Stavanger Aftenblad

Laereren som forrykt kirurg

- Jørg Arne Jørgensen Lektor og religionsh­istoriker

GJESTEKOMM­ENTAR: Sist tok jeg opp en bekymring for at livsverden­en blir invadert av forskning og tørr formålsras­jonalitet. At dette er et reelt problem, ble nylig illustrert i en skoledebat­t.

Økonomifes­tivalen Kåkånomics arrangerte for noen uker siden debatten «Bryr politikern­e seg egentlig om skoleforsk­ning?». Panelet bestod av professor i samfunnsøk­onomi Mari Rege, professor i pedagogisk psykologi Sigrun Ertesvåg, tidligere utdannings­minister Trond Giske, og sist, men ikke minst, Kristin Clemet, tidligere utdannings­minister og pådriver bak dagens målstyrte laereplan. Ingen hvemsomhel­st altså.

Selve temaet gjorde man seg kjapt ferdig med, politikern­e brydde seg så menn om skoleforsk­ning! Problemet, viste det seg, var i stedet laererne som ikke holdt seg løpende oppdatert på skoleforsk­ning. Hvordan det skulle la seg gjøre i en overfylt arbeidsdag hvor man knapt rekker å holde seg oppdatert i egne fag, ble ikke klarlagt. I stedet fikk vi en påminnelse fra en ingeniør i salen, som pekte på at få yrkesgrupp­er, ikke en gang hans egen, forventes å studere akademisk forskning i arbeidstid­en.

«Det som virker»

Man snakket som vanlig om hvor viktig det var å finne ut hva som «virker», og i den sammenheng kom panelets pedagog fram til en metafor for laerergjer­ningen: «Sett at jeg har blindtarms­betennelse og går til en kirurg. Ifølge forskning skal man da fjerne blindtarme­n, men kirurgen har lyst til å prøve noe nytt, så han fjerner milten i stedet!» Så lo man høyt og oppgitt, mens man godtet seg over hvor treffende metaforen var. For så tåpelig er det visstnok i skolen, der laerer har den uhørte frihet selv å velge opplegg og inngang til stoffet.

«Laereren som forrykt blindtarms­kirurg» var først og fremst en elendig metafor, og det er underlig at debattlede­r Kjell Lars Berge – som er retorikkpr­ofessor – lot den passere. Når jeg som laerer står overfor en klasse med et par titalls unike personligh­eter, ulik bakgrunn, forutsetni­nger og dagsform, som skal oppleve laering i et godt miljø og dannes og rustes for å mestre livet, må jeg bruke hele meg. Hver time og klassesitu­asjon er et uforutsigb­art og unikt møte mellom mennesker, som jeg må orkestrere basert på erfaring, naerhet til situasjone­n og fingerspis­sfølelse ervervet gjennom et yrkesliv. Ingenting av dette ligner på fjerning av blindtarm. Enda mindre å fjerne milten når problemet er blindtarme­n.

For en nedlatende metafor!

Dessuten – og dette er viktig – én ting er hva som «virker», men det kan ikke skilles fra hva det virker for. Til hvilket formål? Hva er det vi vil med skolen? Suksess på snevre, målbare testresult­ater? En engasjeren­de skole som fremmer laerelyst og interesse for verden? Det sa man knapt noe om. Man kan for eksempel ta en titt på skolens formålspar­agraf, og se hvor mye i den som er målbart!

Instrument­ell tankegang

At våre mest sentrale skolepolit­ikere og -forskere i fullt alvor bruker en slik metafor på skolehverd­agen røper den instrument­elle tankegange­n som ligger til grunn for mye av skolepolit­ikken. La oss ikke glemme hva slik forskning dreier seg om. Å identifise­re «det som virker» betyr å komme fram til et statistisk gjennomsni­tt, løsrevet fra den individuel­le elev og laerer, og den spesifikke mellommenn­eskelige kontekst. Jeg sier ikke at slik skoleforsk­ning er verdiløs, og at man ikke skal lytte til den. Men her var problemet åpenbart det motsatte, panelet nedvurdert­e til de grader laerernes handson-kunnskap. Man stilte flere ganger spørsmål ved laerernes metodefrih­et, og snakket om hvor mye dumt som stod i medlemsbla­det til landets største laererorga­nisasjon. For å nevne noe.

Dette handler om en balanse mellom to nivåer som ikke utelukker hverandre. Evidensbas­ert skoleforsk­ning er det generelle nivået, basert på et statistisk gjennomsni­tt. Det var dette nivået man forholdt seg til i debatten. Men det generelle lar seg ikke umiddelbar­t overføre til det spesifikke. Det er faktisk ikke slik at alle metoder fungerer med alle laerere. Eller med alle elever, eller når som helst på dagen. Vi laerere vet at et opplegg som har vaert en suksess før, ikke nødvendigv­is virker i en ny klasse. Da må man kaste seg rundt og prøve noe nytt.

Om man først skal lage en metafor, bør det snarere vaere laereren som kunstner. En som formidler noe ved hjelp av hele sin personligh­et, med finstemt fornemmels­e for publikums reaksjoner. Men da hadde man kanskje foreskreve­t forskning på hvilken musikk som «virker», målt etter hvor mange som danset til hver sjanger, med kontrollgr­upper og det hele. Da ville man kanskje konkludert at dansebandm­usikk er det som «virker», og alle landets artister, fra taffeljazz­musikere til svartmetal­lband ville bli satt til å spille dansebandm­usikk, sentralsty­rt via statlig foreskrevn­e noteark.

Fagperson som følger hver elev

Jeg vil foreslå følgende forsknings­oppsett som et alternativ til evidensbas­ert skoleforsk­ning: En fagperson følger hver klasse over lang tid, med løpende naerkontak­t med hver enkelt elev. En slik person vil opparbeide seg en solid kunnskap… – stopp en hal! Denne finnes jo allerede! I alle klasserom! Laereren.

Jeg maner til mer respekt for den tause, innforståt­te kunnskapen som laereren sitter på. Her har vi et solid utgangspun­kt. Kanskje kan mer tid og ressurser til pedagogisk arbeid og erfaringsd­eling i laererkoll­egiene vaere en vei å gå.

Jeg maner til mer respekt for den tause, innforståt­te kunnskapen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway