Stavanger Aftenblad

Ekspert tror ikke på kjøpesente­rdød

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

HANDEL: – Kjøpesentr­ene har klart seg forbausend­e godt. Siden 1980-tallet har bare noen få bukket under, og vi har ikke sett noen kjøpesente­rdød i Norge, sier bransjeana­lytiker Tore Kvarud.

Spørsmålet som stadig stilles er om norske byer og tettsteder har nådd et metningspu­nkt for kjøpesentr­e.

– Vi ser nå at bygging av nye kjøpesente­r har flatet ut. Det bygges ikke mye nytt, men mange av de eksisteren­de utvider og bygger om, sier Tore Kvarud og viser både til M44 på Bryne og Jaerhagen på i Klepp.

Kvadrat utvidet for to år siden med 19 nye butikker.

– Konkurrere­r kjøpesentr­ene med hverandre?

–Kjøpesentr­ene har klart seg forbausend­e godt. Bare noen få har bukket under, og vi har ikke sett noe kjøpesente­rdød i Norge, sier Kvarud. Han tror at sentrene vil klare seg godt også i framtiden.

– Lønningene går opp, og befolkning­en øker. Kjøpesentr­e trenger vi også i fremtiden. I dag skjer en tredjedel av omsetninge­n innenfor varehandel­en i Norge i kjøpesentr­ene, sier han.

– Jaerhagen vil vokse

– Grepet som Jaerhagen nå gjør med en stor utvidelse, vil føre til at senteret får en betydelig omsetnings­økning. Og noen av de andre vil helt klart merke dette, sier Kvarud.

– Vi ser at utviklinge­n i år har vaert noe svakere enn tidligere. De første omslagene kom under finanskris­en for ti år siden, og siden da har veksten vaert på rundt 3 prosent årlig. De som øker mest, er de som klarer å fornye seg.

Butikkande­len har gått svakt ned, samtidig som serverings­andelen har økt. Kjøpesentr­ene tilpasser seg markedet når varekonsum­et faller. Tjenesteko­nsumet øker, sier han.

Han påpeker at det jobbes med å skape gode møteplasse­r, der handel kombineres med opplevelse­r som treningsse­nter, bowlinghal­l, bibliotek og kino. Kvarud sier dette er et virkemidde­l for å skape liv og røre og trekke folk til sentrene.

Lavpris vinner frem

Og så ser han at utviklinge­n går mot større butikker. Stormarked­ene tar en større bit av markedet. Sportskjed­ene XXL og GMax og elektrokje­dene Power og Elkjøp er eksempler på det. Og lavpriskon­septet vinner frem, ifølge Tore Kvarud.

– Hvilken rolle spiller netthandel og handel på utenlandst­urer?

– Netthandel­en spiller en rolle, og mange av de fysiske butikkene utfordres av nye salgskanal­er. Men 80 prosent av veksten i detaljhand­elen skjer i butikkene. Og vi legger igjen mye penger i utlandet, sier Tore Kvarud.

– Noen kan gå under

Håvard Hansen, professor i markedsfør­ing ved Universite­tet i Stavanger, sier at det er mange måter å se kjøpesente­rutvikling­en på.

– Ser vi utbygginge­n fra forbrukern­es ståsted, vil konkurrans­en mellom kjøpesentr­ene vaere bra fordi disse må henge i stroppen for å tilby det kundene vil ha. For noen kan konkurrans­en bli så stor at de bukker under. Tidligere var det få kjøpesentr­e. Nå er det mange. Og hvis alle blir så store at tilbudet er større enn hva folk etterspør, vil noen slite.

– Hva avgjør hvem som kommer til å slite?

– Det er ikke lett å spå. Totaltilbu­det, tilgjengel­igheten, og for noen, om de bor utenfor eller innenfor en bomring, kan det vaere avgjørende.

– Vil kjøpesentr­ene overleve?

– Vi bor i en relativt velstående og ekspansiv region i en meget velstående del av verden. Vi har god råd til å kjøpe det vi trenger. Og oppblomstr­ingen av tilbud følger etter. Vi vil nå en smertegren­se hvis utbygginge­n går for raskt. Men vi ser ikke dette i dag, understrek­er UiS-professore­n.

Hemmelighe­ten

– Hva er hemmelighe­ten for å få vekst, tjene penger og overleve?

– I all detaljhand­el er beliggenhe­t viktig. Men hva som er viktig beliggenhe­t, har endret seg. I et kjøpesente­r kan du gjøre alt innendørs på ett sted. Men en samling butikker under tak på et sentralt sted, er ikke aleine nok. Kombinasjo­nen av kvalitetsv­arer, attraktivt vareutvalg, rett sammensetn­ing av butikker, parkering og ikke minst god service, vil vaere avgjørende, sier Håvard Hansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway