Stavanger Aftenblad

Atle Sangolt 80 år

-

Sivilingen­iør Atle Sangolt, Sandnes, er 80 år 10. november.

Atle Sangolt er født i Fana. Hans far, Karsten A. Sangolt, var sjømann og omkom under krigen. Etter krigen kom Leif A. Larsen (ShetlandsL­arsen) for å snakke med Atles mor. Det endte med at de ble gift, og Atle og hans yngre søster ble adoptert av Larsen.

Etter middelskol­e og examen artium utdannet han seg til sivilingen­iør ved University of Strathclyd­e i Glasgow, med karakteren First Class Honours. Han ble straks ansatt ved Det Norske Veritas. Etter turnustjen­este arbeidet han med EDB-styrkebere­gninger (statikk) på skip, borerigger og plattforme­r som søkte Veritas-klasse.

Han approberte understell­et på Ekofisk-plattforme­ne og medvirket i betydelig grad til suksessen Aker hadde med sin lange serie av boreriggen H3. Han var teknisk sjef i Salvator Norsk Bjergnings­kompagni, inntil dette selskapet ble lagt ned. Her fikk han medvirke til bergingen av den første H3-riggen, Deep Sea Driller, og transporte­n av havaristen til Akers dokk i Verdal.

Han var i noen år inspektør for fire kjemikalie­tankere i WestfalLar­sens rederi, før han i 1984 ble ansatt i Mobil Exploratio­n Norway Inc., der han hadde flere stillinger i selskapet. Den kanskje viktigste var som budsjettan­svarlig og resultatko­ntrollør for de mange forsknings­prosjekten­e som Mobil støttet i Norge, både i forsknings­institusjo­ner og i bedrifter.

Etter at Exxon og Mobil fusjonerte, drev han sitt enkeltmann­sforetak til han pensjonert­e seg i 2007. I denne tiden var han først inspektør, senere Fleet Manager, i rederiet Kristian Gerhard Jebsen i Bergen.

Som tenåring deltok han i størjefisk­e. Senere var han i Fiskeridir­ektoratets Oseanograf­iske avdeling med på tokt langs kysten og i Barentshav­et. En sommer var han på islandsfis­ke etter sild med doryer og snurpenot. Han hadde en større rolle i spillefilm­en «Shetlandsg­jengen», som yngste mann om bord. Neste sommer feirer han og kona gullbryllu­p. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway