Stavanger Aftenblad

Advokatene er lønnsadele­n: Tar opp mot 5000 kroner i timen

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

SKATTEN: Det er ikke uvanlig at forretning­sadvokaten­e tar rundt 5000 kroner i timen. Det gjør at de tilhører lønnsadele­n i regionen. Sjekk hvilke advokater som tjener mest og har størst formue.

– Advokater som jobber på privat basis, og gjerne inn mot forretning­sdelen av jussen, kan fort fylle sin arbeidsdag med oppdrag til rundt 4000 kroner timen, mens andre som jobber offentlig må nøye seg med minstesats­en på 1020 kroner i timen. Da sier det seg selv at vi fort snakker om to forskjelli­ge ligaer - alt etter hvilken type advokat man er, og hvilket område man jobber innenfor, sier Stian Bråstein, leder i advokatfor­eningen i Sør-Rogaland, til Aftenblade­t.

Alstor-saken kostet 22 mill. Like før påske ble den såkalte Alstor-saken avsluttet i Stavanger tingrett. Den 18 dager lange rettssaken mellom Alfred Ydstebø i Base Gruppen på den ene siden og trioen Petter Smedvig Hagland, Kjetil Andersen og Thomas Mjeldheim på den andre siden fikk stor oppmerksom­het i media.

Det var også en sak som kostet de involverte partene dyrt i form av advokat-utgifter. På rettssaken­s siste dag kom det fram at Ydstebø og Base Gruppen brukte nesten 11 millioner kroner på sine advokater fordelt på 3796 timer. Det gir en timepris på cirka 2900 kroner i snitt.

Den saksøkte trioen brukte også rundt 11 millioner kroner på sine advokater. Det ble altså brukt rundt 22 millioner kroner totalt i rene advokat-utgifter i Alstor-saken.

– Det var en spesiell sak og gjenspeile­r absolutt ikke hverdagen i advokat-bransjen, sier Bråstein, som imidlertid vet om tilfeller hvor timeprisen har ligget på opp mot 5000 kroner.

– Men det er ekstremt sjeldent. Jeg vil si at timeprisen i snitt ligger på mellom 1400 og 2500 kroner dersom man er en privatpers­on som oppsøker advokat og mellom 2500 og 4000 kroner dersom man opererer på vegne av et selskap.

Bekymret over lønnsgap

Den offentlige salaersats­en er i dag på 1020 kroner timen. Bråstein legger ikke skjul på at advokatfor­eningen helst skulle sett at denne timeprisen var høyere.

– Rettshjelp­satsen er allerede tynt. Den burde vaert høyere. Ikke minst fordi vi ser en utvikling hvor de flinkeste advokatene velger bort å jobbe for det offentlige til fordel for større private selskaper hvor de får langt bedre betingelse­r. Dette fører til et stort gap og et kompetanse­vakuum som fort kan bli et problem for rettsikker­heten i Norge, sier Bråstein. Og fortsetter:

– Den offentlige salaersats­en burde vaert såpass høy at alle advokater kunne jobbet med slike saker uten å oppleve et inntektsga­p. Advokatfor­eningen har – basert på en rekke undersøkel­ser – anført at offentlig rettshjelp­sats bør ligge på rundt 1500 kroner i timen, og med en årlig justering i takt med prisutvikl­ingen ellers i samfunnet.

– Hvordan er lønnsomhet­en til advokatkon­torene i regionen?

– Også her er det nok store forskjelle­r, men vi befinner oss i en region hvor det alltid har gått relativt greit for advokatene. Det er sånn at vi har god tilgang på oppdrag når det er gode tider, og enda bedre tilgang på oppdrag når det går dårlig. Da er det for eksempel flere som trenger hjelp til å komme seg ut av en avtale enn inn i en avtale - type oppsigelse­r eller avslutning av et arbeidsfor­hold, sier Bråstein, som til daglig jobber i Adius advokater.

 ?? JARLE AASLAND ?? Alstor-saken er et godt eksempel på en sak hvor de involverte advokatene opererer med en høy timesats. Bård Ivar Koppang fra PWC var en av advokatene i Alstor-saken. Her er han sammen med Kjetil Andersen.
JARLE AASLAND Alstor-saken er et godt eksempel på en sak hvor de involverte advokatene opererer med en høy timesats. Bård Ivar Koppang fra PWC var en av advokatene i Alstor-saken. Her er han sammen med Kjetil Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway