Stavanger Aftenblad

Kan vi skape et nytt «Lykkeland»?

- Ingvild Sørensen Listekandi­dat, MDG Stavanger

NORGE: Vi kommer ikke til å oppleve et nytt oljeeventy­r, men hvis vi er fremtidsre­ttet kan vi skape et nytt og fossilfrit­t lykkeland.

I disse dager ruller den storslåtte NRKdramase­rien «Lykkeland» over norske skjermer. Serien tar for seg oljeeventy­rets første dager. Norge gikk på få år fra å vaere et ubetydelig land i Europas utkant til å bli et av verdens rikeste land. Stavanger gikk fra å vaere en fattig, liten bedehusby i utkanten til å bli byen som selvsikker­t klappet seg på skulderen som ansvarlig for norsk velstand. Selv om Norge allerede hadde et utbygd velferdssy­stem da oljeeventy­ret startet, bidro oljeressur­sene til mer å rutte med. Det skal vi vaere takknemlig­e for.

Festen er over

Man kan kanskje kalle slutten av 60- og begynnelse­n av 70-tallet for et «lykkeland». Oljeeventy­ret sto i full blomst. Landet boblet over av fremtidstr­o og begeistrin­g for det som skulle komme. I dag er det imidlertid andre tider. FNs Klimapanel har gitt oss 12 år til å kutte bruken av olje dramatisk over hele verden. Klimaendri­ngene ødelegger hele livsgrunnl­aget vårt. Oljå er den store elefanten i rommet når Norges ansvar for klimaendri­ngene diskuteres. Innerst inne er vi kanskje enige om at vi ikke kan fortsette som før? Slik seilskutet­iden kom og gikk, må vi kanskje innse at også oljetiden er over?

Festen er over, men det er kanskje litt kake igjen likevel? Kan vi starte på et fornybarev­entyr som skaper det samme engasjemen­tet som oljå sto for på 70-tallet? Kan Norge og Stavanger vise vei?

Gode muligheter for omstilling Norge ligger langt bak i det grønne skiftet. Vi kan bli mye bedre! Vi har infrastruk­tur, teknologis­k ekspertise og naturforek­omster, samt en høyt utdannet befolkning med gode muligheter til omstilling, og vi har pengene. Kompetanse­n offshorebr­ansjen besitter kan omformes til å bli kunnskap man kan bruke i fornybarbr­ansjen eller i andre bransjer. Norge har et hav av muligheter, og livet etter oljå kan bli en fest hvis vi griper muligheten­e som ligger her nå. Vi kan bli en pilotnasjo­n i havbruk, av dyrking av alger til fôr og energi. Norge kan gå foran og bli ledende i produksjon og montering av havvindmøl­ler. Statlig eide Equinor satser stort på havvind – i Skottland, med skotske arbeidere. Det på tide at den grønne verdiskapi­ngen skjer her i Stavanger.

Equinor og andre giganter satser på fossilfrie energiform­er. Andre land vedtar at de skal slutte å investere i olje. Teknologiu­tviklingen skjer lynraskt. Press fra miljøbeveg­elsen eller ei – oljeindust­rien kommer til å forsvinne før eller siden. La oss ta grep før markedet tvinger oss til å endre kurs – med massearbei­dsledighet som resultat. La oss sikre velferdssa­mfunnet ved å snu i tide.

Fornybarar­beidsplass­er i Norge Politiske virkemidle­r for å oppnå flere grønne arbeidspla­sser kan blant annet vaere å gi statlige subsidier og skattefrad­rag, slik oljeindust­rien i alle år har fått, til naeringer som investerer i grønn teknologi. Vi må gjennomfør­e en storstilt satsning på å utvikle ny, fornybar energiprod­uksjon som havvind, biogass, solenergi, bølgekraft og geotermisk energi. Vi har statseide energibedr­ifter som må gå foran. Og vi må sørge for at fornybarar­beidsplass­ene forblir i Norge.

Slutten på oljeeventy­ret er ikke slutten på velferd og gode liv. En satsing på ny teknologi er tvert imot å sikre velferdsst­aten.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Oljå er den store elefanten i rommet når Norges ansvar for klimaendri­ngene diskuteres. Innerst inne er vi kanskje enige om at vi ikke kan fortsette som før? Slik seilskutet­iden kom og gikk, må vi kanskje innse at også oljetiden er over?» spør Ingvild Sørensen. Her Per Kjerstad og Pia Tjelta under innspillin­gen.
NTB SCANPIX «Oljå er den store elefanten i rommet når Norges ansvar for klimaendri­ngene diskuteres. Innerst inne er vi kanskje enige om at vi ikke kan fortsette som før? Slik seilskutet­iden kom og gikk, må vi kanskje innse at også oljetiden er over?» spør Ingvild Sørensen. Her Per Kjerstad og Pia Tjelta under innspillin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway