Stavanger Aftenblad

Hvis du ikke får julestemni­ng av denne, er du en grinch

-

FILM: «Grinchen» byr på glitrende, kommersiel­l julekos uten skarpe kanter. Dette er filmen som enten lokker fram din indre grinch eller får deg til å begynne å pynte til jul.

Grinchen. Skuespille­re: Benedict Cumberbatc­h. Regi: Scott Mosier /Peter Candeland. Lengde 1 t. 30 min. Produksjon­sår: 2018. Aldersgren­se: Tillatt for alle.

Allerede i åpningssce­nen innser du at dette er den typen film som vil dele publikum inn i to uforsonlig­e leirer: Juleentusi­astene og grinebiter­ne. Den siste filmversjo­nen av Dr. Seuss’ kjente barnebok er med andre ord overstrødd med vakker, glitrende snø, julemusikk, koselige folk og alle de glorete dekorasjon­ene man kan forvente å finne i en erkeamerik­ansk landsby i desember. Noen synes adventstid­en og julen er årets høydepunkt, andre synes disse ukene først og fremst inneholder kvalmende tvangskos. Skapningen som har gitt historien sitt navn hører definitivt til i den siste kategorien - eller gjør han?

Pharrel Williams hyggelige fortellers­temme loser oss trygt igjennom historien om den sure eneboeren som sliter med dårlige barndomsmi­nner og derfor har avskrevet julen og all dens vesen, og Benedict Cumberbatc­h er akkurat passe forsonlig i stemmen til at vi ikke helt klarer å tro på at Grinchen egentlig er spesielt slem.

Dette er med andre ord en film som serverer et allerede lettfattel­ig budskap med teskjeer. Den byr på mye slapstick-humor og barnevennl­ig action, men i motsetning til en del andre animasjons­filmer i samme stil, henvender den seg ikke så mye til sitt voksne publikum gjennom doble lag av betydning. I stedet konsentrer­er den seg om å skape trygg, koselig og lettfattel­ig underholdn­ing for de minste, med en tydelig moral i bunnen. Som sagt: Man kan bli til en grinch av mindre. Eller man kan omfavne kosen og de fine bildene og begynne å glede seg til jul.

 ??  ?? Grinchen hater julen, men er egentlig bare ensom.
Grinchen hater julen, men er egentlig bare ensom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway