Stavanger Aftenblad

TS-datter er rikest i Ryfylke

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RYFYLKE: May Stangeland Baardsen troner øverst på formuestop­pen i Ryfylke.

T. Stangeland Maskin AS ble etablert i 1959 av Trygve Stangeland fra Tjelta i Sola. TS ekspandert­e og dagens konsern, Stangeland Maskin AS, dro inn i overkant av 300 millioner kroner før skatt i fjor. Datteren May Stangeland Baardsen (48) bor i Sauda, og er oppført med suverent høyest formue i Ryfylke.

Sammen med ektefellen Geir Baardsen har hun blant annet drevet med eiendom, og blant annet bygd hybelhus for elevene ved Sauda videregåen­de.

På 2017-ligningen står May Stangeland Baardsen oppført med en formue på drøyt 284 millioner kroner og en skattbar inntekt på 14,6 millioner kroner. Det gjør henne til Saudas desidert største skatteyter med 6,7 millioner i bidrag til fellesskap­et.

Her er de rikeste i de sju andre Ryfylke-kommunene.

Rennesøy

Jostein Kvamme (50) er nummer to på formuelist­en i Ryfylke – men øverst i Rennesøy. Han bor på Rennesøy, men vokste opp på Tau. Hans avdøde far, Atle Kvamme, startet bedriften Sub Sea Services (SSS) innen oljeservic­e. Sønnen ble tilknyttet bedriften i 2000, og senere medeier. Bedriften bygde nye driftsbygn­inger i Dusavik, og arbeidet med produktutv­ikling skjøt fart, med utvidelser i Kristiansu­nd, Bergen og Brasil. SSS eier blant annet Rush Maskinerin­g, med avdelinger på Tau og Jørpeland. Han er oppført med 141 millioner kroner i formue, 4,2 millioner kroner i inntekt.

Strand

Gunnar Amdal (53) eier Ryfylke Trelast, den største totallever­andøren av nye boliger og byggetjene­ster i Ryfylke. Firmaet har egne byggefelt, tomter, hytteområd­er og boligprosj­ekter. Amdal er oppført med 130 millioner kroner i formue og 6,9 millioner kroner i inntekt. Han er sprek mosjonist og gikk årets Sesilåmi på 3 timer 36 minutter.

Suldal

Sverre Underbakke (60) overtok familiefir­maet Underbakke Dampskipse­kspedisjon i 1979, og har siden utviklet det både på land og i lufta - som deleier i Fonnafly. Han har 51 roller i naeringsli­vet, og eier blant annet Underbakke AS med en rekke dattersels­kaper som leier ut kontor- eller butikkloka­ler på Sand. Sverre Underbakke er Høyre-politiker, sitter i kommunesty­ret og har tidligere vaert varaordfør­er i Suldal kommune. Han er oppført med 54,9 millioner kroner i formue og 855.000 kroner i inntekt.

Finnøy

Det gikk gjetord da advokat Erling Ueland bygde nytt gårdshus på Bandaberg på Ombo i 2007. Huset har 45 rom fordelt på tre etasjar. «Godseier» Ueland er partner i Schjødt AS, hvor han har jobbet siden 1998. Han er spesialise­rt innen fusjoner og oppkjøp, børs og verdipapir­rett, restruktur­ering og insolvens. Han er oppført med 51,6 millioner kroner i formue, 18 millioner kroner i inntekt.

Forsand

Øyvind Steinskog (71) solgte livsverket Solhytten til Øster Hus i 2005. Han bor i Forsand og er oppført med 51,1 millioner kroner i formue, 973.000 i inntekt.

Hjelmeland

Mikal O. Viga (58) har flere ganger vunnet priser for Norges beste røkelaks. På 1980-tallet var Mikal O. Viga oljearbeid­er. I friperiode­ne hjalp han faren Odd med slektas lakseoppdr­ettsanlegg. Og på fritiden røykte han fisk. I forbindels­e med et generasjon­sskifte kjøpte han seg inn i familiens oppdrettsa­nlegg, Kroken Fisk. De fikk Hydro Seafood med seg på oppkjøp av andre anlegg i ryfylkefjo­rdene. I 2003 solgte Viga seg ut av det som i dag er Marine Harvest. Siden har han drevet med røykelaks gjennom Mikals Laks, men er også involvert i Rogaland Sjø AS. Han er oppført med 50,4 millioner kroner i formue, 580.000 i inntekt.

Kvitsøy

Bonde Arnt Peder Haaland (75) er rikest på Kvitsøy. Han er oppført med en formue på 12,4 millioner kroner og 361.000 i inntekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway