Stavanger Aftenblad

Frp har ikke satt seg inn i Sandnesmar­kasaken

- Jan Refsnes Sandnes SV

I 2007 ble Sandnesmar­ka etablert, med to hovedmål, vern av friluftsso­mråder, og vern av landbruksj­ord. Det var også en intensjon at markagrens­a skulle fungere som en langsiktig grense for utbygging. Derfor er det med stor undring og forferdels­e jeg leser om hvordan Frp med Tore Andreas Haaland, Inger Lise Erga og Kristoffer Birkedal prøver å sverte SV sitt engasjemen­t om å ha et varig vern av Sandnesmar­ka.

Frp påstår at vi vil stoppe all naturlig bruk av LNF-områder, som er landbruk, natur og friluftsom­råder i Sandnesmar­ka. Det viser at Frp ikke har satt seg inn i saken. Tvert imot så er SVs hovedargum­ent at uten aktivt landbruk og beitedyr som ivaretar kulturland­skapet, blir kvaliteten på Sandnesmar­ka redusert. Så for SV er det viktig at landbruk er en naturlig del av Sandnesmar­ka. Der er ingen begrensnin­ger når det gjelder eksisteren­de landbruk innenfor LNF-områder og dermed også markagrens­a. Landbruket innenfor LNFområder er likestilt med de som ligger utenfor. I noen tilfeller kan det også svare seg å ligge innenfor på grunn av stønadsord­ninger innenfor er bedre, og landbruket er sikret bedre vern mot nedbygging av matjord. Jeg registrer at Frp nå vil redusere markagrens­a og ta landbruk ut av området.

Utbyggerne viktigere for Frp

Frp vil heller gi utbyggere med opsjonsavt­aler en beskyttels­e framfor å beskytte matjord. Det er tydeligvis viktigere for Frp at utbyggere får valuta for sine investerin­ger ved å bygge ut boligfelte­r som Sandnes kommune overhode ikke har brukt for. Dette er det ikke aktuelt for SV å støtte.

Posisjonen med Frp i spissen har klart uttalt at vi må ha tilgang på mer utbyggings­områder enn det som allerede er regulert til bolig. I forslag til ny kommunepla­n har posisjonen foreslått 812 dekar jordbruksa­real til utbyggings­formål, til tross for at administra­sjonen mener det er nok områder i hele kommunen til utbyggings­areal innenfor dagens regulering­splaner.

Rådmannen har lagt til grunn en befolkning­sprognose på 92.000 innbyggere fram til 2032, som en moderat prognose. I dag har vi en boligmasse til en befolkning­svekst på 113.000 innbyggere fram til 2032 hvis vi sier at der bor tre pr. husstand. Med posisjonen­s tillegg av utbyggings­områder, som enda ikke er regulert inn, men som bygger ned store landbrukso­mråder, vil det øke med 3000 boliger, og da er vi oppe i et innbyggert­all på 122.300.

Undergrave­r hele satsingen

Dette er med på å undergrave hele satsingen på Sandnes Øst-utbygginge­n som ligger inne i Regionalpl­an Jaeren. En utbyggings­plan for å spare nedbygging­en av matjord på Jaeren.

Regjeringe­ns målsetting for å redusere nedbygging av matjord er satt til maks 400 dekar for Rogaland. Frp sammen med Sp og Ap foreslår at Sandnes alene skal bygge ned over 800 dekar matjord. Hvis Sandnes SV sitt forslag om å verne om matjord og landbruk er populistis­k, så skal vi forsette å vaere populistis­ke hvis det er det som skal til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway