Stavanger Aftenblad

Be om utredning av traseen over Høg-Jaeren

- Karl Gjedrem Bjerkeim

E39: Signaler som er kommet fra Vegvesenet tyder på at R1 blir valgt som ny trase gjennom Bjerkreim. Dette er svaert trist siden denne traseen vil ødelegge svaert mye god dyrka og dyrkbar mark.

Traseen vil da blant annet gå gjennom Holmen og ødelegge en hel gard der det er investert for millioner de siste årene. Nabogarden­e vil også få rasert mye av jorda si.

Firefelts motorvei

Dyrka mark vil også bli asfaltert ned andre steder i kommunen. I tillegg vil Vikeså bli «velsignet» med firefelts motorvei nesten gjennom sentrum. Dersom R2 blir valgt, vil også denne ta mye dyrka mark.

I tillegg skal det planlegges av- og påkjørings­kryss. Dersom dette blir lagt til gardene i Holmen, blir det etter min mening et overgrep mot de som i mange år har investert og planlagt for framtiden.

At det kommer kryss på Bue, er noe som vi nok må akseptere. Flere kryss trenges ikke i kommunen.

Skulle Vegvesenet allikevel mene at det er behov for flere, bør det vaere på Sagland. Kryss på Sagland vil vaere naer et planlagt industriom­råde, og Egersund vil med kryss på Sagland få en liten kompensasj­on for at veien blir lagt langt fra byen.

Men det er ikke for seint å snu! Traseen over Høg-Jaeren ville etter min mening vaert den klart beste. En firefelts motorvei mellom gammel E39 og Fv 44 ville tatt trafikken fra begge og dermed kunne en lagt død diskusjone­n om firefelts vei på Jaeren. Det er utrolig at dette alternativ­et ikke er med lenger. At en kan kjøre fra Stavanger til Kristiansa­nd noen minutter fortere, er visst et argument som trumfer alt – selv dyrka mark.

Spare masse dyrka jord

Det er utrolig at Fylkesmann­en ikke kunne støtte dette alternativ­et og dermed spare massevis av dyrka jord. Nei, Fylkesmann­en var bl.a. mer opptatt av kystlyngen. Respekten har minket. Min oppfordrin­g til departemen­tet som snart får Vegvesenet sin innstillin­g: Send det tilbake til Vegvesenet, og be om utredning av traseen over HøgJaeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway