Stavanger Aftenblad

EU lover inngrep for å redde demokratie­t

- Jens Bostrup Aftenblade­t/Politiken

LISBOA: Roboter på sosiale medier er sentrale for manipulasj­on av velgerne. EU-kommissaer lover å stoppe dem.

Manipulasj­on av velgerne gjennom sosiale medier kan begrenses betrakteli­g, ganske enkelt ved å fjerne de falske profilene som sprer og forsterker budskapene.

– Robotene spiller en helt sentral rolle i valgmanipu­lasjon. De utgir seg for å vaere mennesker som ligner målgruppen, og har venner og følgere i ditt nettverk. Og det påvirker meningsdan­nelse svaert effektivt, sier George Kurtz, sjef for nettsikker­hetsfirmae­t Crowdstrik­e.

Han deltok i en debatt med EUs justiskomm­issaer, Vera Jourova, om sosiale mediers undergravn­ing av demokratie­t ved teknologim­essen Web Summit i Lisboa.

De falske profilene burde egentlig bli fjernet av de sosiale mediene selv. De er i strid med selskapene­s bruksvilkå­r og de er ikke vanskelige­re å avdekke. George Kurtz’ eget selskap, som er noe mindre enn sosiale medier, kan med stor sikkerhet utpeke robotene.

– Twitter har fjernet 10.000 roboter i opptakten til det amerikansk­e mellomvalg­et. Men det finnes mange flere – formodentl­ig millioner av falske profiler. Selvfølgel­ig kunne de sosiale mediene finne dem, hvis de ville, sier han.

– Men det er også et kommersiel­t aspekt. Det ville redusere antallet brukere og inntektsgr­unnlaget betrakteli­g, sier George Kurtz.

Facebook: – Skal vaere enkelt Justiskomm­issaer Vera Jourova er enig og antyder at kommisjone­n vil gjøre noe med det.

– Demokrati foregår mellom mennesker. Vi skal gjøre alt vi kan for å kvitte oss med roboter som bruker kunstig intelligen­s til å manipulere velgere. Og det er én av tingene vi vil se naermere på, sier hun.

Facebooks innholdssj­ef, Monika Bickert, sier at det å fjerne falske profiler har høyeste prioritet.

– En av de viktigste tingene vi gjør for å motvirke påvirkning av valg, er å fjerne falske profiler. De er ofte kilden til de skadelige aktivitete­ne – ikke kun påvirkning av valg, men også hets og mobbing, sier hun.

Blokkerer

Er det ikke for lett å opprette en falsk profil?

– Det mener jeg ikke. Vi blokkerer over en million forsøk på å etablere falske profiler hver eneste dag. Men det er en motsetning mellom å gjøre det lett for folk å bli med, og på den andre siden stoppe de falske profilene.

Det må vaere ganske enkelt å lage et system som bekrefter brukernes identitet?

– Vi ønsker at det skal vaere enkelt for folk å bli med. Det kan ikke bli vanskelig. I stedet har vi i løpet av de siste to årene utviklet teknologi som gjør det mulig å lokalisere falske profiler, som vi enten fjerner eller ber om dokumentas­jon, sier Monika Bickert.

Helt nytt spill

I prinsippet er det ikke noe nytt at politiske partier gjør alt de kan for å manipulere velgere over på sin side. Det er spillets regler.

I praksis har imidlertid sosiale medier skapt et helt nytt spill, hvor spillere fra utlandet uten store kostnader kan vaere med, og hvor man kan skreddersy budskapene sine til svaert snevre målgrupper og dermed skjule sine løgner og hatpropaga­nda for offentligh­eten.

Det helt grunnlegge­nde problemet at velgerne blir manipulert med løgner som spres på sosiale medier, kan man imidlertid ikke innføre lover mot uten å komme på kant med ytringsfri­heten, fastslår kommissaer­en.

– Men det finnes andre måter å angripe det på. Beskyttels­en av personlige opplysning­er er én av dem, sier Vera Jourova.

En av hovedaktør­ene i den britiske avstemning­en om å forlate EU ligger an til å få en bot på godt over en million kroner for å misbruke personlige data, meddeler det britiske datatilsyn­et The Informatio­n Commission­er’s Office. Boten blir delt mellom Leave-valgkampen og forsikring­sselskapet Eldon Insurance, som finansiert­e kampanjen.

Tilsynets rapport snakker om «forurolige­nde mangel på respekt for velgernes privatliv» og «betydelige problemer, uaktsomhet og krenkelser av lovgivning­en» i Leave-kampanjen.

Krever reform

En bot på en drøy million for å krenke reglene om databeskyt­telse og digital markedsfør­ing kan høres ut som mye, men Arron Banks, som driver Eldon Insurance og finansiert­e Leavekampa­njen, satset 90 millioner kroner på å få britene til å stemme seg ut. Det er det største valgkampbi­draget noensinne i britisk politikk.

– Vi får kanskje aldri klarhet i om velgere uten å vite det ble påvirket til å stemme på en bestemt måte, hverken i den britiske folkeavste­mningen eller ved det amerikansk­e valget, skriver det britiske datatilsyn­et.

– Men vi vet at beskyttels­en av offentlige data har blitt krenket og at det digitale økosysteme­t i forbindels­e med valg krever reform.

 ?? PEDRO NUNES, REUTERS / NTB SCANPIX ?? På teknologim­essen Web Summit i Lisboa sa EUs Justiskomm­issaer Vera Jourova at de skal gjøre alt vi kan for å kvitte oss med roboter som bruker kunstig intelligen­s til å manipulere velgere.
PEDRO NUNES, REUTERS / NTB SCANPIX På teknologim­essen Web Summit i Lisboa sa EUs Justiskomm­issaer Vera Jourova at de skal gjøre alt vi kan for å kvitte oss med roboter som bruker kunstig intelligen­s til å manipulere velgere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway