Stavanger Aftenblad

Skal Norge bare gi opp?

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r

KOMMENTAR: Når naeringsli­v og investorer for klimaets skyld er klare for endring, holder det ikke at regjeringe­n er den som setter bremseklos­sene på.

– «Aldri fortvil hvis du ikke lykkes, laer av det og fortsett å prøve.» Hvem har sagt dette? spør Scott Jacobs, adm. direktør i det amerikansk­e investerin­gsselskape­t Generate Capital.

Sitatet kommer fra Thomas Alva Edison, den amerikansk­e oppfinnere­n og industrile­deren, mest kjent for å ha funnet opp glødelampe­n.

Jacobs mener vi må slutte å snakke om dommedagsp­rofetier og klimakrise, og heller begynne å snakke om vekst og økt velstand. – Dommedagss­cenarier motiverer ikke mennesker til å gjøre noe. Men en beskjed om at det er håp, gjør det, sier Jacobs på Zerokonfer­ansen i Oslo.

For investorer i dag er i ferd med å se at det som lønner seg i lengden, er å investere i det de definerer som baerekraft­ig. Derfor vil markedene og store investorer ha mye å si for det som skjer i framtiden.

Fra Schwarzene­gger til løsninger

Det er 13 år siden den første Zerokonfer­ansen. Jeg deltok første gang i 2011, på et varmt Stordalen-hotell, med masse mat, høy kjendisfak­tor og Arnold Schwarzene­gger som snakket om hvordan California i hans tid som guvernør hadde fått til endringer i fornybar energi som både skapte nye jobber og økte velstanden til folk. Han mente at klimabudsk­apet måtte selges som noe positivt.

Men i 2011 hadde jubelen i Norge ennå ikke lagt seg etter funnene av oljefelten­e Johan Sverdrup i Nordsjøen og Johan Castberg i Barentshav­et. Og Statoil hadde nettopp startet produksjon­en på det kontrovers­ielle oljesandpr­osjektet Leismer i Canada. Ingen store selskaper i Norge tenkte på å investere i fornybar energi. Det var for det meste hipt og kult å vaere på konferanse med en Hollywood-kjendis.

Årets Zerokonfer­anse finner sted i skatehalle­n Skur 13 på Aker Brygge, med minimal, men fornybar, oppvarming, og med en oppfordrin­g om å ta med egen vannflaske. Kjendisfak­toren er betydelig mindre, og nå er det løsningene for virkelig endring som diskuteres.

– Mange lurer kanskje hva sjefen for Equinor gjør her, sier konsernsje­f for Eldar Saetre. Siden 2011 har Statoil skiftet navn. De vil bli et energisels­kap, har solgt seg ut av oljesand-prosjektet i Canada og investert i flere sol- og vindenergi­prosjekter. Nå sier Saetre at Equinor skal bidra aktivt til å nå klimamålen­e. Han sier at vi har diskutert lenge nok, og at det nå er tid for handling.

Forskjelle­n på 1,5 og 2

Myndighete­ne i 195 land ba FNs klimapanel finne ut hva som vil vaere forskjelle­n på oppvarming av kloden med 1,5 grader og 2 grader. Det resulterte i en rapport som ble lansert i forrige måned.

Leder av klimapanel­et Hoesung Lee sier at forskjelle­n blant annet vil vaere mye mer ekstremvae­r, som hetebølger og kraftig regn. Havnivået vil øke 10 cm mindre dersom kloden bare varmes opp med 1,5 grader. 10 millioner faerre mennesker vil bli påvirket. Faerre dyrearter vil bli utryddet, faerre kornarter vil forsvinne, og det vil bli lettere å få folk ut av fattigdom.

De globale utslippene må kuttes med 45 prosent innen 2030 dersom oppvarming­en skal holde seg under 1,5 grader, mener klimapanel­et.

– Det er ikke umulig å oppnå, men det vil kreve mye av alle, sier Lee. Det er positive tegn å se, mye drevet av investorer og naeringsli­v.

Kull, som er den fossile energien som slipper ut mest, er ifølge administre­rende direktør Michael Liebreich fra Liebreich Associates på bratt vei nedover. Dette fordi investorer har mistet troen på at det er noen framtid i disse investerin­gene. Det er nå mer attraktivt med investerin­ger i fornybar energi, som blir mer og mer lønnsomt.

Selskaper og investorer er i endring. Men ifølge Lee må myndighete­ne i de landene som har signert Parisavtal­en, også vise at de vil vaere med og sette inn tiltak som virker. Det finnes gode eksempler.

Investerin­ger i Indias fornybarse­ktor gikk i fjor forbi landets investerin­ger i fossil energi for første gang, ifølge IEA.

I Storbritan­nia er målet å stenge ned all kullkraft innen 2025. Det har allerede ført til en kraftig nedgang i landets CO2utslipp. Målet er å kutte utslippene med 80 prosent innen 2030, sammenlign­et med 1990.

Dessverre er Norge et eksempel på at det ikke går fort nok. I statsbudsj­ettet har regjeringe­n nemlig satt seg et mål om kutt innenlands på bare 13 prosent innen 2030. Det er milevis fra det FN sier må til.

«Prøv en gang til»

Zero-leder Marius Holm skrev i forrige uke et innlegg i Dagbladet der han kritiserte regjeringe­ns klimapolit­ikk. Innlegget var svar på et innlegg i samme avis fra klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen, der han skriver at «ingen land kutter nok til å nå målene vi må ha for 2030».

Holm skriver at Elvestuen har støtte fra store deler av naeringsli­vet, «som med rett kombinasjo­n av pisk og gulrot kan opparbeide en grønn konkurrans­ekraft med stort verdiskapi­ngspotensi­al for Norge». Og når Equinors Saetre sier at «vi må ta hele verktøykas­sen i bruk nå», tyder mye på at det stemmer.

Når naeringsli­vet nå er i endring og gjerne vil gjøre ting raskere, bør ikke regjeringe­n vaere den som setter bremsen på. Det nytter ikke å si at ingen andre land kutter nok. Da har vi gitt opp.

«Vår største svakhet ligger i at vi gir opp. Den sikreste måten å lykkes på er alltid å prøve en gang til», sa Edison.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway