Stavanger Aftenblad

– Nei, Torstrup, vi er ikke rovdyr!

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

ADVOKATER: Onsdag sa advokat Odd Rune Torstrup at andre advokater jevnlig forsøker å kapre klientene hans, og at han er omgitt av rovdyr.

Torstrup sa at han opplever at andre advokater naermest daglig prøver å kapre firmaets klienter, både innen straffesak­er og i sivile saker.

– Nei, det som Odd Rune Torstrup her sier er ganske enkelt ikke sant, sier advokat Stian Bråstein i Adius til Aftenblade­t. Bråstein er leder av Advokatfor­eningen Sør-Rogaland krets.

– Jeg har fått drøssevis av telefoner og mer enn ti mailer fra advokater i byen som reagerer meget sterkt på uttalelsen­e. Det er svaert sterke anklager han kommer med. Odd Rune Torstrup må finne seg i at klienter skifter advokat. Dette kan av og til vaere bra, en fordel for klienten. Det er noe alle advokater må finne seg i.

– Helt motsatt!

Ifølge Bråstein er miljøet blant byens advokater akkurat motsatt av det Torstrup beskriver.

– Vi har veldig gode kollegiale forhold blant advokater i regionen. Vi behandler hverandre med redelighet og respekt, og det faglige nivået er svaert høyt. Ingen kjenner seg igjen i det Torstrup her sier.

– Bør Torstrup komme med en unnskyldni­ng?

– Det er all grunn til å be Torstrup klargjøre anklagene mot kolleger i kretsen. Hvilke konsekvens­er dette bør få, vil jeg ikke uttale meg om nå, sier Bråstein.

– Hva er egentlig reglene for hvordan advokater bør oppføres seg mot kolleger?

– Advokat-forskrifte­n sier at en advokat ikke skal opptre på en måte som skader standens og yrkets anseelse. Jeg vil ikke ta stilling til om det har skjedd her. Disiplinae­rutvalget vårt vil behandle spørsmålet dersom det kommer inn en klage på Torstrup.

Kjenner seg ikke igjen

Advokat Ida Gjerseth i Legal AS kjenner seg slett ikke igjen i beskrivels­en til Odd Rune Torstrup.

– Vi er flere advokater hos oss som reagerte på denne uttalelsen, sier Ida Gjerseth til Aftenblade­t.

– Det er klart at klientnapp­ing alltid vil vaere en faktor, men vi opplever det ukollegial­t og en stor overdrivel­se å hevde at man er omgitt av rovdyr, slik Torstrup formulerer det. Problemati­kken rundt klientnapp­ing oppleves overhodet ikke som et stort problem, sier hun.

– Vi kan argumenter­e knallhardt mot hverandre i retten, men utenfor rettssalen er det alltid en god tone, sier Gjerseth. - Vi har hjelper hverandre til og med, for eksempel ved å anbefale andre advokatfir­maer dersom vi tror at deres kompetanse passer bedre for klienten. Advokater her i byen er dessuten sammen på flere sosiale tilstelnin­ger i løpet av året. Det er faktisk et spesielt godt miljø blant byens advokater.

Kardemomme by?

– Dette høres jo ut som rene Kardemomme by? Hvordan er det mulig å ha en så forskjelli­g opplevelse av det samme miljøet?

– Selvsagt konkurrere­r vi om klienter, og fenomenet klientnapp­ing eksisterer jo, sier Gjerseth. - Men vår erfaring er at dette bare er et problem i straffesak­ene, og at det generelt sett ikke er et utpreget problem i vår region. Å omtale alle advokater som rovdyr oppleves krenkende og skadelig for tilliten vi advokater er avhengige av. Det er flere advokater på vårt kontor som har lang erfaring i sivile saker, og de kjenner seg ikke igjen i at klientnapp­ing skjer i disse sakene. Vi undres over at Torstrup opplever dette naermest «daglig».

Gjerseth understrek­er at det er et viktig prinsipp at siktede og tiltalte personer fritt kan velge advokat.

– Det er vanskelig å vite sikkert hvorfor noen velger den eller den advokaten, eller bytter advokat underveis. Når det skjer, er det ikke sikkert at den nye advokaten har gjort noe kritikkver­dig.

Torstrup

Daglig leder Kristoffer Lerum hos Torstrup sier at han har fått mange reaksjoner på artikkelen i Aftenblade­t.

– Rovdyr-kommentare­n til Odd Rune Torstrup kan kanskje tolkes feil, sier Lerum. – Torstrup jobber med strafferet­t, og der er forholdene litt annerledes enn innen forretning­sjuss, som er mitt felt. Jeg kjenner ingen rovdyr i bransjen vår, for å si det sånn.

– Jeg opplever at vi har et godt forhold til våre kollegaer; vi kan argumenter­e heftig mot hverandre i sak, men likevel rett etterpå fortsatt ha en god kollegial tone. Jeg ser også at det er paradoksal­t at vi som et av de mest ekspandere­nde advokatfir­ma skal påstå at det «stjeles» saker fra oss. Jeg vil understrek­e at jeg aldri har opplevd at advokater har stjålet sivile saker fra oss.

«Ikke velvalgt»

– Jeg ser at bruken av ordet rovdyr ikke var det mest velvalgte ordet, sier Odd Rune Torstrup til Aftenblade­t. - Det er riktig at det i all hovedsak er gode kollegiale forhold i regionen vår. Også jeg opplever det.

Torstrup understrek­er likevel: – Heller ikke vi lever i Torbjørn Egner-land. Når jeg allikevel velger å spissformu­lere meg, er det for å beskrive et reelt problem i strafferet­tspleien og samtidig gi det ny oppmerksom­het. Det har jeg klart.

Ifølge Torstrup har advokatfor­eningen hatt fokus på dette problemet siden 2003.

– Et enkelt googlesøk på «klientkapr­ing» bekrefter at dette er en gammel debatt. Men det er som klesvasken - den må tas med jevne mellomrom, sier Torstrup.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Advokat Ida Gjerseth i Legal AS synes ikke det er et rovdyrmilj­ø blant byens advokater.
JAN INGE HAGA Advokat Ida Gjerseth i Legal AS synes ikke det er et rovdyrmilj­ø blant byens advokater.
 ?? ANDERS MINGE ?? Daglig leder Kristoffer Lerum (til venstre) og Odd Rune Torstrup hos Torstrup AS.
ANDERS MINGE Daglig leder Kristoffer Lerum (til venstre) og Odd Rune Torstrup hos Torstrup AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway