Stavanger Aftenblad

Lite klasseskil­le mellom bydelene

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Det er vanskelig å finne klare klasseskil­ler mellom boligområd­er i Sandnes. Folk i sentrum har den laveste medianinnt­ekten, men sju av ti på formuetopp­en bor i dette området.

Det er vanskelig å gi et entydig bilde av hvor de som tjener mest bor i Sandnes og hvor de som tjener minst. Forskjelle­n mellom rik og fattig følger i mindre grad bydelsgren­ser og postnummer.

Statistikk viser gjerne noe interessan­t og skjuler noe vesentlig, og slik er det i høyeste grad også for Sandnes. Levekårsin­dikatorer fra 2016 som Sandnes kommune har innhentet, viser at noen områder har større utfordring­er enn andre, men forskjelle­n er gjerne helt nede på gatenivå. Vi kan gi et par eksempler: y Postnummer 4307 (i sentrum fra Strandgata mot Postveien og Oalsgata) har den laveste medianinnt­ekten i Sandnes. Her bor likevel den personen i Sandnes med høyest formue,

264 millioner kroner, samt personen med nest høyest årsinntekt (35 millioner). Rådmannen i Sandnes, Bodil Sivertsen, bor i området med lavest medianinnt­ekt, men hadde selv en inntekt på over 1 million kroner. Postnumren­e 4307 og 4306 (i sentrum) har de laveste medianinnt­ektene, men sju av ti på formuetopp­en bor her.

Postnummer 4324 (Bogafjell) er blant topp fem på medianinnt­ektene med 311.413 kroner, men har lavest gjennomsni­ttformue på 233.952 kroner. De har også flest personer med mer enn tre ganger inntekt i gjeld.

I noen byer er det en tydelig øst-vest dimensjon, men i Sandnes er byen mer som et lappeteppe der området med den laveste medianinnt­ekten i sentrum grenser til området med den høyeste medianinnt­ekten på Stangeland og Giske.

– Utfordring­en ligger i sentrumsom­rådene. Det er der det er størst forskjelle­r mellom folk. Opp mot Trones har det tradisjone­lt sett vaert mye velstand, mens det i sentrum er faerrest som eier egen bolig. Sandnes er en liten by, som har kort vei mellom de høyeste og laveste inntektene, sier Nadia Remen Svendsen, rådgiver på samfunnspl­an i Sandnes kommune.

Store kontraster

I 2017 var det skatteyter­ne med postnummer 4307 i sentrum fra Strandgata mot Postveien og Oalsgata som hadde den laveste medianinnt­ekten (se fakta) på 244.658 kroner, en økning på 4,8 prosent fra året før.

Generelt viser skattekart­et at det er i sentrum folk i Sandnes har lavest medianinnt­ekt. På postnumren­e 4306, som går fra Langgata og helt opp til Austrått, og 4327, den østre delen av sentrum, har folk henholdsvi­s 259.076 kroner og 259.185 kroner i medianinnt­ekt.

Samtidig er det området med postnummer 4017 fra Postveien og oppover Oalsgata mot motorveien, Sandnes videregåen­de og Maurholen som har den høyeste medianinnt­ekten med 336.640 kroner. Det vil altså si at det skiller 92.000 kroner mellom høyeste og laveste medianinnt­ekt.

Barnefamil­ier på Bogafjell Forskjelle­ne i medianinnt­ekt samsvarer relativt bra med levekårsun­dersøkelse­n i Sandnes kommune som viser at folk i områder som Giske og Maurholen var blant de som hadde flest med høy utdanning. Grovt sett bor de prosentvis flest med høy utdanning i et belte som strekker seg fra Bogafjell via Sørbø, Austrått vest, sentrum sør, Skeiane, Sandved, Stangeland sør, Maurholen og Brattholen.

Bogafjell (postnummer 4324) utpeker seg med en medianinnt­ekt på 311.413 kroner, samtidig som indikatore­r fra 2016 viser at det er få med lav utdanning, mange barn og mange med høy gjeld. Det forteller ikke overrasken­de at det er mange barnefamil­ier med relativt god utdanning, stabile inntekter og høye boliglån.

De rikeste i Sandnes bor på postnummer 4319, mellom Oalsgata og Kvelluren bru. Her er gjennomsni­ttsformuen på hele 1,187 millioner kroner, med en toppformue på rundt 104 millioner kroner.

– Begynner å bli en storby Remen Svendsen er klar på at forskjelle­ne mellom postnumre og bydeler i Sandnes ikke er like store som i Stavanger. Men hun mener at med den veksten Sandnes har hatt de siste årene, har det også her kommet inn en slags storbydemo­grafi.

–Vi ser at de yngste voksne flytter inn til de mest sentrale områdene, mens de forsvinner ut til ytre bydeler når de etablerer seg. Det samme som i Stavanger og andre storbyer, mener Remen Svendsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway