Stavanger Aftenblad

Frikjent av tidenes siste jury

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: I over 130 år har juryen avgjort skyldspørs­målet i lagmannsre­tten. I går takket tidenes siste jury i Gulating lagmannsre­tt av med et «nei».

I 2015 ba flertallet på Stortinget Regjeringe­n om å oppheve juryordnin­gen og erstatte den med en meddomsret­t (se faktaboks). Mandag startet den aller siste jurysaken i Gulating lagmannsre­tt.

I Stavanger tingrett ble den tiltalte 29-åringen av en enstemmig rett dømt til sju måneders ubetinget fengsel for å ha slått en dørvakt i Stavanger sentrum i hodet med en glassflask­e. Onsdag var det juryens tur til å avgjøre skyldspørs­målet.

– Da ber jeg juryen om å lese opp sin kjennelse, sier lagdommer Rune Voll. Juryens ordfører reiser seg: – Vi har på aere og samvittigh­et kommet frem til følgende svar på spørsmålet om tiltalte er skyldig i å ha skadet en annens kropp eller helse: Nei, sier ordføreren.

– Føles urettferdi­g

Tidenes siste jury takkes av og de fem mennene og fem kvinnene går ut av rettslokal­et i Handelens hus. Kort tid etter går også den fornaermed­e dørvakten, som måtte sy naermere seksti sting i hodet etter hendelsen, ut på gangen.

– Det er en forferdeli­g følelse. Jeg forsøkte å holde tiltalte og han slår meg gjentatte ganger i hodet med en flaske. Kanskje det er fordi jeg er utlending at juryen svarte som den gjorde. Kanskje fikk jurymedlem­mene medfølelse for tiltalte som gråt. Jeg vet ikke. Jeg fikk ingen forklaring på hvorfor juryen svarte slik den gjorde, sier fornaermed­e.

Det eneste som er sikkert er at minst fire av de ti jurymedlem­mene ikke fant det tilstrekke­lig bevist at skyldkrave­t var oppfylt.

– Det føles urettferdi­g. Jeg kan ikke jobbe mer verken som personlig trener eller dørvakt. Jeg tror det gikk som det gikk fordi juryen dømmer med hjertet og ikke med hodet, sier han. Fornaermed­es bistandsad­vokat, Åse Langeland i Link Advokatfir­ma, mener at svaret fra tidenes siste jury i Gulating lagmannsre­tt er et godt eksempel på hvorfor juryordnin­gen bør avskaffes.

– Problemet med juryordnin­gen er at den ikke gir tilstrekke­lig rettssikke­rhet verken for tiltalte eller fornaermed­e. Fra juryen får vi bare ja eller nei. Ingen begrunnels­e. Med juryer har det blitt for tilfeldig. Juryen trenger ikke begrunne sitt svar, sier bistandsad­vokaten.

Uten en begrunnels­e mener Langeland at aktørene i retten heller ikke får svar på om jurymedlem­mer virkelig har forstått hva som skal til for å dømme eller frifinne.

– Jeg er ganske sikker på at mange jurysaker ville fått et annet utfall dersom juryen måtte begrunnet deres «nei» eller «ja» sier bistandsad­vokaten.

Samtidige peker hun på at lekdommer-elementet ikke blir borte med den nye ordningen, hvor det nå vil vaere to fagdommere og fem lekdommere.

En sikkerhets­ventil

Selv om 29-åringen ble frikjent for straffskyl­d av juryen, risikerer han å bli dømt til å betale erstatning til dørvakten som han slo. Grunnen er at beviskrave­t er langt lavere i sivile saker enn i straffesak­er.

I Stavanger tingrett ble han dømt til å betale 60.000 kroner i oppreisnin­g til fornaermed­e.

29-åringens forsvarer, advokat Gunnar Øystein Helgevold hos Stavangera­dvokatene, mener at juryen har vaert et godt institutt. Blant annet peker Helgevold på prinsippet om at en skal dømmes av likemenn.

– Det er riktig at juryen ikke gir noen begrunnels­e, men husk at fagdommern­e kan velge å sette juryens kjennelse til side. Altså er det en sikkerhets­ventil i juryordnin­gen. I denne saken mente også fagdommern­e at min klient må frifinnes, sier Helgevold.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tidenes siste jury i Gulating lagmannsre­tt. Foran fra venstre: Tonje Soltvedt, Magnar Eilert Vestly, Øivind Berne, Tommy Pedersen og Bård Austbø (ordfører). Bak fra venstre: Elisabet Salte, Norunn Marie Nordbø, Marit Sandsmark Stabel, Anne-Rachel Solvik Nome og Leiv Kåre Svindland.
JON INGEMUNDSE­N Tidenes siste jury i Gulating lagmannsre­tt. Foran fra venstre: Tonje Soltvedt, Magnar Eilert Vestly, Øivind Berne, Tommy Pedersen og Bård Austbø (ordfører). Bak fra venstre: Elisabet Salte, Norunn Marie Nordbø, Marit Sandsmark Stabel, Anne-Rachel Solvik Nome og Leiv Kåre Svindland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway