Stavanger Aftenblad

Vi svikter de svakeste

-

LEDER: Det er på tide med et felles nasjonalt regelverk som sørger for at de barna samfunnet har sviktet, får den oppreisnin­gen de fortjener.

Denne uken viste NRK Brennpunkt-dokumentar­en «En søsters kamp». Den handler om Mona Anita Espedal fra Sandnes.

Espedal lever i dag blant annet med traumer og hørselsska­der som følge av vold i barndommen. Til tross for utallige bekymrings­meldinger, tok det flere år før barneverne­t grep inn.

De siste 15 årene har det blitt opprettet lokale oppreisnin­gsordninge­r i over 300 kommuner og fylkeskomm­uner. Men gjennom dokumentar­en får vi vite at det er store variasjone­r mellom kommunenes ordninger.

100 norske kommuner har ikke engang en ordning for oppreisnin­g etter omsorgssvi­kt.

Det er store forskjelle­r i utbetaling­er, og i når ordningene gjelder fra og hvem de gjelder for.

I saker som omhandler enkeltskje­bner, er det enda vanskelige­re å få oppreisnin­g enn for de som har blitt sviktet av en institusjo­n. Da ligger bevisbyrde­n på offeret, som må sannsynlig­gjøre at man har blitt utsatt for urett.

Det kan ikke vaere sånn at de som er ofre for denne type svikt, behandles ulikt alt etter hvilken kommune de bor i.

Etter en lang kamp tilbød Sandnes kommune til slutt Espedal oppreisnin­g. I broren Sven og søsteren Cecilies saker, har ikke kommunen erkjent skyld.

Nå kjemper Espedal for rettferdig­het for sine søsken og andre som opplever det samme. Også politisk, for å få endringer i regelverke­t.

Stiftelsen Rettferd for taperne har i flere år jobbet for å endre lovverket. Nestleder i KrF, Olaug Bollestad er en av de politikern­e som har engasjert seg i saken. Og etter innspill fra stiftelsen og inspirasjo­n fra Espedals sak bestemte partiet seg for å fremme et forslag om fullstendi­g gjennomgan­g av alle ordninger. Saken skal opp til behandling i høst.

Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) uttalte til NRK i dokumentar­en at dette var kommunenes ansvar. I etterkant har hun lagt til at hun åpner døra litt for en gjennomgan­g. Og at hun vil ha samtaler med KrF.

NRKs Brennpunkt viser at det norske samfunnet her svikter de aller svakeste i samfunnet. Dette handler om barn som har fått sin barndom ødelagt, og som hele resten av sitt liv vil slite med følgene av vold i hjemmet.

At ordfører Christine Sagen Helgø (H) nå sier at Stavanger kommune kan ta et nasjonalt ansvar for et felles regelverk for oppreisnin­g for tapt barndom, og oppfølging­en av dette, er svaert positivt.

Det kan ikke vaere sånn at de som er ofre for denne type svikt, behandles ulikt alt etter hvilken kommune de bor i. Derfor er det på tide med en gjennomgan­g av dette regelverke­t.

 ?? SCREENSHOT NRK ?? Mona Anita Espedal fra Sandnes kjemper en kamp for likebehand­ling for alle som har vaert utsatt for svikt fra kommunen i omsorgssvi­ktsaker.
SCREENSHOT NRK Mona Anita Espedal fra Sandnes kjemper en kamp for likebehand­ling for alle som har vaert utsatt for svikt fra kommunen i omsorgssvi­ktsaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway