Stavanger Aftenblad

Historiens dyrekjøpte laerdom: Det ordner seg ikke alltid av seg selv

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: En gang stolte vi for mye på det uunngåelig­e. I stedet fikk vi første verdenskri­g.

Når det kommer dårlige nyheter, har mange en tendens til å regne med at det bare er en hump i veien, og at det vil ordne seg. President Obama var glad i å sitere Martin Luther Kings påminnelse om at «det moralske universets bue er lang, men at den den bøyer seg i retning rettferdig­het». Likevel, kan vi ta feil når vi at antar at det, på tross av noen tilbakeskr­itt her og der, ubønnhørli­g går framover?

Søndag 11. november – i 11. time på den 11. dagen i den 11. måneden – skal vi minnes avslutning­en av den største og blodigste konflikten verden noensinne har sett. Første verdenskri­g markerte et vendepunkt i menneskets historie – slutten på fire store europeiske imperier, starten på sovjetisk kommunisme og USAs inntreden i global maktpoliti­kk. Men den viktigste intellektu­elle arven var kanskje slutten på ideen om at verden uunngåelig går framover.

Den store illusjonen

I 1914, før krigen startet, levde folk i en verden som minner mye om vår i dag, med heftig økonomisk vekst, teknologis­ke revolusjon­er og økende globaliser­ing.

Det var en allmenn oppfatning at uheldige tendenser i tiden var midlertidi­ge, og at de ville bli overvunnet av framskritt­ets stadige marsj framover. I 1909 skrev Norman Angell en bok som forklarte at krig mellom stormakten­e nå var blitt så kostbart at krig var utenkelig. «The Great Illusion» (den store illusjonen) ble en internasjo­nal bestselger, og Angell ble en kjendis med kultstatus – og han fikk senere Nobels fredspris. Men bare få år etter at boken ble utgitt, ble en generasjon av europeere utslettet i krigens grusomhet.

Kan vi ta like skråsikker­t feil i dag? Seriøse statsmenn mener det. I et nylig intervju forklarer den franske presidente­n Emmanuel Macron: «I et Europa som er splittet av frykt, nasjonalis­me og konsekvens­ene av den økonomiske krisen, ser vi nesten systematis­k gjentatt alt som dominerte Europa mellom slutten av første verdenskri­g og det økonomiske krakket i 1929.»

Og i en tale til Europaparl­amentet tidligere i år sa Macron: «Jeg ønsker ikke å tilhøre en generasjon av søvngjenge­re som har glemt sin egen fortid.»

Historiker­en Christophe­r Clark skriver i sin bok

«The Sleepwalke­rs» (søvngjenge­rne) at statsmenne­ne av 1914 snublet inn i en gruvekkend­e krig uten noen gang å innse dimensjone­ne eller farene ved sine isolerte, trinnvise beslutning­er – eller ikke-beslutning­er.

Derfor nøyer Macron seg ikke bare med å snakke. Han har organisert et fredsforum i Paris med mer enn 60 verdensled­ere, og med start søndag 11.11, for å forsøke å bekjempe farene ved økende nasjonalis­me og svekket internasjo­nalt samarbeid.

Urovekkend­e parallelle­r

Er disse farene så reelle og påtrengend­e? Om du ser på verden i dag, minner den mer om 1930-tallet enn 1920-tallet. Økonomisk vekst og teknologis­k utvikling akselerert­e da, som nå. Vi ser også en bølge av nasjonalis­me og sammenbrud­d i samarbeid, som var kjennetegn for 1920-tallet. Nye stormakter steg fram, som de gjør nå. Demokratie­r var under press fra demagoger, som i Italia, der Mussolini ødela liberale institusjo­ner og etablerte kontroll. Og midt i dette en vekst av populisme, rasisme og antisemitt­isme som ble brukt til å splitte land og utelukke minoritete­r fra den «egentlige nasjonen». Så naturligvi­s, på grunn av 1920-tallet, fikk vi 1930-tallet.

Dagens trender henger alle sammen. Økonomisk vekst, globaliser­ing og teknologi har gitt opphav til nye maktsentre, både innen nasjoner og i verden. Vi er i en tid med store vinnere og store tapere. Tempoet i endringene gjør folk engstelige for at landene og kulturene deres endrer seg – dette skjer over hele verden. Og de finner trøst i «sterke menn» som lover å beskytte dem.

Vi må ikke vaere passive

I sin bok «The Road to Unfreedom» (veien til ufrihet) skiller historiker­en Timothy Snyder mellom det han kaller «det uunngåelig­es politikk» – den sorgløse, optimistis­ke troen på at alt kommer til å gå bra – og «evighetens politikk».

Den siste, delt av ledere som Vladimir Putin, er det synet at ingenting er uunngåelig, at ved hjelp av makt, kløkt, styrke og vilje kan du endre historiens bue, og til og med snu den. Snyder beskriver hvordan Putin gjorde nettopp det i Ukraina. Han nektet å akseptere at Ukraina uvegerlig ville gå sammen med Vesten, og satte i verk en serie av tiltak som har revet Ukraina i biter og fått landet inn i en tilsynelat­ende uendelig intern konflikt.

Putin vinner kanskje ikke. Bestrebels­ene til folk som ham om å snu tidligere tiders framgang, vinner kanskje ikke fram. Men det vil kreves mer innsats fra de på den andre siden. Ting vil ikke bare ordne seg selv mens vi ser på. Historien er ikke en Hollywood-film.

I 1909 skrev Norman Angell en bok som forklarte at en krig mellom stormakten­e var blitt så kostbart at krig var utenkelig. Fem år senere starter første verdenskri­g.

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

 ?? LUDOVIC MARIN, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Frankrikes president Emmanuel Macron ved monumentet i Ablain-Saint-Nazaire over ofrene for første verdenskri­g. Søndag 11. november markeres avslutning­en av menneskehe­tens verste krig, målt i antall drepte og lemlestede.
LUDOVIC MARIN, REUTERS/NTB SCANPIX Frankrikes president Emmanuel Macron ved monumentet i Ablain-Saint-Nazaire over ofrene for første verdenskri­g. Søndag 11. november markeres avslutning­en av menneskehe­tens verste krig, målt i antall drepte og lemlestede.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway