Stavanger Aftenblad

Wirak på inntektsto­ppen for ordførere i Rogaland

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

POLITIKERE: Stanley Wirak (Ap) har høyest inntekt av samtlige ordførere i Rogaland, og den eneste som har over to millioner kroner i nettoinnte­kt etter fradrag. Men det er ikke ordførerlø­nnen aleine som fører 68-åringen til inntektsto­ppen for Rogalandso­rdførerne.

Kombinasjo­nen av pensjon og ordførerlø­nn er årsaken til at Wirak har inntekter som er høyere enn både ordførerko­llegaene Christine Sagen Helgø (H) i Stavanger og fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) i Rogaland fylkeskomm­une.

Tengesdal står oppført med 1.157. 778 kroner i inntekt og 0 i formue.

Sandnes-ordføreren tok tidligpens­jon fra Statoil i 2008.

Hver fjerde har millionløn­n

I tillegg til Wirak, på inntektsto­ppen for ordførerne i fylket, er det Christine Sagen Helgø (H) i Stavanger, Reinert Kverneland (H) i Time, Ane Mari Braut Nese (H) i Klepp, Olav Hafstad i Lund og Tormod Våga i Bokn som har en inntekt etter fradrag på over millionen. Inntektsli­sten viser at hver fjerde ordfører i Rogaland har millionløn­n etter fradrag. Ser vi utelukkend­e på bruttolønn, har 10 av ordførerne i de 26 Rogalandsk­ommunene millioninn­tekt.

Skattelist­ene «lyver» litt

Du må vaere oppmerksom på at skattelist­ene ikke gir et fullstendi­g bilde verken av hva folk tjener eller hvor stor den reelle formuen er. Det som oppgis som inntekt i skattelist­ene er: «Alminnelig inntekt». Dette er summen av skatteplik­tige inntekter, minus fradrag, som for eksempel personfrad­rag, minstefrad­rag og renter betalt på lån. Den reelle inntekten er derfor vanligvis langt høyere enn det som står i skattelist­ene.

Se tabellen nederst i saken som viser ordførerne­s lønn, som vi kaller skatteplik­tig inntekter, før fradrag. I Rogaland har ti ordførere millionløn­n når vi regner bruttoinnt­ekten for ordførerve­rvet (Kilde: Nettavisen).

Rik på dagligvare­r Time-ordfører Reinert Kverneland (H) har dersidert størst formue blant de folkevalgt­e i fylket. Og det er ikke ordførerve­rvet som har ført Kverneland øverst på formuestop­pen. Investerin­ger i eiendom og andre aksjer etter flere år som dagligvare­kjøpmann på Kvernaland, er årsaken til formuesopp­byggingen. I over 30 år har han figurert høyt på skattelist­ene i sin egen kommune.

Formuen i skattelist­ene er vanligvis langt lavere enn den reelle formuen. Ser vi bare på ligningsta­llene gir disse et

Ordførere skjevt bilde av verdiene. For bolig og fritidseie­ndom er det for eksempel ikke markedsver­di, men en langt lavere ligningsve­rdi som gjelder.

Millioninn­tekt for politikere Blant sentrale folkevalgt­e i Stavanger, står både John Peter Hernes (H), Høyres nye ordførerka­ndidat, varaordfør­er Bjørg Tysdal Moe (KrF), Per A. Thorbjørns­en (V), Karl W. Sandvig (Pp) og Kåre Reiten (H) oppført med millioninn­tekt i skattelist­ene.

I Sandnes har varaordfør­er Pål Morgen Borgli (FrP), Kenny Rettore (H) og Thor Magne Seland (H) alle millioninn­tekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway