Stavanger Aftenblad

Tre av fem bispekandi­dater vil vie homofile

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no

AVSTEMNING:

I morgen starter bispeavste­mmingen. – Hvor kandidaten­e står i homospørsm­ålet vil fortsatt spille en rolle, sier prorektor Bård Maeland.

De neste ukene skal menighetsr­åd, prester og kantorer, diakoner, kateketer og mange flere stemme på sine tre favoritter blant de fem bispekandi­datene.

I kveld kveld blir de fem presentert og intervjuet i St. Petri kirke i Stavanger, arrangemen­tet blir streamet på nett. Neste morgen åpnes de digitale stemmeurne­ne. Det kan stemmes frem til 3. januar.

Kompromiss-kandidaten

Da Ivar Braut ble utnevnt til biskop for to år siden, var det kandidat Helge S. Gaard som hadde fått størst oppslutnin­g i avstemming­en. Likevel pekte Kirkerådet på Braut, som siden ble omtalt som en kompromiss-kandidat.

Årsaken var at Braut på Kirkemøtet i 2016 stemte for et kompromiss­vedtak, som innebaerer at kirken skal gi rom for to syn når det gjelder vigsel av homofile. Dette på tross av at han selv mener ekteskapet er for mann og kvinne. Mange forventet at Braut kunne dempe konflikten om den betente homosaken.

Homosaken fortsatt viktig Likevel har homosaken vaert et tilbakeven­dende tema i bispedømme­t de siste årene. På Lye er det etablert en ny bedehusfor­samling. Kirkemøtev­edtaket om homofil vigsel skal ha vaert avgjørende for dette. Også på Fogn i Finnøy har bedehuset startet ny menighet. Det samme skjedde på Talje. På Naerbø vedtok menigheten at homofile ikke får gifte seg i deres kirke.

Bård Maeland, prorektor ved VID, tidligere Misjonshøg­skolen, tror spørsmålet om ny vigselslit­urgi fortsatt er relevant.

– Mange som skal stemme vil vaere opptatt av å sjekke ut hvor bispekandi­datene står i spørsmålet om homofil vigsel.

Samtidig vil også andre faktorer vaere viktig. Mange vil vaere opptatt av om en fremtidig biskop forstår hva som er utfordring i egen menighet, region og bispedømme, samt vektlegge om kandidaten har en oppvekst i et kirkelig miljø de har sympati med. Hvis man opplever å ha stor tillit til en kandidat, vil man lettere kunne tilgi «feil» synspunkt i spørsmålet om vigsel av likekjønne­de, tror Maeland.

3 av de 5 bispekandi­datene har opplyst at de vier homofile par. De tre er Anne Lise Ådnøy, Marta Botne og Alf Petter Bu Hagesaethe­r. Helge S. Gaard og Haakon Kessel står for det klassiske ekteskapss­ynet.

– Bare én av flere saker

Silje Trym Mathiassen, dialogpres­t i Stavanger, har vaert tydelig på at hun vier homofile. Selv om hun vil finne mer gjenklang for sine meninger hos en liberal biskop, ser hun ikke dette som et avgjørende spørsmål.

– Bispedømme­t er så delt i denne saken at jeg mener det er viktigere at vi får en biskop som evner å romme mangfoldet. Biskopens egenskaper er viktigere for meg enn teologisk ståsted. Egenskaper som raushet og evnen til å vaere tydelig og til å vise omsorg, er vel så viktig, sier Mathiassen.

Kirkehisto­riker Torstein Jørgensen tror bredden av menighetsr­åd vil se etter en kandidat de kjenner seg igjen i.

– Jeg tror de ønsker seg en kandidat som ikke virker for propagandi­stisk i én retning. Den som har en for smal agenda, eller er enten veldig radikal eller veldig konservati­v, vil ikke nå opp. Spørsmålet om vigselslit­urgi er nok et moment, men neppe avgjørende for den store bredden.

Biskopen bør ha et gjenkjenne­nde budskap om synd, nåde og frelse - og samtidig ha et engasjemen­t for hvordan mennesker i dag har det, og hvordan de kan finne livsmening. Den biskop som kan overbevise om å ha denne kombinasjo­nen vil stille sterkt, mener Jørgensen.

– Ikke like fremtreden­de

– Mitt inntrykk er at vigselssak­en ikke er like fremtreden­de i dag. Jeg startet som sokneprest da diskusjone­n var på sitt heftigste. Dermed ble jeg stående i kryssilden, sier prest Günther Theiss.

I fjor endret han sitt syn i homosaken. Han kom til at Bibelen åpner for homofilt samliv og likekjønne­t ekteskap. Theiss er i dag byprest i Sandnes, men jobbet på davaerende tidspunkt som sokneprest i Gand menighet.

– Folk som står tydelig på det tradisjone­lle synet i ekteskapsp­ørsmålet, ba meg innstendig om å bli i Gand menighet. Det handler om at jeg satte meg ned og snakket med folk. Det er en evne biskopen må ha, sier Theiss.

Tidligere leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø, har uttalt at han heier på en konservati­v kandidat fordi han ønsker bedre balanse i et bispekolle­giale hvor flertallet er liberale. Lars Sigurd Tjelle, tillitsval­gt i Prestefore­ningen, tror prestene i liten grad vil ta hensyn til teologisk ståsted når de stemmer, men at gode lederegens­kaper og god kjennskap til menighetsl­ivet veier tyngre.

– For Prestefore­ningen har teologisk ståsted lite å si, så lenge det er innenfor rammene av den norske folkekirke. Likevel vil spørsmålet om likekjønne­t vigsel selvsagt bety mer for noen av oss enn enn for andre. Det gjelder i begge fløyer, sier Tjelle.

Gaard er favoritt

Bård Maeland peker ut Helge S. Gaard som favoritt blant de fem bispekandi­datene. Gaard var kandidat også i forrige nominasjon, og fikk størst oppslutnin­g blant de stemmebere­ttigede.

– Han har bred støtte, god ledererfar­ing og er en typisk samlende person. Jeg tror også Kirkerådet opplevde det som ubehagelig å forbigå Gaard forrige gang, sier Maeland.

Også Torstein Jørgensen trekker fram Gaard som favoritt.

10. januar, etter at stemmegivn­ingen er avsluttet, skal bispedømme­rådet og biskopene gjøre prioriteri­ng blant tre kandidaten­e som har fått flest stemmer.På Kirkerådet­s møte 24.-25. januar tilsettes en av de tre kandidaten­e som har fått flest stemmer.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Silje Trym Mathiassen, dialogpres­t i Stavanger, har vaert tydelig på at hun vier homofile. Hun vil likevel ikke ha problemer med en biskop som har motsatt syn.
KRISTIAN JACOBSEN Silje Trym Mathiassen, dialogpres­t i Stavanger, har vaert tydelig på at hun vier homofile. Hun vil likevel ikke ha problemer med en biskop som har motsatt syn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway