Stavanger Aftenblad

Sentrale KrF-kilder tror ikke Hareide reddes av et havari

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STORTINGET: KrFnestled­erne kjenner på presset, men sentralt i KrF pekes det på at bare syltynn teori kan hindre et lederbytte i KrF.

Flere sentrale KrF-kilder mener det er direkte usannsynli­g at KrF ikke kommer til enighet med Høyre, Frp og Venstre om neste års statsbudsj­ett og en regjerings­plattform.

En sentral KrF-kilde avviser realismen i forhandlin­gskollaps og at plan B, om å forhandle med Jonas Gahr Støre og venstresid­en, blir iverksatt.

En annen sentral KrF-kilde, med naert innsyn i maktspille­t i KrF og på Stortinget mener to ting må skje for at KrF ikke bytter partileder: y Ingen reell bevegelse i abortspørs­målet. Utredninge­r vil ikke vaere tilstrekke­lig. y Belegg for hypoteser om at «det blå kuppet i Rogaland», der 15 av 16 delegater pekte på Erna Solberg, ikke var tilfeldig, men en del av en strategi med forgreinin­ger til blå side sentralt i KrF. En kilde tror Agder hadde stått for tur om episoden i Rogaland ikke hadde inntruffet. Kilden har imidlertid ingen dokumentas­jon eller håndfaste bevis for dette. Syltynt?

Budsjettøn­sker

Troen på suksess med plan A preger KrFs sentrale fløy – tross forslaget om 10,7 milliarder i skatte– og avgiftsskj­erpelser i 2019 isolert, cirka 6 milliarder netto, eller opp 2 milliarder om økt barnetrygd ikke regnes med.

Men: Siv Jensens taxfree-ordning fra 2014 skrotes. Tobakkkvot­en halveres. Formueskat­ten økes. Bil-, alkohol-, tobakk– og flypassasj­eravgifter øker.

350-kronersgre­nsen for avgiftsfri import av varer fra utlandet, fjernes. Skjerpet oljeskatt ønskes utredet. 1000 ekstra kvoteflykt­ninger og kutt i støtten til Human Rights Service er også med i KrF-pakken.

Frp ikke overrasket

Helge André Njåstad (Frp) mener KrFs alternativ ikke skiller seg veldig ut fra de KrF-alternativ­ene fra de foregående årene. Da ble Frp enig med KrF

– Så avstanden er absolutt ikke uoverkomme­lig?

– Dette er ikke overrasken­de. Det er helt på det rene at det er stor forskjell på KrF og Frp, spesielt i skatte- og avgiftspol­itikken. Vi vil redusere, ikke øke. Men utgangspun­ktet er ganske likt som i de andre årene, men vi setter oss til bordet med ulik primaerpol­itikk. Målsetting­en er å bli enig, sier han.

Hareide: – Vil lykkes

– Hvilke saker og grep i alternativ­et vil du trekke fram blant det som virkelig styrker sjansen for totalhavar­i i forhandlin­ger om budsjett og regjerings­makt- og et forlenget liv for deg som partileder, Hareide?

– KrF har gjort vårt veivalg. Vi skal alle gjøre det vi kan for at det lykkes. Da ligger det en veldig forpliktel­se i at vi skal lykkes med det når vårt partis øverste organ har pekt ut en retning. Da skal vi lykkes med det, og det tror jeg er vår forventnin­g. Det kommer også til å vaere mitt budskap når jeg møter landsmøtet (fredag, red.anm.), sier KrF-lederen.

Ropstad: – Kjenner press Ropstad vedgår at han kjenner på et «stort press» for å lykkes, men han peker på at forhandlin­gssuksess innebaerer flertallsr­egjering for Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande etter et krevende år i Stortinget.

– Så for dem vil dette også bety enormt mye. Derfor tror jeg at det er et stort ønske om at dette skal lykkes, sier han.

– Klart det er et press på oss for å sikre at vi ivaretar «våre der ute». Det skaper også en fallhøyde fordi vi vil lykkes, men det skal vi klare hvis vi klarer å stå samlet som lag, sier Olaug Bollestad.

Hun vil ikke kommentere om hun er beredt til å steppe inn som konstituer­t partileder dersom KrF brått trenger ny partileder hvis budsjett- og regjerings­avtaler eventuelt kommer i havn. I dag er første forhandlin­gsmøte om budsjett.

Målet er enighet innen 20. november om budsjett.

 ?? GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Olaug Bollestad, fra venstre, Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad presentert­e i går KrFs forhandlin­gsutgangsp­unkt for neste års statsbudsj­ett.
GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Olaug Bollestad, fra venstre, Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad presentert­e i går KrFs forhandlin­gsutgangsp­unkt for neste års statsbudsj­ett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway