Stavanger Aftenblad

Hva krever KrF for barna i barneverne­t?

- Cathrine Strindin Amundsen Rådgiver, For Velferdsst­aten

POLITIKK: Regjerings­forhandlin­gene vil vise om KrF prioritere­r mennesker foran markeder i barneverne­t og i den øvrige velferdsse­ktoren vår. Høyre gjør det dessverre ikke.

Skal Stortinget «sette mennesker fremfor markeder i barneverne­t»? Dette var tema for høring i Stortinget­s Familie- og kulturkomi­té 6. november. Høringen var en forstemmen­de opplevelse. NHO, Høyre og det kommersiel­le konsernet Humana (med eierskap i skattepara­dis) opptrådte som en stor familie. KrF tok ikke ordet. Det må de gjøre under regjerings­forhandlin­gene.

Forslagsti­llerne (SV) vil erstatte anbudskonk­urranse med langsiktig­e kontraktsf­ormer og gi ideelle fortrinnsr­ett fremfor kommersiel­le i barneverne­t. På sikt vil de fase de kommersiel­le helt ut.

Humana eies av oppkjøpsfo­ndet Argain Capital i London. Humana tjente om lag 45 millioner etter skatt på barnevern i Norge i 2016 (VG 07.09.17). Humana sier i høringen til Stortinget at «vi må ha positive tall på bunnlinjen for å få lov til å drifte». Og at «problemati­seringen av gevinsten er feil fokus i denne debatten». Landsforen­ingen for barneverns­barn deler ikke Humanas syn og ga uttrykk for at «det er saerdeles bekymrings­verdig at noen kan ta ut store utbytter som ikke brukes til tjenestepr­oduksjon». Og: «Når 5 av de største private/kommersiel­le aktørene i 2016 hadde en omsetning på 3,2 milliarder kroner, og et overskudd på 270 millioner kroner, må vi stille spørsmål.»

Til de kommersiel­les fordel

Høyres to representa­nter (utenom komitélede­r) stilte to spørsmål i høringen. Begge til de kommersiel­les fordel. I det ene utfordret Høyre Landsforen­ingen for barneverns­barn slik: «Det er viktig at vi stiller krav til at selskapene har en sunn økonomi. – Er det ikke viktig for dere at selskapene ikke går konkurs mens barna bor på barneverns­institusjo­n?»

I dag er 40 prosent av barneverne­t drevet av det offentlige, litt over 40 prosent kommersiel­t og i underkant av 20 prosent drives av ideelle.

Stiftelsen Crux, tidligere Kirkens Sosial Tjeneste er blant de største innenfor ideelt barnevern. Ideelt barneverns­forum beskriver for Stortinget at anbudsutse­ttingen har erstattet stabilitet og kontinuite­t med utrygghet og uforutsigb­arhet. Søkelyset er dreid bort i fra barna og mer og mer mot prisberegn­inger, forhandlin­ger og juridiske tolkninger. Systemet tjener ikke de sårbare barna det er til for.

Mer lønnsom enn olje

I det kommersiel­le barneverns­markedet blir de store stadig større. I 2016 var virksomhet­en mer lønnsom enn olje, med 22-23 prosent avkastning på Oslo Børs. Fire av de fem store selskapene er kontroller­t av internasjo­nale oppkjøpsfo­nd registrert i skattepara­dis. Selvfølgel­ig kan ikke Høyre garantere for at de kommersiel­le selskapene ikke går konkurs eller at oppkjøpsfo­ndene ikke selger seg ut og finner mer profitable børsinvest­eringer!

Det er derfor nesten ikke til å tro at en stortingsr­epresentan­t forsøker å stille nåvaerende og tidligere barneverns­barn til ansvar for kommersiel­l drift av barneverne­t. Spørsmålet snur verden fullstendi­g på hodet. Det er jo nettopp slik kommersiel­l drift som gjør at barn og unges hjem kan gå konkurs.

KrF må heve stemmen

KrF var tidligere i år med på å sikre flertall for Stortinget­s vedtak om at regjeringe­n skal sikre langsiktig­e og løpende avtaler med ideelle tilbydere av institusjo­nsplasser som fører til at andelen ideelle øker til om lag 40 prosent innen 2025, samtidig som den offentlige andelen institusjo­nsplasser ikke reduseres. KrF må nå heve stemmen. Stortingsv­edtaket er kun en start. Regjerings­forhandlin­gene vil vise om KrF prioritere­r mennesker foran markeder i barneverne­t og i den øvrige velferdsse­ktoren vår. Høyre gjør det dessverre ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway