Stavanger Aftenblad

Bjarne Berntsen har vaert sentral i samtlige Viking-triumfer de siste 40 årene. Søndag smeller det igjen

- Egil Ø. Naerland egil.naerland @aftenblade­t.no

Hvor høyt på prestasjon­ssøylen setter du et opprykk sett i forhold til dine tidligere triumfer med Viking? – Det svarer jeg på etter kampen mot Kongsvinge­r, sier Berntsen kryptisk.

30 år etter mirakelet i Haugesund og få dager før den ultimate sesongavsl­utningen setter Bjarne Berntsen av tid til samtale med Aftenblade­t.

Med seier over Kongsvinge­r på SRBank Arena tar Viking første fly tilbake til eliteserie­n.

Presset er intenst

En hel by forlanger det, store deler av regionen forlanger det, mediene og FotballNor­ge forventer det. De venter at den vaklende storklubbe­n og tradisjons­baereren stabler seg på beina.

Berntsen kjenner presset, intenst, voldsomt, mer en noensinne, langt innunder huden, men vi møter en annen og roligere person i 2018 enn da vi titt og ofte intervjuet ham i forbindels­e med hans første jobb som topptrener.

En aggressiv, ung trener førte Bryne til klubbens første og eneste triumf, cupmesters­kap i 1987, og rykket ned året etter. Han fikk føle skyene det ene året og ble bedt om å dra til et visst varmere sted året etter.

Angrer på Start og Frankrike Erfaringer etter mange år som trener, blant annet fire suksessrik­e med kvinneland­slaget, har gitt og laert ham mye.

Han angrer på at han ikke sa ja til jobben i Start på 90-tallet, han angrer på at han ikke sa ja til proffkarri­ere i Frankrike på 80-tallet. Da hadde han hatt enda mer erfaring.

Berntsen suger til seg kunnskap etter samlinger og samtaler. Han laerer av topptrener­e som Gjert Ingebrigts­en, Morten Eklund og Stein Ørn. Og Marit Breivik, den inkluderen­de treneren.

Han skryter av teamet i Viking, Morten Jensen, Hallvard Øen Grova, Bjarte Lunde Aarsheim, Kurt Hegre og ham selv.

– En blanding unge og eldre som utfordrer hverandre, sier Berntsen.

Er veldig annerledes nå

– Jeg fikk en smell i Bryne, ga for mye kjeft, var negativ og brukte pekefinger­en til spillerne. Mine og klubbens ambisjoner var mye større enn spillernes, men det nytter ikke å kjefte.

– Jeg er veldig annerledes Berntsen.

– Jeg er tydelig, men ingen blir god av å bli kjeftet på, erkjenner han og medgir samtidig at det krevde mye disiplin ikke å miste hodet da Viking tapte 0–5 for NestSotra.

– Uten forkleinel­se for Nest-Sotra som har imponert i år, men dette er Vikings verste tap i moderne tid, mener han.

nå,

sier

Fra 4. divisjon og rett på laget 61-åringen har en unik historie med de mørkeblå fra vi så ham debutere som 20-åring mot Moss 8. august 1977 til dags dato.

Han hadde vist seg frem på jaerlaget i kamp mot Bryne, han var offensiv midtbanesp­iller og spiss for Figgjo i 4. divisjon.

Han gikk rett inn på Viking-laget, leverte backspill med autoritet, var banens beste, temmet superspiss­en til Moss (Ole Johnny Henriksen), ble sporenstre­ks tatt ut til U21-landslaget og spilte sammen med Einar Jan Aas.

Han fikk snart 33 A-landskampe­r, deriblant den legendaris­ke seieren over England (3–1) i 1981.

Kona måtte si ja til comeback

– Jeg hadde aldri tenkt tanken at jeg skulle tilbake som trener. Noen ymtet om jeg kunne bidra med min kompetanse i Viking, greit det, men ikke som sportssjef og trener.

– Lysten var der da vedkommend­e som jeg har stor respekt for, mente jeg ville vaere den rette, men livet som trener, kunne jeg tenke meg det igjen? y Aldri fri, kunne familien godta det? y Medienes søkelys, var jeg/vi forberedt

på det? y Lidenskape­lige supportere­s sterke meninger, det voldsomme engasjemen­tet rundt Viking, sosiale medier, trykket fra avisene, hvordan ville det påvirke oss?

Berntsen og familien stilte seg mange spørsmål før han signerte kontrakt. Og jammen har det vaert tøft, meldingene lar ikke vente på seg etter tap. Det tar på å stå til rette rank i ryggen etter fire tap på rad.

Mørkeblått og kornblått

Kjaerlighe­ten til de mørkeblå satte seg fast da familien fra Figgjo med far Ingvald i spiss reiste med brødrene (Bjarne, Geir Rune og Alf-Ingve) til Stavanger stadion gjennom Vikings storhetsti­d på begynnelse­n av 70-tallet.

– Jeg har aldri hatt annet ønske enn at både Bryne og Sandnes Ulf skal prestere bra, men hjertet er mørkeblått og kornblått, Viking og Figgen, understrek­er Berntsen som fortsatt fører alle regnskapen­e

FOTBALL: Bare Viking og en person med et rikt fotballiv i klubben kunne få Bjarne Berntsen tilbake. Søndag vet vi om en «ny» og mild trener lykkes i første forsøk.

for avdelingen­e i moderklubb­en. Det kunne vaert annerledes.

En pur ung Bjarne Berntsen viste hva som skulle komme fra bygda noen år senere da han som 11-åring første gangen ble omtalt i Aftenblade­t.

Figgjo skole med Berntsen-er, Tjessem-er, Hålander og Hetlander spilte seg frem til datidens prestisjef­ylte skolefinal­e.

Hauge skole i Haugesund vant riktignok finalen 2–0 i oktober 1968, for øvrig etter to mål av den senere vikingen og Berntsen-kjenningen Åge Risanger, men for Bjarne Berntsen var det en spe begynnelse på et langt liv i medienes søkelys.

Hittil omtalt i Aftenblade­t alene gjennom 8150 artikler.

Viking viste størst interesse

Utover på 70-tallet begynte Figgjo for alvor å gjøre seg gjeldende, utfordret og gikk forbi storbror Ålgård og ble i tillegg desidert beste klubb i Sandnes kommune på 80-tallet.

I juli 1977 meldte Bjarne Berntsen overgang til Viking.

– Viking hadde mange fans på Figgen, noen tipset ledelsen. Bryne var frempå, men Viking viste størst interesse, kom blant annet hjem til oss på Figgen for å snakke med meg.

– Den samme sommeren skulle jeg begynne på skole i Oslo og vurderte Vålerenga og Lyn, trente litt med dem, men Viking var villig til å hente meg hjem til kampene.

Siden utviklet det seg til et over 40 år langt kjaerlighe­tsforhold der Bjarne Berntsen har spilt, vaert trener eller daglig leder i til sammen 20 år.

Fra han kom sommeren 1977 til i dag, har Viking vunnet tre seriemeste­rskap og tre cupmesters­kap. Berntsen har vaert med på alle.

Ledertype

Han vant to seriemeste­rskap (1979, 1982), seriesølv, seriebrons­e og ett cupmesters­kap (1979) som spiller samt ett seriemeste­rskap (1991) og to cupmesters­kap (1991 og 2001) som daglig leder.

Han beskriver seg selv som en ledertype, en som tar ansvar, en som ikke er redd for å mislykkes.

– Svein Kvia og Arne Johannesse­n trente Viking da jeg kom. Svein var kaptein, men jeg fikk ansvar fra første stund. Blant annet fikk jeg oppgaven å ta straffespa­rk, det første i en veldig viktig kamp mot Hamkam, forteller Berntsen.

Da Svein Kvia ga seg som spiller etter dobbeltriu­mfen i 1979, ble Bjarne Berntsen kaptein først for trener Tony Knapp og senere for Kjell Schou-Andreassen.

Seriemeste­rskapene rager høyest, men cuptriumfe­n der han tok straffespa­rket og startet Vikings snuoperasj­on mot Haugar, står igjen som den største enkelthend­elsen.

– Det er noe eget med cupfinalen, noe høytidelig med kongen på tribunen, en mektig opplevelse for supportern­e og spillerne, forklarer Berntsen.

Sjokkerte Fotball-Norge i 1982

Etter seriegull i 1982, sjokkerte 25-åringen, forlot Viking og tok over som spillende trener for sitt kjaere Figgen. Med gutter fra nabolaget samt noen innslag fra Frøyland og Sandnes, nådde laget nivå tre, dagens 2. divisjon.

To ganger var de kornblå naer opprykk til 1. divisjon, men ble slått først av Djerv 1919 og deretter av Odd fra Skien.

I 1989 kunne det gått ille. Figgjo med Bjarne Berntsen som spillende trener ledet 1–0 mot Viking med Bjarne Berntsen som daglig leder, anledninge­n var første runde i cupen.

– Heldigvis utlignet Viking og vant 4–1 etter ekstraomga­nger, smiler Berntsen vel vitende om det endte med cupgull og

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway