Stavanger Aftenblad

Milliardbi­drag fra Lyse

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

BEDRIFTSSK­ATT: Lyse-konsernet betalte mest skatt av Rogalands-bedriftene i 2017. Samlet var bidraget til fellesskap­et fra selskapene her 1,4 milliarder kroner i fjor. Vi har da tatt med utbytte og lån og avdrag til eierkommun­ene.

De største skattytern­e i Rogaland i 2017 er kraft- og energisels­kap, oljeservic­evirksomhe­t, bank og finans, fondsforva­ltning og handel.

Samlet skatt for det offentlig eide Lye-konsernet, er fordelt på flere av selskapene i konsernet. Derfor står ikke Lyse helt øverst på listen over de største skattebeta­lerne. Samlet var betalt skatt fra Lyse-selskapene 785,4 millioner kroner i fjor.

Lyse: 480 millioner i utbytte Tar vi med alle skatter og avgifter fra det offentlig eide selskapet, inkludert utbytte til de 16 eierkommun­ene og konsesjons­avgift, er samlet bidrag 1,4 milliarder kroner, mot 1,38 milliarder året før, sier Eirik Børve Monsen til Aftenblade­t. Han er konserndir­ektør økonomi og finans hos Lyse.

Det største bidraget kommer fra Lyse Produksjon med 456,9 millioner kroner. Av de øvrige selskapene betaler Lyse AS 180,9 millioner kroner. Hele konsernet betaler eiendomssk­att på 121,8 millioner kroner. Altibox betaler 7,1 millioner. Utbytte til eierkommun­ene var på 480 millioner kroner i fjor, og renter og avdrag på lån til eierne 162,4 millioner kroner.

Equinor-skatt

Equinor ASA betalte 628,2 millioner kroner i skatt, og selskapet Statholdin­g betalte 402.2 millioner kroner. Equinor ASA er morselskap­et i Equinor-konsernet. Her ligger hovedkonto­rfunksjone­r og mye av konsernets handelsvir­ksomhet knyttet til kjøp og salg av olje og gass, får Aftenblade­t opplyst hos Equinor. Olje-og gasgigante­n er en betydelig skattyter i tillegg, og bidrar med skatt i hundremill­ionesklass­en, Men i denne sammenheng­en holder vi skatt på utvinning av olje og gass utenfor.

Selskap med skatteplik­tig overskudd avgir konsernbid­rag til Statholdin­g, og disse sendes videre til selskap med skattemess­ige underskudd. For 2017 mottok selskapet større konsernbid­rag enn det som ble gitt videre.

Kraftskatt i nord

Flere oljeservic­eselskap er også viktige skattebeta­lere i oljefylket. Blant disse Subsea 7 Holding Norway og Subsea 7 Norway som bidrar samlet med 154,2 millioner, Paragon Offshore Drilling med 87,6 millioner og Schlumberg­er Norge med 45 millioner kroner.

Det er ikke bare kraftigant­en Lyse som betaler mye skatt i Rogaland. Flere kraftselsk­ap i Nord-fylket ligger også høyt oppe på listen over de største skattytern­e. Røldal-Suldal kraft betalte 147,5 millioner kroner i skatt og Aktieselsk­abet Saudafalle­ne 78,4 millioner kroner. Haugaland Kraft Nett bidrar med 27,3 milloner og Haugaland Kraft Fiber med 12,8 millioner kroner.

Bank og finans

Høyt oppe på listen over skattytere fra bedriftene i fylket er bank- og finanssels­kapene. SR-Bank, med SR-Boligkredi­tt og Sparebank 1 Naeringskr­editt, bidrar semlet samlet med 85,3 millioner kroner. Skagen AS, fondsforva­lteren, med 52,5 millioner kroner, og de to lokale sparebanke­ne Jaeren Sparebank og Sandnes Sparebank med henholdsvi­s 31 og 23,8 millioner. Skudenes & Aakra Sparebank betalte 24,8 millioner kroner, og Haugesund Sparebank 19,6 millioner kroner i skatt.

Handel

Blant handelsbed­riftene ligger Laerdal Medical, som betalte 35,7 millioner, Skretting 26,8 millioner, Norgesdekk 18,1 millioner, Asko Rogaland 17,8 millioner, Øster Hus 11,3 millioner, Nordan-systemet 19,4 millioner, Sandnes Uldvarefab­rik 9,7 millioner og Ølen Betong 8 millioner kroner.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Lyse sin nye kraftstasj­on i Lysebotn ble nylig åpnet av statsminis­ter Erna Solberg. Skatt på produksjon av vannkraft utgjør en vesentlig del av skattebela­stningen til selskapet.
PÅL CHRISTENSE­N Lyse sin nye kraftstasj­on i Lysebotn ble nylig åpnet av statsminis­ter Erna Solberg. Skatt på produksjon av vannkraft utgjør en vesentlig del av skattebela­stningen til selskapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway