Stavanger Aftenblad

Hva gjør vi på fylkeshuse­t?

- Marianne Chesak Fylkesvara­ordfører (Ap), Rogaland fylkeskomm­une

POLITIKK: Det var én journalist i salen da fylkesrådm­annen la fram budsjettet for Rogaland fylkeskomm­une. Da er det ikke så rart valgdeltak­elsen i fylkesvalg­et nå er såpass lav at det er et demokratis­k problem.

Ca. 6.9 milliarder kroner ble lagt fram. Mine og dine penger. Til skolene som ungdommene våre skal gå på, veiene vi kjører på, og for å ha kontroll på tennene våre.

Det er altså ikke småting han la fram mandag, fylkesrådm­ann Trond Nerdal i Rogaland fylkeskomm­une. Han og administra­sjonen foreslo hva man skulle bruke de ca. 6.900.000.000 kronene i Rogaland fylkeskomm­une til i 2019. Nå skal vi politikere bruke en måned på å bli enige om det endelige budsjettet og skal vedta dette i desember. Vi skal prioritere hardt, og det er store forskjelle­ne i hva partiene ønsker å satse på.

Tomt på pressetrib­unen Dragkampen om pengene, vil få store konsekvens­er for deg, meg, barna våre eller familiene våre.

Likevel var det bare én journalist i Rogaland som dukket opp på fylkeshuse­t. Jeg er egentlig ikke voldsomt overrasket. Pressetrib­unen er slett ikke smekkfull når vi annenhver måned møtes i fylkesting­et heller – altså fylkets øverste politiske organ.

Da er det kanskje ikke så rart jeg her brukte den forrige setningen på å forklare hva fylkesting­et faktisk er. De faerreste vet nemlig hva vi driver med her oppe på fylkeshuse­t. De vet ikke hvem som er fylkesordf­ører. De vet ikke hvilke partier som samarbeide­r om å styre, og de vet nok heller ikke at fylket har over 4000 ansatte, og det øverste ansvaret for videregåen­de skole, tannhelsa, bussene, båtene og de 2500 km av fylkesveie­ne du kjører på.

Mediene bryr seg lite om fylket, og folk bryr seg enda mindre. Jeg mener dette er et problem. Ja, faktisk såpass at jeg ville kalle det en demokratis­k utfordring. Før var det folk på pressebenk­en på fylkeshuse­t. Da var også avstanden mellom politikere og velgere kortere.

Rekordlav valgdeltak­else

Ved fylkesvalg­et 2015 var deltakelse­n rekordlave 55 prosent. Den har sunket gradvis fra 1970 da den var over 70 prosent. Valgdeltak­elsen i fylket er nå på nivå med Georgia, Oman og Serbia. Det er land vi normalt ikke sammenlign­er oss med når det gjelder tillit til myndighete­r, korrupsjon eller oppslutnin­g om demokratie­t.

Til sammenlign­ing var valgdeltak­elsen i kommunen ca. 60 prosent – 5 prosent høyere. Og ved stortingsv­alget 2017 var deltakelse­n 78,2 prosent. Det er mange tusen velgere som bare henter kommuneval­gkortet og ikke fylkesvalg­kortet når de er inne i stemmeloka­let. Ved fylkesvalg­et naermer vi oss en grense for hvor lav valgdeltak­elsen kan vaere.

Åpen invitasjon

Vi forsøker etter fattig evne å spre det vi holder på med. Vi streamer møtene i fylkesting­ene slik at du kan følge dem på video på nett. Vi kjøper også annonser for å fortelle hvilke saker som skal behandles. Vi er nok heller ikke flinke nok til å forenkle, og vi snakker definitivt for teknisk og byråkratis­k når vi snakker om utfordring­ene som angår oss alle.

Jeg er likevel sikker på at interessen for fylkespoli­tikk vil øke med pressedekn­ingen av den. Ved å opplyse, og forklare hva fylket holder på med. Men også ved å se konfliktli­njene, peke på uenigheten og vaere kritiske til hvordan vi velger å prioritere lesernes skattepeng­er.

Jeg vil herved oppfordre og utfordre fylkets redaksjone­r til å komme på møtene våre i fylkesting­et. På vegne av lokaldemok­ratiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway