Stavanger Aftenblad

Hullet i Tanke Svilands gate: Frist til september 2020

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger kommune kan ikke tvinge utbygger Kjell Madland til å bygge noe som helst i «hullet» i Tanke Svilands gate før i september 2020, men noe kan vaere på gang før den tid.

Olav T. Laake (Ap) tok opp den evindelige saken igjen i en interpella­sjon i bystyret sist uke. Den enorme byggegrope­n har ligget stort sett uforandret 2014.

– Det kan kalles byens største søppelplas­s, midt i et av byens mest attraktive områder. Det er en skam for byen at dette hullet har blitt liggende slik i 4–5 år. Sørg for at noe skjer, og at det settes en frist, var hans beskjed til ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Svaret fra ordføreren var ikke like klart som spørsmålet, men det kom i hvert fall fram at utbygger fikk en ny og gyldig rammetilla­telse i september 2017. Denne rammetilla­telsen står fast, fram til september 2020.

– Det er ikke hjemmel for å pålegge noen å bygge på sin tomt, selv om de har rammetilla­telse og startet på tiltaket. Det er opp til hjemmelsha­ver og eier å avgjøre om det skal bygges eller ikke. Rammetilla­telse medfører ikke i seg selv byggeplikt, sa ordføreren.

Ifølge henne ønsker utbygger primaert å realisere hotellplan­ene.

– Det vises til at det foregikk kontraktsf­orhandling­er med hotellkjed­er våren 2018, opplyste Sagen Helgø.

Utbygger Kjell Madland har ikke besvart Aftenblade­ts henvendels­er, men ansvarlig søker Kolbjørn Jensen i arkitektko­ntoret Ramp bekrefter at samtalene med flere hotellkjed­er også har pågått etter sommeren.

– Prosjektet ble lagt på is da hotellmark­edet fikk en kraftig dupp i 2014–15. Det siste halvåret er det en betydelig bedring i markedet. og dette er den eneste sentrale tomten i Stavanger der det er mulig å bygge et stort, nytt hotell, sier Jensen.

– Det er seriøse folk vi snakker med. Vi tror det skal vaere mulig å realisere prosjektet før fristen for rammetilla­telsen løper ut, sier han.

Regulering­splanen for området ble vedtatt alt i 2010, og omfatter hotell eller kontor.

På et tidspunkt meldte utbygger også at man ville utarbeide en ny regulering­splan som også la til rette for boliger på eiendommen.

– Dette arbeidet er satt på hold foreløpig, sier Jensen.

Stavanger kommune har ikke bare vaert opptatt av at tomten skal få et bygg, men også at trafikken forbi byggegrope­n skal vaere trygg for gående og syklende.

Det ble gitt pålegg om istandsett­ing av fortau/sykkelvei langs Tanke Svilands gate i mai 2017.

– Dette vedtaket ble klaget inn for fylkesmann­en i november 2017. Fylkesmann­en opphevet pålegget om istandsett­ing fordi pålegget ikke var konkret nok, sa Christine Sagen Helgø i bystyret.

Ifølge ordføreren vil rådmannen nå varsle et nytt pålegg om at gater og veier tilbakefør­es. I motsetning til forrige gang, mener man nå at pålegget skal holde mål, både teknisk, praktisk og juridisk.

På denne bakgrunn mente ordføreren at det ikke er grunnlag for å fremme en ny sak nå, men at rådmannen heller får gjøre det ved behov. 44 representa­nter støttet dette. Mindretall­et (22), fra Ap, SV og Sp, stemte for Laakes forslag, at kommunen skal «ta snarlige grep slik at den store, utgravde byggegropa ved Tanke Svilandsga­te ikke lenger blir liggende ubebygd».

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Den gigantiske byggegropa mellom Tanke Svilands gate og Sverdrups gate.
KRISTIAN JACOBSEN Den gigantiske byggegropa mellom Tanke Svilands gate og Sverdrups gate.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway