Stavanger Aftenblad

Galleriåpn­ing i Øvre Holmegate

- Fredrik Brimsø

GALLERI: Fotograf Tommy Ellingsen synes det er nok serverings­steder i sentrum, og bidrar til det frie kulturlive­t med å åpne galleri.

– Vi trenger ikke bare utesteder i denne gata, bedyrer Tommy Ellingsen, fotograf og halvparten av Ellingsen & Worsøe som driver huset i den folkekjaer­e gata.

Ellingsen og makkeren overtok lokalet i juli, og mye har skjedd før den store kombinerte åpningsfes­ten- og utstilling­en går av stabelen i dag. Nyåpningen markerer mer for fotografen enn bare et sted for å utføre og eksponere sitt eget arbeid.

– Jeg har jobbet en del i utebransje­n selv, og vi trenger noe annet enn bare drikkevare­r her i området. Vi trenger klesbutikk­er, kjoler og barberere, sier Ellingsen. Aktørene her får jevnlig tilbud om å bli uteplasser, og vi er prisgitt å ha kule huseiere.

Den aktuelle seksjonen av Øvre Holmegata har tradisjone­lt vaert kjent som møbelgata, men har i senere tid blitt befolket med ulike mindre forretning­er, primaert med lokal forankring.

Galleriet skal vaere en tro tjener for utstillere med noe på hjertet, og visjonene er klare.

– Det er hyggelig for oss som er fotografer og lever av ferskvare at noen vil kjøpe bilder av oss, men det er ikke den største delen av omsetninge­n vår. Nå har vi fått et sted hvor vi kan vise frem arbeidet vårt, samt holde foredrag og workshops, forteller Ellingsen.

– Det skal ikke bare vaere våre egne ting, og det skal ikke bli en fotoklubb, supplerer han.

Som en reaksjon på at den geografisk­e avstanden kunne bli en utfordring for lokalsamfu­nnene, ble det reist bedehus på dugnad i hver grend fra Lindesnes til Vardø fra starten av 1900-tallet og til omkring 1950. De ble tusenvis i tallet. Det er en kjensgjern­ing at antallet peker i en nedadgåend­e retning. Fotograf Erlend Berge har dokumenter­t bedehus fra store deler av landet og samlet dem i boken «Sjå, eg kjem snart!». Boken kommer for salg torsdag sammen med et utvalg av printede fotografie­r.

– Dette var et prosjekt som vi likte veldig godt. Det er forankret i det dokumentar­iske, men har en visuell kvalitet som løfter det inn i kunstverde­n, beretter Ellingsen.

– Det er ikke en utstilling som mener mye, det visuelle taler for seg.

– Vi må aktivt gjøre noe med kulturen

For Ellingsen er ikke galleriet bare foto, virke og kunst. Det er også politikk.

– Du får det sentrumet du vil ha, og vi må selv gjøre noe med den lokale kulturen. Vi trenger ikke flere suvenirbut­ikker i gata. Sentrum må vaere mer enn et rekreasjon­sområde for folk som bor på Madla. Kulturen er en kvalitet med en by, og det vil jeg bidra til, avslutter Ellingsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway