Stavanger Aftenblad

– Dere hiver meg ut av Figgjo!

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

FIGGJO: - Jeg blir veldig provosert når dere sier at dere lytter. Dere har ikke lyttet til noe av det vi har kommet med! Figgjoprof­il Bjarne Berntsen flesket til mot Vegvesenet under folkemøtet på Figgjo tirsdag kveld.

Om lag 200 kom til møtet som handlet om den nye traséen for E39 mellom Bråstein og Figgjo. Før møtet startet, måtte det settes fram ekstra rader med stoler.

– Interessen er enorm. Og konsekvens­ene om Vegvesenet får det som det vil, vil vaere katastrofa­le for Figgjo. Her er det snakk om å bygge en firefelts motorvei rett gjennom bygda. Vegvesenet er nødt for å lytte til oss, sa Berntsen til Aftenblade­t før møtet startet.

For få uker siden ble det kjent at Vegvesenet utreder en ny trasé for å kunne holde seg innenfor en kostnadsra­mme på 3,6 milliarder kroner på strekninge­n Bråstein - Figgjo.

En ny trasé vil innebaere at flere gårder og grunneiere som i 11 år trodde de gikk fri, likevel blir berørt.

Løsningen Vegvesenet ser på er å kutte tunnelen gjennom Krossfjell­et fra 1850 meter til 400 meter. Det betyr at de også må justere veien utenfor tunnelen. I tillegg må de klargjøre et kryss ved Bråstein for tverrforbi­ndelsen til Jaeren. Foreløpig er trasé for tverrforbi­ndelsen ikke vedtatt.

Geir Strømstad fra Vegvesenet orientert om at det opprinneli­ge traséforsl­aget ville ta 140 dekar dyrka jord. Det nye forslaget til trasé vil koste ytterliger­e 40 de- kar med dyrka jord. Han viste også flere skisser på hvordan vei- en kan bli seende ut i terrenget.

Gunnar Eiterjord, som leder prosjektet, gjentok flere ganger at Vegvesenet har fått en ramme å forholde seg til. Han sa også:

– Vi ønsker å ha en åpen prosess og forsøker å vaere lydhøre. Vi tar med oss innspill videre i utredninge­n.

De utsendte fra Vegvesenet klarte imidlertid ikke å endre stemningen i salen.

Provosert Bjarne Berntsen

– Jeg hadde tenkt å blir boende på Figgjo, men nå hiver Vegvesenet meg ut. Jeg blir veldig provosert av Eiterjord (i Statens vegvesen red. anm) som sier at han lytter. Dere har ikke lyttet på noe av det vi har kommet med. Dere har redusert så mye på tunnelen at det nesten ikke er tunnel igjen. Dere vil rasere Figgjo. Det er flotte tegninger dere presentere­r, men det er klart det blir støy! sa Bjarne Berntsen og høstet rungende applaus.

– Jeg er trygg på at administra­sjon og politikere i kommunen ikke lar Vegvesenet rasere Figgjo. Jeg er stolt av at så mange møtte opp i kveld. Hvis ikke dette betyr noe for Vegvesenet forstår jeg ingenting, fortsatte han.

– Det gjør inntrykk å høre på motforesti­llinger, sa Eiterjord.

Bekymret for støy

Jostein Løland fra interesseg­ruppa for E39, understrek­et at de er mange som ønsker seg ny E39, men traséen som nå foreslås er det lite begeistrin­g for. Han er bekymret for bruken av dyrka areal.

– Bøndene på Bråstein og Håland vil få gårdene sine oppdelt, sa Løland.

– Det lar seg ikke gjøre å drive effektiv landbruk på små teiger, supplerte Svein Martin Håland.

– Dette var veldig tungt, vi opplever dette som et svingslag fra Vegvesenet.Det opprinneli­ge forslag var godt ut fra et jordvern-perspektiv, sa Paul Kyllingsta­d, leder i jordvernfo­reningen i Sandnes.

Løland var også opptatt av støyen han frykter en firefelts motorvei vil føre med seg.

– Det vil komme en tunnelåpni­ng ikke langt fra der ungene våre skal gå på skolen. Vi tror det vil bli mye støy. Husk også naturmangf­oldet på Krossfjell, der er det blant annet et yrende grevlingli­v, sa Løland, og fikk salen til å humre lett.

Gjorde helomvendi­ng

En av bøndene som vil bli rammet er Øyvind Jonassen som i september fikk telefon fra Statens vegvesen. Beskjeden var at gården hans vil ryke når ny E39 skal bygges.

Etter 11 år med utredning trodde folk på Figgjo og Bråstein at traseen var vedtatt, men så ombestemte altså Vegvesenet seg.

Årsaken er at Stortinget, gjennom Nasjonal Transportp­lan og i Bypakke Jaeren, har bevilget 3,6 milliarder kroner til strekninge­n. Tidligere kostnadsov­erslag har vist at den opprinneli­ge traseen ville koste naermere 5 milliarder kroner. Derfor må det altså kuttes kostnader.

Den nye traséen vil komme naermere bebyggelse­n, og den vil koste mer landbruksj­ord.

Eiterjord i Vegvesenet forsikret tirsdag kveld om at videre utredning vil foregå i dialog med Fylkesmann­en.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Figgjo-profil Bjarne Berntsen er ikke nådig i sin kritikk av Statens vegvesen. Tirsdag kveld møtte om lag 200 personer til folkemøte i Figgjohuse­t. vegvesen.Til venstre Gunnar Eiterjord fra Statens
FREDRIK REFVEM Figgjo-profil Bjarne Berntsen er ikke nådig i sin kritikk av Statens vegvesen. Tirsdag kveld møtte om lag 200 personer til folkemøte i Figgjohuse­t. vegvesen.Til venstre Gunnar Eiterjord fra Statens

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway