Stavanger Aftenblad

– «Rovdyradvo­kater» kjøper seg klienter i fengsel

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

KLIENT-KAPRING: Noen «advokat-rovdyr» betaler innsatte i fengsler for å få nye klienter, sier sorenskriv­er

Helge Bjørnestad ved Stavanger tingrett.

Sorenskriv­er Helge Bjørnestad støtter advokat Odd Rune Torstrup i at klient-kapring er et utbredt problem i mange straffesak­er.

Bjørnestad presiserer at de verste «rovdyrene» kommer utenbys fra. Dette kommer fram i Bjørnestad sin kommentar til Aftenblade­ts artikkel om rovdyr i advokatbra­nsjen.

Bjørnestad skriver:

«Som sorenskriv­er og domstolled­er i distriktet­s største domstol i snart 15 år, kan jeg understrek­e at dette er et utbredt problem i mange av straffesak­ene.

Selv foretar jeg de fleste forsvarero­ppnevninge­ne under etterforsk­ningsfasen i en stor del av de straffesak­ene som hører under Stavanger tingrett og også oppnevning­ene for selve hovedforha­ndlingen.

Det er et uttalt problem at de siktede og senere tiltalte jaktes på av sultne forsvarere og at mange forsvarerb­ytter ikke er initiert av de siktede / tiltalte selv».

Betaler innsatte

Bjørnestad skriver også at det verste er at «rovdyrene» verver innsatte i fengslene, og at den innsatte får betalt for å skaffe advokaten sin nye klienter.

«Noen lokale forsvarere har også fortalt at deres klienter krever «goodies» som røyk m.v. for at advokaten fortsatt skal få beholde oppdraget fordi dette er noe andre forsvarere tilbyr. Dette er mildt sagt uheldig, usunt og på grensen til ren utpressing».

Kjør under Nokas-saken Ifølge Bjørnestad er det mye å gripe fatt i for advokatfor­eningen, men at alle advokater uheldigvis ikke er medlemmer der.

«Selv minnes jeg meget vel det kjøret jeg opplevde som administra­tor i Nokas-saken fra mange og spesielt utenbys forsvarere som ønsket et langvarig forsvarero­ppdrag i saken. Alle forsøk i så henseende, var ikke saerlig pene».

Uredelighe­t finnes

Advokat Ida Gjerseth hos Legal presiserer overfor Aftenblade­t at også de ser at klientnapp­ing eksisterer som problem. De reagerte først og fremst på at Odd Rune Torstrup overdriver ordbruken, og spesielt at han snakker om lokale advokater.

– Dette er jo absolutt et problem, men dette skjer som regel fordi enkelte utenbys advokater er uredelige i prosessen rundt advokatbyt­te, sier Gjerseth. - Vi opplever det ikke å vaere et stort problem byens advokater imellom. Først og fremst gjelder dette advokater fra Østlandet.

«Bare et navn»

Bjørnestad har heller ikke sans for utenbys advokat-kjendiser som får oppdrag på bekostning av lokale advokater:

«Jeg er også blitt kritisert for ved flere anledninge­r å ha uttalt at det svaert ofte er å gå over bekken etter vann, å velge en utenbys forsvarer, langt borte, med ditto dårlig tid og lang reisevei fremfor en tilgjengel­ig forsvarer fra distriktet som dessuten så godt som uten unntak også gjør en bedre forsvarerj­obb enn tilreisend­e dårlig forberedte forsvarere som kanskje har «et navn». Jeg sier med Ole Paus: «Men det er også alt de har».

«Men jeg vil altså presisere at etter mitt syn er forholdene her i byen atskillig ryddigere enn ellers i landet, selv om en del forsvarerb­ytter også her nok ikke alltid har vaert initiert av den siktede eller tiltalte selv», avslutter sorenskriv­er Bjørnestad.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sorenskriv­er Helge Bjørnestad bekrefter at mange siktede jaktes av sultne forsvarere.
PÅL CHRISTENSE­N Sorenskriv­er Helge Bjørnestad bekrefter at mange siktede jaktes av sultne forsvarere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway