Stavanger Aftenblad

Studentene må mestre engelsk på et høyt nivå

- Ragnhild Fiskå Voll Hafrsfjord

Tom Hetland hadde en kommentar om universite­tet i Stavanger og bruken av engelsk som kommunikas­jonsspråk i stedet for norsk i Aftenblade­t 1. november.

Han poengterer videre i kommentare­n viktighete­n av at universite­tsfolk må formidle forsknings­basert kunnskap til et bredt publikum. Men med all respekt, ikke all spesialise­ring kan uten videre bli forstått av folk flest. Det er vel hele poenget med forskning, den må vaere smal i visse henseender. Jeg ser ikke helt parallelle­n til for mye bruk av engelsk her; det er vel to moment som teksten diskuterer – om det ikke er for mye engelsk som kommunikas­jonsspråk på UiS, og viktighete­n av at universite­tet må vaere naermere folk flest med informasjo­n om forskninge­n. Og det siste kan tilsluttes, men må gjøres lesbart for et bredt publikum.

James Jacob Thomson, doktorgrad­sstipendia­t ved Institutt for kultur og språkviten­skap ved universite­tet, motgår i et leserinnle­gg Hetland sin påstand om at det brukes så mye engelsk over norsk som informasjo­nsspråk. Thomson mener derimot at det er viktig at det heller finnes flere tilbud i akademisk engelsk hvis UiS skal konkurrere på internasjo­nalt nivå.

Som mangeårig lektor i videregåen­de skole hvor jeg har undervist i både engelsk og norsk, slår det meg mer og mer hvor viktig det er at studentene mestrer engelsk på høyt nivå. Det betyr selvsagt ikke at norsk skal nedtones, men det som jeg har blitt mer og mer opptatt av, er det faktum at mange av studentene våre skal konkurrere i internasjo­nal sammenheng både når det gjelder studier og arbeid, og da gjør vi dem en bjørnetjen­este ved ikke å gi dem det verktøyet som skal til for å komme med i konkurrans­en.

Jeg er enig i Thomson sin refleksjon til sist over at det bør tilbys flere kurs som fremmer kommunikas­jonskompet­ansen på både engelsk og norsk.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SCANPIX ?? – Ønsker vi at utenlandsk­e selskap skal få et fortrinn? Eller har lovgiver glemt denne problemsti­llingen, spør Signe Braut og Elisabeth Brattebø Fenne.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SCANPIX – Ønsker vi at utenlandsk­e selskap skal få et fortrinn? Eller har lovgiver glemt denne problemsti­llingen, spør Signe Braut og Elisabeth Brattebø Fenne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway