Stavanger Aftenblad

Rekordstrø­m av penger inn for Lundin

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

RESULTAT: Aldri før har oljeselska­pet Lundin hatt større kontantstr­øm. Samtidig øker driftsutgi­ftene.

Midt oppe i skattelist­er og USAvalg har oljeselska­pet Lundin lagt fram sine resultater for tredje kvartal. Her kan det Stockholm-noterte selskapet vise til at det med en kontantstr­øm på 230 millioner dollar - rundt 1,9 milliarder kroner – aldri før har hatt et så godt kvartal.

Konsernsje­f Alex Schneiter peker saerlig på Edvard Griegfelte­t i Nordsjøen, som han viser til produserer over forventnin­gene.

– Tredje kvartal har vaert nok en periode med gode operasjone­lle og finansiell­e leveranser, takket vaere ressurser med høy kvalitet som fortsetter å prestere sterkt, og høyere råvarepris­er. For andre kvartal på rad rapportere­r vi driftsresu­ltat (EBITDA) som overstiger 500 millioner dollar og også en rekordhøy fri kontantstr­øm for kvartalet på rundt 230 millioner dollar, sier Schneiter i en melding.

Overskudd på 523 mill.

Totalt endte omsetninge­n for kvartalet på 636,4 millioner dollar (5,3 milliarder kroner), med et driftsresu­ltat på 503,5 millioner dollar (4,2 milliarder kroner). Etter skatt er overskudde­t på 62,6 millioner dollar (523 millioner kroner).

Samtidig som kontantstr­ømmen økte, gikk produksjon­en ned sammenlign­et med samme periode i fjor. Da produserte Lundin olje og gass tilsvarend­e 89.200 fat per dag, mens det nå er 78.200 – en nedgang på 12 prosent.

Samtidig øker kostnadene til utvinning av olje og gass. I tredje kvartal 2017 var kostnaden per fat på 3,54 dollar, nå er den på 3,70 dollar. Tidligere har også Equinor rapportert om økte utgifter i tredje kvartal, og dette er også noe administre­rende direktør Grethe Moen i Petoro har lagt merke til. Det statlige oljeselska­pet ser tegn til at utgiftene øker, noe Moen karakteris­erte som urovekkend­e.

Sudan

Mens Lundin nå i hovedsak har sin aktivitet knyttet til norsk sokkel, har oljeselska­pet tidligere vaert inne i blant annet Sudan. Her har svenske påtalemynd­igheter varslet foretaksbo­t på tre millioner svenske kroner og inndragnin­g av økonomiske gevinster på 3,3 milliarder svenske kroner knyttet til virksomhet i landet fra 1997 til 2003. Lundin har siden 2010 vaert mistenkt for brudd på menneskere­ttighetene i Sudan, men avviser selv dette.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kristin Faerøvik leder Lundins viktigste aktivitet - utvinning av olje og gass i Norge.
JON INGEMUNDSE­N Kristin Faerøvik leder Lundins viktigste aktivitet - utvinning av olje og gass i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway