Stavanger Aftenblad

– Vanlig praksis å seile uten AIS

- Kristin Jansen kristian.jansen@bt.no

BERGEN: Et vaktlag på fem personer bemanner broen døgnet rundt på KNM «Thor Heyerdahl». Natt til torsdag ble skipssjef Daniel Thomassen vekket av beskjeden om at søsterskip­et hadde kollidert med et tankskip.

Om bord på KNM «Thor Heyerdahl» i Byfjorden i Bergen går korte beskjeder går effektivt mellom besetninge­n. To menige står på hver sin side av broen.

Hvert minste lille fartøy som observeres i kikkerten meldes inn til vaktsjef Thomas Reitan midt i rommet. Vaktsjefen­s assistent, som har et saerlig ansvar for navigasjon, har plass like ved siden av. Rett bak står en menig rormann.

Slik bemannes broen på fregattene døgnet rundt. Vaktlagene går vakter på fire timer, etterfulgt av åtte timer med fri.

Vil ikke spekulere

– Vi legger stor vekt på optisk utkikk, understrek­er skipssjef Thomassen til Bergens Tidende.

Når han gjennomgår rutinene for fregattene, er det vanskelig å forstå at søsterskip­et KNM «Helge Ingstad» kunne smelle sammen med et digert tankskip. Thomassen vil ikke spekulere i hva som kan hva vaert årsaken til kollisjone­n, men han forteller gjerne om praksisen om bord i KNM «Thor Heyerdahl».

KNM «Helge Ingstad» hadde antikollis­jonssystem­et AIS avskrudd da skipet kolliderte. Thomassen bekrefter at dette er helt vanlig praksis.

– Vi seiler nok oftere uten AIS enn med. Å sende ut fartøyets identitet og posisjon er ikke forenlig med militaere operasjone­r. Men når vi velger å slå det av, så øker det ansvaret vårt i forhold til å vaere oppmerksom­me på kollisjons­fare, sier skipssjefe­n.

Ved nedsatt sikt, trange farvann og stor trafikk skal AIS brukes, også av krigsskipe­ne.

– Hvis det er sikkerhets­messig nødvendig, så vil vi slå det på, understrek­er Thomassen.

Ikke pålagt los

Men selv uten AIS vil besetninge­n få varsler om kollisjons­fare. Ved hjelp av systemet ARPA blir andre fartøy rutinemess­ig plottet inn i et radarsyste­m. Dersom fartøyene kommer for naerme hverandre vil det sendes ut varsel.

Lanterner skal bidra til at fregatten blir sett når den seiler i mørke. Ifølge Thomassen er det rutine at disse er tent fra solnedgang til soloppgang.

Da KNM «Helge Ingstad» kolliderte med «Sola TS», var det bare tankskipet som hadde los om bord. Dette er helt vanlig praksis ifølge skipssjefe­n. – Vi er ikke pålagt å ha los langs norskekyst­en. Det setter veldig store krav til navigatøre­ne våre. Derfor legger vi svaert stor vekt på kystseilas i trange farvann under opplaering­en av dem, sier Thomassen.

– De beste folkene vi har

Med på Byfjorden er også sjef for Marinen, Rune Andersen. Han understrek­er at han for øyeblikket er mest opptatt av å ivareta besetninge­n fra KNM «Helge Ingstad». Alle de 137 som var om bord, var i går fortsatt samlet på Haakonsver­n.

– Jeg er veldig fornøyd med skipssjefe­n som ledet aksjonen og bergingen av besetninge­n. Det står stor respekt av måten de har opptrådt på, sier Andersen. Besetninge­n får hjelp både til å bearbeide opplevelse­ne sine og til praktiske utfordring­er de måtte ha. Blant annet mangler de fleste både pass, penger og bankkort.

Vi seiler nok oftere uten AIS enn med. Å sende ut fartøyets identitet og posisjon er ikke forenlig med militaere operasjone­r.

Daniel Thomassen, skipssjef

 ?? EIRIK BREKKE ?? Daniel Thomassen lå og sov da KNM «Helge Ingstad» kolliderte. Han er opptatt av at besetninge­n klarte seg bra.
EIRIK BREKKE Daniel Thomassen lå og sov da KNM «Helge Ingstad» kolliderte. Han er opptatt av at besetninge­n klarte seg bra.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway