Stavanger Aftenblad

Fem oljefelt ble stengt og gassekspor­ten rammet

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

Alarmen gikk både hos Equinor og gassekspor­tør Gassco da Fregatten KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankbåten «Sola TS».

Equinor satte krisestab på Forus og på Sturetermi­nalen da et krigsskip på vei fra Nati-øvelsen «Trident Juncture» kolliderte med en tankbåt ved Sturetermi­nalen ved 04-tiden i går.

– Fregatten er lagt på land på vårt område og som et «førevar-prinsipp» ble det bestemt å stenge ned Sturetermi­nalen, sier pressekont­akt Elin Isaksen i Equinor til Aftenblade­t.

Equinor vurderte fortløpend­e situasjone­n og rett etter klokken 15 i går ble det bestemt at Stureanleg­get kunne starte opp igjen.

Da var produksjon­en på fem oljefelt stanset i flere timer: Grane, Oseberg og Troll A-feltene (Equinor), Edvard Grieg (Lundin) og Ivar Aasen (Aker BP).

Prosessanl­egget på Kollsnes nordvest for Bergen ble også stengt etter fregattuly­kken. Anlegget står for 30 prosent av gasslevera­nsene til Europa.

Ulykken fikk også konsekvens­er for gasskunden­e i Europa, bekrefter Lisbet Kallevik, kommunikas­jonsleder hos Gassco på Karmøy, som er operatør for 8829 kilometer med rørledning­er.

– Det blir reduksjon i leveransen­e, men det er ikke mulig å si hvor store. Det avhenger av varighet på nedstengni­ngen på Kollsnes. Vi jobber med å minimere konsekvens­ene for kundene i Europa og selskapene som eksportere­r norsk gass, sa Kallevik til Aftenblade­t ved lunsjtider i går.

Gassco kunne utnytte at det fortsatt var gass lagret i systemet. Dermed ble ikke konsekvens­en av at Kollnes-anlegget var stengt merkbar umiddelbar­t.

Cirka 30 prosent av norsk gassekspor­t går via Kollsnes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway