Stavanger Aftenblad

Nå starter jobben med å felle president Trump

- Per Thiemann Aftenblade­t/Politiken

USA: Når mellomvalg­et nå er over, startet Demokraten­es jakt på kandidater til presidentv­alget i 2020: Hvem kan både begeistre kjernevelg­ere og tekkes hvite arbeidere, som ellers stemmer på Trump?

Uansett utfall av gårsdagens mellomvalg har én ting lenge stått klart: Så snart alle stemmer var talt opp, rettes søkelyset mot USAs neste store valg – presidentv­alget i 2020.

Saerlig Demokraten­e har en stor oppgave foran seg. Den sittende presidente­n har for lengst varslet at han stiller til gjenvalg, så Demokraten­e må etter alt å dømme finne en måte å felle Donald Trump på – og en kandidat som kan lede partiet i den kampen.

– Alt gikk galt

– Riktig mange prøver allerede i all diskresjon å posisjoner­e seg i feltet for å bli kandidat, sier Niels Bjerre-Poulsen, som er lektor ved Center for Amerikansk­e Studier ved Syddansk Universite­t.

Sist Demokraten­e var i den situasjone­n, gikk alt galt. Partiets kandidat, Hillary Clinton, tapte til manges overraskel­se for Trump i 2016. Analyser av Clintons nederlag har i etterkant vist at hun spesielt fikk faerre stemmer enn ventet fra hvite, lavt utdannede velgere.

Samme velgerprob­lem har Demokraten­e fortsatt – to år etter. Et tankeekspe­riment basert på de siste meningsmål­ingene understrek­er hvor stort problemet er:

Hvis man forestille­r seg at utelukkend­e hvite velgere uten høyere utdanning hadde stemt ved mellomvalg­et, så ville Demokraten­e kun ha fått 167 av de 435 mandatene i Representa­ntenes hus – altså bare en drøy tredjedel. Det viser en analyse som statistikk­portalen Fivethirty­eight har foretatt.

– Det viser hvor godt Trumps appell til disse velgerne fungerer, når han sier til dem at de er ofre for ulovlig innvandrin­g, at brune mennesker i det hele tatt er i ferd med å overta landet og at dumme politikere har gitt arbeiderjo­bbene til kineserne, sier Niels Bjerre-Poulsen.

Trumps suksess med denne gruppen viste seg tydelig ved 2016-valget, påpeker Bjerre-Poulsen. I storbyer, hvor det bor mange høyt utdannede, stemte man i stor grad på Clinton, men Trump vant på at stemmepros­entene ble høyere enn forventet i valgdistri­ktene på landet, hvor folk har kortere utdannelse­r.

Blant demokrater har det ført til en debatt om at partiet må finne en måte å vinne disse velgerne tilbake på. Det vender søkelyset mot mannen som var president Barack Obamas nestkomman­derende.

Biden har arbeiderte­kke …

– Man snakker om at det bør vaere en kandidat som Joe Biden, hvis Demokraten­e skal appellere til arbeiderve­lgerne, sier Niels Bjerre-Poulsen.

Målinger viser at den tidligere visepresid­enten er blant de

 ?? BUTCH COMEGYS ?? Tidligere visepresid­ent Joe Biden tar en selfie sammen med en gruppe tilhengere i Yatesville under tirsdags valgvake. Mange mener han bør bli presidentk­andidat for Demokraten­e i 2020.
BUTCH COMEGYS Tidligere visepresid­ent Joe Biden tar en selfie sammen med en gruppe tilhengere i Yatesville under tirsdags valgvake. Mange mener han bør bli presidentk­andidat for Demokraten­e i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway