Stavanger Aftenblad

To kvinner er rikest i Stavanger

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

SKATTEN: Hjørdis Kluge Smedvig, arving til rigg- og offshorese­lskapet Smedvig, topper listen over byens rikeste med en formue på nesten 1,4 milliarder. Yuhong Hermansen er nummer to med en formue på 858 millioner.

Yuhong Hermansen sto på 2016-ligningen oppført med en formue på 982 millioner kroner. Fjorårets tall viser at hun tar et lite byks ned og står nå oppført med 858 millioner kroner. Inntekten hennes er på nesten 7 millioner kroner.

Hermansen har den siste tiden vaert mer aktiv som investor gjennom sitt heleide selskap Herfo Finans. De bygger et nytt kontorbygg på Holmen i Stavanger til rundt 100 millioner kroner og kjøpte nylig Sven Kvia-området på Lura sammen med Masiv for drøyt 100 millioner kroner.

Planen til Herfo Finans er å investere mellom 500 millioner og 1 milliard i eiendom i regionen i løpet av de neste årene.

– Vi ønsker å ta de muligheten­e som dukker opp basert på størrelse, beliggenhe­t og utviklings­muligheter, sa Hermansen til Aftenblade­t i forrige uke.

Smedvig Hagland høyt oppe Men rikest av alle i Stavanger er altså Hjørdis Kluge Smedvig. Hun står med 1,4 milliarder kroner og en inntekt på 160.000 kroner. Hennes sønn, Petter Smedvig Hagland, er også høyt oppe på formuelist­en med sine 319 millioner kroner. Hans inntekt i fjor var 6,9 millioner.

Smedvig Hagland kom hjem til Stavanger i fjor, og har allerede markert seg som investor her i regionen - ikke minst gjennom kjøpet av den mye omtalte Alstor-tomten. Hans søster, Julia Smedvig Hagland, er bosatt i London og figurerer dermed ikke på ligningsli­sten. Men ifølge bladet Kapital er hun god for 1,4 milliarder.

Den rikeste av alle Smedvigene er imidlerid Peter T. Smedvig (72) som er bosatt i London. Ifølge bladet Kapital er han god for 9,2 milliarder. Det plasserer ham på 21. plass blant landets rikeste. Hans datter, Anna Margaret Smedvig, er også bosatt i London hvor hun styrer Smedvig Family Office med en forvaltnin­gskapital på rundt 12 milliarder kroner. Hun overtok kontrollen i 2016 da det ble gjennomfør­t et generasjon­sskifte. 859

Maaseide med byks

Tidligere Skagen-gründer og investor Kristoffer Stensrud er på fjerdeplas­s på formuelist­en i Stavanger med sine 491 millioner kroner. I 2016 sto han oppført med 488 millioner kroner. Inntekten hans i fjor var 10,1 millioner.

Bjørn Maaseide gjør også et kraftig byks oppover på formuelist­en. Han er Stavangers femte rikeste med en formue på 378 millioner. I 2016 sto han oppført med skarve 2,1 millioner kroner. Inntekten hans i fjor var 13,7 millioner. Maaseide er en aktiv investor i regionen og han står også bak finanssels­kapet Kraft Finans som er i sterk vekst.

Ole Ertvaag viser naturligvi­s også godt igjen på listene. Hitecvisio­n-gründeren var den som tjente mest i Stavanger med en inntekt på 51 millioner kroner mot drøyt 10 millioner i 2016. Formuen til Ertvaag er nå på 257 millioner kroner mot 215 millioner i 2016.

Oljegründe­r Rune Freyer er på tredjeplas­s på listen med en formue på nesten 500 millioner kroner.

 ??  ?? Hjørdis Kluge Smedvig og Yuhong Hermansen er de to med mest formue i Stavanger. Kluge Smedvig står oppført med 1,4 milliarder, mens Hermansen har 858 millioner.
Hjørdis Kluge Smedvig og Yuhong Hermansen er de to med mest formue i Stavanger. Kluge Smedvig står oppført med 1,4 milliarder, mens Hermansen har 858 millioner.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Anna Margaret Smedvig og Julia Smedvig Hagland er to av Norges rikeste kvinner, men er ikke å finne på fjorårets ligning ettersom de bor i London og skatter til Storbritan­nia.
JON INGEMUNDSE­N Anna Margaret Smedvig og Julia Smedvig Hagland er to av Norges rikeste kvinner, men er ikke å finne på fjorårets ligning ettersom de bor i London og skatter til Storbritan­nia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway