Stavanger Aftenblad

Tredje generasjon Stangeland inn på formuetopp­en i Sola

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

SOLA: Tre fra familien Stangeland er blant de fire rikeste i Sola kommune.

De siste 50 årene har Olav Stangeland sammen med sin far bygd stein på stein i Stangeland-konsernet, som i dag består av blant annet Stangeland Maskin og Crane Norway Group. I 2017 kom også Tommy Stangeland, sønnen til Olav, inn som daglig leder i Stangeland Maskin. Stangeland Gruppen ble etablert i 1959 av Trygve Stangeland.

– Vi har jobbet lenge med at vi nå får et generasjon­sskifte i selskapet, sa tredje generasjon Tommy Stangeland til Aftenblade­t før han overtok som daglig leder i Stangeland Maskin.

Olav Stangeland, som nå kan konsentrer­e seg om kun å vaere konsernsje­f, hadde i 2017 en formue på over 810 millioner kroner, mens sønnen Tommy hadde en formue på 327,2 millioner. Sølvi Torild Stangeland, søsteren til Olav Stangeland, er Sola kommunes tredje fjerde rikeste, med en formue på 302,3 millioner kroner.

Stangeland har også eierintere­sser i naeringsby­gg og eiendommer i distriktet, og leverte et resultat på 300 millioner kroner i 2017. Blant storsatsin­gene i 2017 var Mølleparke­n og Eiganestun­ellen, hvor det kom store inntekter. Aftenblade­t snakket med Olav Stangeland i mai, som da meldte at 2017 var Stangeland­s beste år noensinne.

– Et resultat på 300 millioner kroner er ikke hverdagsko­st. Vårt tidligere topp-år var på et sted mellom 150 og 180 millioner kroner, men det er mange år siden, sa Olav Stangeland da.

Åge Laerdal var Solas nest rikeste i 2017, med en formue på 374,9 millioner kroner. Nå som Laerdal har blitt kjøpt ut av familiesel­skapet Laerdal Medical, forvalter han sin egen formue. Ifølge Kapital gjør gode tider i aksjemarke­det at formuen til Laerdal vokste. I 2016 hadde Laerdal 332 millioner på bok.

Med en formue på nesten 287 millioner kroner, har eiendomsin­vestor Jostein Tjelta økt formuen med 69 millioner siden 2016. Tjelta er daglig leder i Tjelta Eiendom, som nylig kjøpte tre eiendommer og en tomt på Forus for flere hundre millioner kroner.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? I 2006 traff Aftenblade­t Anders Berntsen i Riga, da han og tre andre akkurat hadde startet opp spillselsk­apet Betsafe.
PÅL CHRISTENSE­N I 2006 traff Aftenblade­t Anders Berntsen i Riga, da han og tre andre akkurat hadde startet opp spillselsk­apet Betsafe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway