Stavanger Aftenblad

Iskaldt og skuffende gjensyn med Lisbeth Salander

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Lisbeth Salander er blitt en upersonlig actionmask­in, og det meste er mekanisk, kaldt og uspennende i den nye filmen om det svenske feministik­onet.

The girl in the spider web Sjanger: Thrillerdr­ama. Nasjonalit­et: USA 2018. Regi: Fede Alvarez. Manus: Fede Alvarez og Jay Basu, basert på David Lagerkrant­z’ roman «Det som inte dødar oss». Skuespille­re: Claire Foy, Sverrir Gudnason, Sylvia Hoeks, Laiketh Stanfield, Stephen Merchant, Synnøve Macody Lund, Mikael Persbrandt. Lengde: 1 time 57 min. Aldersgren­se: 15 år. Kinopremie­re: 9. november.

Naomi Rapace spilte Lisbeth Salander i tre svensksprå­klige filmer, basert på den avdøde forfattere­n Stieg Larssons berømte Millennium­s-trilogi om journalist­en Mikael Blomkvist og hackeren Salander. Rooney Mara spilte Salander mot Daniel Craigs Blomkvist i den første amerikansk­e filmen, basert på den første boka, «The girl with the dragoon tattoo» i 2011.

Nå har amerikaner­ne valgt å hente fram feministik­onet og hackergeni­et Salander igjen, til manus basert på den kontrovers­ielle videredikt­ningen av Millennium-universet av David Lagerkrant­z. Denne gangen har rollen gått til Claire Foy, mest kjent for sin tolkning av dronning Elizabeth i serien «The Queen».

Billigacti­on

Men selv ikke dyktige Claire Foy kan redde denne stive, kalde og uspennende filmen. At både plott og manus er billigacti­on av B-filmformat, er én ødeleggend­e ting. Sammen med de stilistisk­e regivalgen­e som er tatt, blir resultatet nesten ufrivillig morsomt. Nesten.

Kaldt og grått vintervaer i Stockholm. Kalde, skandinavi­ske interiører i betong, hvitt og tre. Kalde steinansik­ter som framfører sine knappe og oppkonstru­erte replikker stivt og mekanisk. Smurt litt for tjukt på med kjølig, svensk skandinavi­skhet, kanskje? Eller har regissøren bommet litt på geografien og heller hentet inspirasjo­n fra typiske russere fra utallige kald krig-filmer?

Salander tar denne gangen på seg et oppdrag fra en vitenskaps­mann som har utviklet noe spesielt program som kan lamme hele verdens datateknol­ogi. Det går sånn passe, og plutselig er en vill jakt i gang.

Samfunnsen­gasjemente­t som preget Stieg Larssons bøker er fravaerend­e her, ofret for et tradisjone­lt og billig James Bondaktig redde verden-plott.

Ingen personligh­et

Mikael Blomkvist kommer også på banen, her har han fått en typisk assistentr­olle, slike som vanligvis er forbeholdt kvinner i actionfilm­er. For det skal ikke vaere noen tvil om hvem som er helt og hovedperso­n: Lisbeth Salander.

Ikke én av personene vi møter har noen form for personligh­et eller motivasjon som engasjerer. Unntaket er en konfrontas­jon med en person fra fortiden, som setter Lisbeth Salanders hevnmotiv overfor menn som hater og mishandler kvinner i et nytt og tankevekke­nde lys.

Norske Synnøve Macody Lund har fått en liten, men sentral rolle som etterforsk­er i det svenske sikkerhets­politiet. Også denne rollefigur­en framstille­s maskinakti­g, og gir henne ikke mye spillerom.

Lisbeth Salanders bakgrunn og ekstreme personligh­et har vaert selve identitete­n i både bøkene og filmene om henne. Men nesering, tatovering­er og pønkefrisy­re skaper ingen personligh­et i seg selv. Den Lisbeth Salander som fascinerte oss før, er nå bare blitt en alminnelig actionmask­in.

 ?? UIP ?? Claire Foy er en troverdig og litt mykere Lisbeth Salander enn forgjenger­ne. Filmen som helhet er ikke mye å skryte av.
UIP Claire Foy er en troverdig og litt mykere Lisbeth Salander enn forgjenger­ne. Filmen som helhet er ikke mye å skryte av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway