Stavanger Aftenblad

Radikal takknemlig­het

- Vidar Maeland Bakke

«Men jeg setter min lit til din miskunn, mitt hjerte skal juble over din frelse. Jeg vil synge for Herren, for han har gjort godt mot meg.»

Salmene

Hva skjedde nå? Gjennom hele Salme 13 har David invitert oss inn i sitt aller mørkeste rom. Vers for vers har han beskrevet en opplevelse der Gud er borte. Angsten og motløshete­n synes å ha tatt overhånd. Så kommer dette siste verset der tonen med ett er en annen. Er han ute i friheten og lyset alt nå?

Ikke nødvendigv­is. Forfattere­n Kristian Hall slet med depresjone­r i årevis. Noe som ble til hjelp for han var det han kaller «radikal takknemlig­het». Selv forankrer han ikke dette i en religiøs tro. For meg er linken til Salmenes bok åpenbar.

«Radikal takknemlig­het» innebaerer å gå på leting etter den minste ting som er bra i dag – uansett hvor smertefull­t livet ellers er. Det er lett å la seg provosere. Tror jeg at alt blir bedre bare med «å tenke positivt»? Nei, ingen quick fix. Men det er en langsiktig vane-endring som gir resultater for mange. I kognitiv terapi brukes takknemlig­het som et kraftfullt våpen mot depresjon. En enkel praksis kan vaere å skrive en liten dagbok der vi noterer tre ting hver kveld som vi er takknemlig­e for. Sola som skinte. Barnet som lo. Kaffen som smakte. Små ting. Større ting. Du kan lese mer om dette på nettstedet kristianha­ll.no.

For David er takknemlig­heten et trassig valg: Jeg VIL synge for Herren!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway