Stavanger Aftenblad

Lokaldemok­rati eller artsmangfo­ld?

- Hein Berdinesen Førsteaman­uensis, Høgskolen på Vestlandet

NATURVERN: Siden 1970 er 60 prosent av dyrelivet på Jorda blitt borte. Og i Norge sørger dagens regjering for at vern av artsmangfo­ldet svekkes ved å gi kommunene mer selvbestem­melse, og ved si nei til langt flere innsigelse­r enn tidligere.

Tirsdag 30. oktober presentert­e World Wildlife Fund (WWF) en rapport der det kommer fram at verden har mistet minst 60 prosent av dyrelivet siden 1970. Dette på grunn av vår utarming av leveområde­r og naturressu­rser som hav, skog, korallrev og våtmarker.

Generalsek­retaeren i WWF Verdens naturfond i Norge, Bård Vegar Solhjell, har uttalt at tapet må ses i sammenheng med klimakrise­n, og at norske myndighete­r kan gjøre langt mer for å begrense tap av artsmangfo­ld hjemme i Norge (og ikke bare ute). For eksempel oppfordrer Solhjell regjeringe­n til å stoppe veiprosjek­ter som rammer utrydnings­truede og rødlistede arter.

Lokaldemok­rati mot naturverdi­er Da den nåvaerende regjeringe­n overtok makten i 2013, overførte den myndighet i plansaker fra Klima- og miljødepar­tementet til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet. Konsekvens: Innsigelse­r mot naturskade­lige utbyggings­prosjekter har i langt større grad blitt et spørsmål om lokalt selvstyre, der det før var et spørsmål om miljølovgi­vning. Nå skal kommunesty­rene få bestemme selv.

Et konkret eksempel

På Karmøy i Rogaland har kommunen foreslått planer for en over fem kilometer lang omkjørings­vei som splitter opp et sammenheng­ende landbrukso­g kulturland­skap, samt våtmarksom­råder, og som vil gå langs et naturreser­vat. Omkjørings­veien vil få store konsekvens­er for flere rødlistear­ter som hubro, åkerrikse, vipe, storspove, gjøk, sanglerke og sivspurv.

Veien vil rasere over 850 dekar dyrket mark med viktige landbruks-, natur-, frilufts- og landskapsv­erdier. Den kommer i sterk konflikt med viktige både regionale og nasjonale jordvernin­teresser. Og den vil koste et sted mellom 700 millioner og 1 milliard bompengekr­oner.

Planene for omkjørings­veien, som tok til i 2007, har blitt stanset flere ganger etter innsigelse­r fra Fylkesmann­en i Rogaland, med henvisning til miljølovve­rket. Fylkesmann­en er også klar på at det ikke er behov for veien, og at trafikale problemer fint kan løses på andre og langt mindre naturødele­ggende måter.

Det davaerende Miljøvernd­epartement­et sa nei til omkjørings­veien i 2012, med en utvetydig dom: Veien vil vaere svaert ødeleggend­e for omgivelsen­e.

Men flertallet

i kommunesty­ret

i Karmøy har nektet å godta dette, og etter lobbyvirks­omhet fra lokallagen­e til KrF, Høyre og Frp kom beskjeden fra regjeringe­n i 2016: Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet godkjenner veiplanen fordi hensynet til lokaldemok­ratiet skal komme foran verdier knyttet til naturmangf­old, friluftsli­v og landskap.

Regjeringe­n gir altså Karmøy kommune lov til å ødelegge store arealer natur- og kulturland­skap med vitale landbruks-, natur-, frilufts- og landskapsv­erdier for en vei det ikke er behov for.

Så bort fra naturmangf­oldloven Kommunalde­partemente­t godkjente veiplanen uten å nevne naturmangf­oldloven med et ord. Derfor har organisasj­oner som Sabima, Naturvernf­orbundet og Norsk Ornitologi­sk Forening klaget inn vedtaket til Sivilombud­smannen, som uttaler:

«Departemen­tets vedtak inneholdt ingen vurderinge­r etter naturmangf­oldloven. Det stilles blant annet spørsmål ved den store vekten departemen­tet har lagt på hensynet til det kommunale selvstyret i en sak hvor det foreligger nasjonale interesser. Ombudsmann­en ber om at departemen­tet behandler saken på nytt.»

Også her er dommen utvetydig. Nå venter Karmøy på en ny vurdering fra kommunalmi­nister Monica Maeland (H). Det er ikke for sent å snu. Maeland kan endre vedtaket om lokal selvbestem­melse i Karmøy-saken og skrinlegge omkjørings­veien for godt. Hun kan sette ned foten og vise at regjeringe­n mener alvor i kampen mot tap av artsmangfo­ldet i norsk natur.

 ?? WIKIMEDIA COMMONS ?? Truede arter, som vipa, er blitt mer utsatt på grunn av endringene regjeringe­n har gjort i saksbehand­lingen av innsigelse­r i plansaker.
WIKIMEDIA COMMONS Truede arter, som vipa, er blitt mer utsatt på grunn av endringene regjeringe­n har gjort i saksbehand­lingen av innsigelse­r i plansaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway