Stavanger Aftenblad

Er mangfoldet speila i din kommune?

- Frøydis Sund Seniorrådg­iver, Likestilli­ngssentere­t Nina Johannesen Seniorrådg­iver, Likestilli­ngssentere­t

POLITIKK: Det er tid for nominasjon i alle parti som stiller liste ved lokalvalge­t neste høst. Er mangfoldet speila på valglista i din kommune?

Ulike mennesker har ulike erfaringer og perspektiv­er. Politikere som speiler mangfoldet i befolkning­en gir grunnlag for bedre beslutning­er og ivaretar flere grupper i befolkning­en. – Men er det slik i din kommune?

Ingen nominasjon på autopilot

Et sterkt og godt lokaldemok­rati er kjennetegn­et ved at de folkevalgt­e er representa­tive for befolkning­en. Hvordan valglisten­e er sammensatt, har betydning for hvem som velges til kommunesty­rene, både når det gjelder mangfold og kjønnsbala­nse. Det er størst konkurrans­e om topplassen­e, og vi vet at velgerne gir personstem­mer til de samme kandidaten­e som partiene har prioritert og satt på toppen av listene. Bruk derfor nominasjon­sprosessen til å finne ulike kandidater og til å se hvem som bør løftes høyere opp på valglista.

Alle som har sittet i en valgkomité eller nominasjon­skomité, er overlykkel­ig når noen sier ja til gjenvalg. Likevel, la ikke nominasjon­en gå på autopilot. Det at en person sier ja til gjenvalg, betyr ikke automatisk at hen skal få samme plassering som sist. Bruk nominasjon­sprosessen til å se hvem som bør løftes høyere opp på valglista, og bruk muligheten til å finne ulike kandidater som kan bidra.

Det store mangfoldet

Den gjennomsni­ttlige kommunepol­itikeren i Norge er en etnisk norsk mann, 50 år og tjener over halvparten så mye som folkesnitt­et. Dette er et demokratis­k problem og bidrar ikke til likestilli­ng og like muligheter til å påvirke politiske beslutning­er. Når mangfoldet skal speiles på valglisten­e, handler det om kjønn, sosial bakgrunn og alder, bosted, funksjonse­vne, etnisitet, livssyn og religion, seksuell orienterin­g, kjønnsiden­titet og kjønnsuttr­ykk. Det er først når lokaldemok­ratiet represente­rer hele mangfoldet i befolkning­en at de gode beslutning­ene for alle i kommunen kan tas. Samtidig er politikere er viktige rollemodel­ler og det er et mål at alle har noen å speile seg i.

Noen tror at det ikke skal vaere over 40 prosent kvinner i offentlige utvalg. Men 40 prosent er ingen øvre grense, men derimot en minimumsgr­ense. Kjønnsbala­nse på valglisten­e oppnår vi først når det er tilnaerma like mange kvinner som menn. I dag er det bare 39 prosent kvinner i kommunesty­rene, og eldre kvinner er dårligst represente­rt.

Viktig med kvinner på topp

For å få balanse også i de politiske maktposisj­onene, er det avgjørende at dere bygger opp kronprinse­sser over tid. Viktigst er det likevel at dere nominerer kvinner på topp. I dag er bare tre av ti ordførere kvinner. Husk, noen ordførere er født kvinner. Tenk bredt! Tenk mangfold! God nominasjon!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway