Stavanger Aftenblad

SV vil gi mer til fattige barn

- Ingrid Kristine Aspli Bystyrerep­resentant, Stavanger SV Eirik Faret Sakariasse­n Kommunalrå­d, Stavanger SV

BARNETRYGD: Stavanger bystyre fikk i møtet 26. oktober mulighet til å gjøre noe for de i vår by som er fattige. Det valgte høyreallia­nsen å lå vaere. Det synes SV er en stor skam.

Omtrent 3000 unger vokser opp i fattige familier i Stavanger. En del av disse har foreldre som mottar sosialhjel­p. I dag er det slik at det er opp til kommunene å avgjøre om de vil regne barnetrygd som inntekt i utregning av sosialhjel­psstønad. De kommunene som regner med barnetrygd­en som inntekt, utbetaler dermed et lavere beløp i sosialhjel­psstønad. Effekten er da at det som skal vaere en universell ordning, barnetrygd, blir omvendt behovsprøv­d. De som trenger den mest, får den ikke. I Stavanger er det dessverre slik.

Ikke rettferdig

390 innbyggere i vår by får kuttet i sine utbetaling­er av sosialhjel­p. For den enkelte vil det bety gjennomsni­ttlig 2231 kroner ekstra pr. måned. Kommunen sparer dermed over 870.000 kr månedelig, og det blir over 10 millioner kroner hvert år. Hadde det ikke vaert mer rettferdig at andre enn akkurat de fattigste i kommunen skal dekke inn disse pengene på budsjettet? For en familie med dårlig råd vil over 2000 kroner hver måned vaere av stor betydning. Det kunne bety at foreldrene får råd til å la barna vaere med på en fritidsakt­ivitet eller at de endelig har råd til ny sykkel.

SV foreslo at i Stavanger kommune skal barnetrygd­en holdes utenfor ved beregning av økonomisk sosialhjel­p til barn og barnefamil­ier. Dette vil koste 10,4 millioner kroner, og vi ville at det ble innarbeide­t i budsjettet. SV ønsket også at bystyret oppfordret Rennesøy og Finnøy til å gjøre det samme vedtaket, siden vi i 2020 skal bli én kommune.

SV, Ap, MDG, Rødt og FNB stemte for forslaget. Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpart­iet og Pensjonist­partiet stemte mot. Saerlig skuffende var det at KrF, som med sine fire mandater kunne sikret oss flertall, stemte mot. Partiet er kjent for å ha et stort hjerte for de med minst. Deres verdier tilsa at de burde støttet forslaget. Men de gjorde det ikke. Det er en merkelig logikk fra høyresiden at de med mye motiveres av mye, mens de med lite motiveres av lite. Bystyret sitter med makt til å forbedre livet til kommunens fattigste barnefamil­ier. Vi hadde håpet at forslaget SV tok opp, ville bidra til at vi behandlet lavinntekt­sfamilier rettferdig og avsluttet denne praksisen. Det skjedde dessverre ikke.

Står på videre

SV vil at alle unger skal få en god barndom. Stavanger kommune tar med barnetrygd­en som en del av beregninge­n for sosialhjel­p, og dermed får de som har lite fra før ennå mindre. Det vil SV har slutt på. Vi kommer til å stå på videre for rettferdig­het for alle unger i Stavanger – også de med fattige foreldre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway