Stavanger Aftenblad

Religiøs fest med bismak

- Finn Våge Leder av Eritreakom­iteen

ERITREA: Er det rett at de som først ba om beskyttels­e i Norge, men som nå er blitt venner med det diktaturet de flyktet fra, skal få offentlig støtte til sin virksomhet?

Lørdag 20. okt. var det fest i den eritreisk-ortodokse menigheten på Jørpeland i Strand kommune. 200 glade eritreere feiret at menigheten var blitt en fullverdig kirke fri fra politisk innflytels­e. Dans med stortromme­r, gullkroner og fargerike parasoller gjorde dette til en eksotisk begivenhet.

Men midt i festen og gleden var det en sorg. I gudstjenes­ten ba prestene om at Gud måtte hjelpe eritreerne i Stavanger til å bli venner igjen og avslutte den vonde splittelse­n som fører til strid, frykt og utestengin­g.

Patriarken i fengsel

Den eritreisk-ortodokse menigheten på Jørpeland har brutt med kirken i Eritrea fordi regimet har arrestert patriark Antonius og holdt ham fanget i 11 år. Menigheten på Jørpeland godtar ikke at presidente­n i Eritrea blander seg inn i kirkens liv.

Men i Den eritreisk-ortodokse menighet i Rogaland, som samles i Sola gamle kirke, har presten og styret godtatt at patriark Antonius sitter i fangenskap, og de samarbeide­r nå med den regimegodk­jente patriark Lukas.

Dermed er en 1700 år lang tradisjon fra apostelen Markus og rekkene av patriarker brutt både for kirken i Eritrea, men også for Den eritreisk-ortodokse menighet i Rogaland. De godtar fengslinge­n av Antonius og tier om de hundrevis av eritreere som sitter fengslet uten lov og dom for sin tros skyld.

Likevel får de støtte av både av kommune og fylkeskomm­unen, som her er ført bak lyset.

Vi kan ikke lenger lukke øynene for et styre som tidligere ba om beskyttels­e, men som nå er blitt venn med det diktaturet de flyktet fra.

Hvorfor er det to stridende eritreisk-ortodokse menigheter i Stavanger-området med identisk teologi? Svaret er at den ene menigheten er involvert i et politisk spill som, sammen med sine 40 søstermeni­gheter, bidrar til å splitte 26.000 norsk-eritreere.

Hvem vil Norge støtte?

Festen på Jørpeland viste en menighet som våger å tale Eritreas regime midt imot. Nå trenger ikke nye flyktninge­r gå til gudstjenes­te i Sola gamle kirke, men kan velge en regimefri menighet på Jørpeland eller på Hinna i Stavanger.

Festen på Jørpeland er også er et varsel og en oppfordrin­g til våre politikere om at de må stanse dette jukset og spillet av offentlige penger. Vi i Eritreakom­iteen håper at de tre politikern­e Hadia Tajik (Ap), Olaug Bollestad (KrF) og Bjørg Tysdal Moe (KrF), som alle har bakgrunn fra Strand, vil gratulere sine eritreiske naboer på Jørpeland, og må gjerne ta kontakt med integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) som har fått ansvar denne saken på landsbasis. Kanskje må dette bli en stortingss­ak før en makter å stanse dem som undertrykk­er og misbruke demokratie­ts spilleregl­er?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway