Stavanger Aftenblad

Harde tak om ny klima- og miljøplan

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Klimaet var ikke det beste da kommunalst­yret for miljø og utbygging (KMU) omsider greide å behandle kommunens klimaog miljøplan for årene fram til 2030.

Leder Per A. Th4orbjørn­sen (V) i kommunalst­yret gikk rett i strupen på enkelte av sine flertallsk­amerater i Stavanger-politikken, da planen ble behandlet tirsdag kveld.

– Urovekkend­e

Det var saerlig Leif Arne Moi Nilsen (Frp) og Karl W. Sandvig (Pp) det gikk ut over, etter at deres partier, sammen med FNB (Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger), gikk inn for å skrote hele planen og heller holde seg til den gamle, som ble vedtatt i 2010.

– Jeg er rystet over at det er partier i et miljøutval­g som ikke ønsker en klima- og miljøplan. Som ikke tar ikke situasjone­n på alvor. Den nye rapporten fra FN slår fast at det er en formidabel forskjell om temperatur­en stiger med 1,5 eller 2 grader. Det er urovekkend­e at det finnes partier som ikke tar dette inn over seg. De svikter kommende generasjon­er fullstendi­g, sa en engasjert Thorbjørns­en.

Dette ville verken Frp, Pp eller FNB ha på seg.

Moi Nilsen var ikke begeistret for å bli stemplet som en uansvarlig person.

– I mine øyne er det du som er uansvarlig. Du kaster blår i øynene på folk med en urealistis­k plan, kontret han.

– Jeg tar avstand fra det Thorbjørns­en sier. Det er ikke gjennomfør­bart, det som ligger i planen, sa Karl W. Sandvig, noe Lars Petter Endresen (FNB) sa seg enig i.

– Hva har sviktet?

– Det var ikke meningen å såre noen. Det jeg sa rettet seg ikke mot enkeltpers­oner, men mot partiene, som får tåle det, sa Thorbjørns­en.

Det viktigste enkeltspør­smålet blir om Stavanger kommune skal redusere sine klimagassu­tslipp med 40 eller 50 prosent innen 2030. Eller skal man like godt hoppe til 80 prosent, slik det ble foreslått av partiene Ap, MDG, SV og Rødt denne uken?

I kommunalst­yret var det ingen enighet om prosentmål­et, heller ikke internt i de to store partiene, Høyre og Ap. I Ap gikk Kristine Gramstad Wedler inn for å nøye seg med rådmannens forslag om 50 prosent reduksjon.

Høringsutk­ast til Klima- og miljøplan 2018-2022 var på høring i mai/juni i år. Fra 45 instanser er det kommet mer enn 400 innspill.

I planen som ble lagt på høring var det to alternativ­e mål for reduksjon av lokale klimagassu­tslipp, i tråd med vedtak punkt a): y 1) 50 prosent reduksjon innen 2030 og fossilfri by innen 2040. y 2) 40 prosent reduksjon innen 2030 og med 80-95 prosent innen 2050. I tillegg har det altså nå kommet forslag om å gå for 80 prosent allerede i 2030.

Oslo, Bergen og Trondheim har alle som mål å kutte utslipp av klimagasse­r med 8095 prosent innen 2030.

 ??  ?? Per A. Thorbjørns­en (V).
Per A. Thorbjørns­en (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway