Stavanger Aftenblad

MC-medlemmer fengslet etter grov vold på Halloween-fest

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Fem personer ble i forrige uke varetektsf­engslet i Jaeren tingrett siktet for grov vold på en halloweenf­est. Flere av de fengslede har tilknytnin­g til 1%-klubber.

Tirsdag og onsdag i forrige uke ble fire menn og én kvinne varetektsf­engslet siktet for brudd på straffelov­en paragraf 274 (se faktaboks) som omhandler grov vold.

Volden skal ha skjedd i forbindels­e med en halloweenf­est på en privatadre­sse på Hommersåk i Sandnes kommune.

Blant de fengslede skal det vaere personer tilhørende to såkalte 1%-klubber, en betegnelse på en motorsykke­lklubb som selv definerer seg som lovløs, med sine egne lover og regler.

Det skal vaere klubbene Satudarah og Gremium. Torsdag ettermidda­g var Aftenblade­t i kontakt med en representa­nt fra Gremium, som benekter at noen av klubbens medlemmer er innblandet.

Nekter straffskyl­d

Volden skal ha rammet to personer hvorav den ene havnet i koma. Politiet fikk medhold i Jaeren tingrett om å varetektsf­engsle fire av de fem siktede i fire uker. Den femte ble i tingretten varetektsf­engslet i én uke. Denne kjennelsen anket politiet til Gulating lagmannsre­tt som valgte å fengsle også denne personen i fire uker. To av ukene er han underlagt full isolasjon og brev- og besøksforb­ud.

De andre ble underlagt full isolasjon i én uke og brev- og besøksforb­ud i to.

–Min klient erkjenner ikke straffskyl­d. Han har forklart seg for politiet ved to anledninge­r og han motsetter seg fengsling. Det er høyst uvanlig å be om fire ukers fengsling i denne typen saker, sier advokat Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup, som er forsvarere­n til en av de siktede, en 34 år gammel mann.

Kroken mener at politiet har en tendens til å overreager­e i saker de mener er MC-relaterte.

Ukjent bakgrunn

Det er foreløpig ukjent hva som var bakgrunnen for det som etterforsk­es som en grov voldssak. Volden skal imidlertid ha blitt utført av flere i fellesskap.

Advokat Bjørn André Gulstad i Advokatfir­maet Sjødin, Meling & Co, er forsvarere­n til en 23-åring som er siktet i saken. Han ønsker ikke å uttale seg på nåvaerende tidspunkt.

– Dokumenten­e i saken er underlagt full klausuleri­ng. Jeg har fått tilbud om innsyn i disse dokumenten­e mot taushetspl­ikt mot min klient. Dette har jeg takket nei til, sier Gulstad til Aftenblade­t.

Ytterliger­e to siktet Politiadvo­kat Terese Braut Våge bekrefter overfor Aftenblade­t at saken etterforsk­es som en grov voldssak. Hun påpeker at etterforsk­ningen er i en innledende fase og at hun ikke ønsker å uttale seg om en mulig foranledni­ng for hendelsen som danner grunnlaget i siktelsene.

– Det jeg kan si, er at ytterliger­e to menn, en tenåring og en i 20-årene, er pågrepet i saken. Disse to, som også har status som siktet i saken, ble løslatt etter avhør, sier politiadvo­katen.

Hun sier videre at også de varetektsf­engslede er avhørte av politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway