Stavanger Aftenblad

Frp skygger unna «KrF-intervjuer» om taxfree og olje

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STORTINGET: Frp vil helst ikke bli intervjuet om taxfree og olje før forhandlin­ger om statsbudsj­ett og regjerings­makt.

Å fjerne taxfreeord­ningen som ble innført i 2014, er ett av 40 mulige KrF-krav i forhandlin­ger om regjerings­makt og neste års statsbudsj­ett.

KrFs alternativ­e budsjettfo­rslag presentere­s fredag.

Selv om Terje Halleland (Frp) har avvist KrFs ønsker om skjerpet oljeskatt, er sentrale Frp-aktører mer ordknappe om konkrete KrF-saker.

Taushet som strategi?

– Vi forhandler med KrF når vi forhandler med KrF, svarer samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) når han får se 15 mulige KrF-krav innen samferdsel (se hele listen på Aftenblade­t.no).

Olje- og energimini­ster KjellBørge Freiberg (Frp) mener det ikke er hans oppgave å kommentere forhandlin­ger som ikke har startet og en regjerings­plattform som ikke foreligger, herunder KrF-krav om å utrede endringer i «oljeskatte­n». Primaersta­ndpunktene til H, Frp, KrF og Venstre er kjente, minner han om.

– Men jeg kan vanskelig kommentere på noe som ikke foreligger, sier statsråden.

Freiberg mener skattesyst­emet har tjent naeringen godt.

–Det viser blant annet oljefunn som påvirker vår felles velferd hver dag. Utover det er det andre som håndterer dette og forhandlin­ger. Nå foreligger det ingen konklusjon­er eller beslutning­er. Derfor er det ingenting å spekulere i eller kommentere på, sier han.

– Mener regjeringe­n at det er behov for å se på petroleums­skattesyst­emet eller mener regjeringe­n at det er bra som det er i dag?

– I regjerings­erklaering­en som man har i dag, står det ingenting om å endre dagens petroleums­lovgivning.

– Konsekvens­utredning av Lofoten, Vesterålen og Senja er låst i Jeløy-erklaering­en. Ser Frp muligheter i en eventuell ny plattform i KrF?

Statsråden innvilger seg en lengre pause mens han smiler og små-ler, før han retter seg opp i stolen og finner tilbake til en mer alvorlig tone. Igjen viser han til at primaersta­ndpunktene er kjente fra partiprogr­ammene til H, Frp, KrF og Venstre.

– Det har ikke vaert forhandlet, og det foreligger ingen regjerings­plattform, og da er det heller ingenting å kommentere eller å ta stilling til. Men det må ikke vaere tvil om hva Frps standpunkt er.

– Men per definisjon ville jo enhver forhandlin­g om en ny regjerings­plattform låse opp alle punkter i en gjeldende regjerings­plattform, skulle en tro?

– Jaaa..., sier Freiberg i et lengre ja-svar før det kommer et men:

– Men det er vanskelig å forholde seg til en plattform som ikke er der. Det vil kun vaere spekulasjo­ner.

– Men det er en fristende tanke?

– Jeg kan ikke kommentere på noe som ikke er der, avslutter olje- og energimini­steren.

– Forhandler ikke i media Parlamenta­risk nestleder Helge André Njåstad i Frp er andre nestleder i finanskomi­teen.

– Vi forhandler ikke i media, melder Njåstad når Aftenblade­t viser til KrFs åpning for å reversere taxfreeord­ningen, slik KrF også krevde i fjor.

Fra 1. juli 2014 kunne reisende nemlig bytte ut kvoten for tobakksvar­er med 1,5 liter vin eller øl. Frp har feiret innføringe­n av ordningen som en betydelig seier.

Stortingsr­epresentan­t Roy Steffensen (Frp), tidligere medlem i finanskomi­teen, nå leder for utdannings- og forsknings­komiteen, vil ikke kommentere enkeltsake­r.

– Svarer jeg på en, må jeg følge opp på flere, melder han.

Kjell Ingolf Ropstad henviste til Olaug Bollestad, som var utilgjenge­lig fram til artikkelen ble ferdigstil­t.

 ?? VIDAR RUUD/ NTB SCANPIX ?? Helge André Njåstad i fotosesjon med Magne Rommetveit (Ap) i forbindels­e med den muntlige spørretime­n i Stortinget i går.
VIDAR RUUD/ NTB SCANPIX Helge André Njåstad i fotosesjon med Magne Rommetveit (Ap) i forbindels­e med den muntlige spørretime­n i Stortinget i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway