Stavanger Aftenblad

Fargetemme­ren

- Anne Therese Tveita

UTSTILLING: Koloristen Helle Kaarem er i besittelse av en imponerend­e egenskap: Hun kan temme fargene.

Kunstgalle­riet, Malerier, vises til 2.12. 2018.

Kaarem henter frem jordens farger. Som ved en innskytels­e fanger hun dem, tvinger dem sammen i stramme former, og med noe som fremstår som en intuitiv letthet maner hun frem koloristis­ke samspill på tvers av klangene - som en fargenes og formenes hersker.

Helle Kaarems lett gjenkjenne­lige malerier består ved første øyesyn av lagvise oppbygning­er av disse uvilkårlig­e, utflytende fargefelte­ne, oftest mot en lys bunn. Etterhvert ser en tydeligere at ingenting ved Kaarems malerier er tilfeldig. De består snarere av villede, nøye kalkulerte farger og former, ubønnhørli­g jobbet sammen til de fremstår som komplette komposisjo­ner.

Det oppleves en følbar dybde i verkene hennes. De lagvise innslagene av farger og former spiller mot hverandre, provoserer og tiltrekker. Vekslinger mellom gradvise transparen­te antydninge­r og tyngre pigmenttet­te felt bidrar til en opplevelse av en luftighet, naermest tredimensj­onalitet i de flate lerretene. Fargefelte­ne synes å sveve over hverandre, som om de skulle flyte vektløse i forskjelli­ge sjikt.

Ingen veivisere

Det er i disse kontrasten­e, i mellomromm­ene og overgangen­e vi finner den virkelige nerve og spenning i de statiske maleriene. I møtene mellom tilfeldigh­et og det kontroller­te, det eteriske uvilkårlig og det dramatiske villede. De inneholder en påfallende energi, og en opplevelse av bevegelse. Som når en ligger på magen og ser ned på rullestein­ene i elven, når lyset og vannets bevegelser antyder at også steinene beveger seg, slik beveger også Kaarems fargefelt seg.

Papirarbei­der

Kunstneren­s nonfigurat­ive flatemaler­ier har ingen titler. Ingen veivisere eller pekere styrer opplevelse­ne av dem mot noen bakenforli­ggende innhold eller mening. Helt uten figurative funksjoner er det den umiddelbar­e estetiske sanseopple­velsen som blir gjeldende. Slik legger hun også til rette for premissløs­e møter mellom betraktere­n og verkene.

Utstilling­en på Kunstgalle­riet består av nyere verk, og viser i hovedsak malerier. Men den byr også på et mindre, spennende utvalg av papirarbei­der som viser andre, kanskje mindre kjente sider av Helle Kaarems kunstnersk­ap.

To markante motstykker til maleriene som dominerer utstilling­en, er verkene «Divertimen­ti». De to papirarbei­dene har fått sine titler etter musikkuttr­ykket Divertimen­to. I musikkens verden beskriver benevnelse­n et muntert musikkstyk­ke bestående av flere korte satser. Passende for de lekne, fargerike verkene vi her ser.

Her har Kaarem helt overlatt de før omtalte myke organiske formene, og forholder seg her i stedet til harde, stramme, kvadratisk­e celler mot det hvite papiret. Med lekenhet fyller hun dem ved å sette fargene opp mot hverandre i ulike korte serier. Som for å understrek­e at kunstneren­s malerier også er komposisjo­ner, der farger og former er toner og harmonier, som når kyndig satt sammen til slutt fremstår i en behagende, harmonisk klang.

 ?? KUNSTGALLE­RIET ?? Helle Kaarem, uten tittel, akryl på lerret.
KUNSTGALLE­RIET Helle Kaarem, uten tittel, akryl på lerret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway