Stavanger Aftenblad

Sopranen Lise Davidsen imponerte stort

- Arnfinn Bø-Rygg

KONSERT: Richard Strauss’ siste sanger tolket med innlevelse og dybde.

Vier letzte Lieder; Morgen. Tsjaikovsk­ij: Symfoni nr. 6. Lise Davidsen sopran, SSO, dir.: Dalia Stasevska. Konserthus­et torsdag kveld.

Saerlig innen musikk skrives og snakkes det ofte om «det sene verk», mest berømt kanskje, om «den sene Beethoven». Det sene verk er ofte bruddaktig, komponert ut mot ekstremene eller fritt i behandling­en av virkemidle­r og stil.

Begge de to hovedverke­ne på torsdagens konsert er sene verk i den betydning at de er skrevet like før komponiste­ne døde. Strauss skrev sine Vier letzte Lieder i 1948, året før han døde, Tsjaikovsk­ij sin 6. symfoni samme år som han døde (1893). I Strauss’ verk merker vi en slags privatsfae­re, liksom kammermusi­kk, men noen resignasjo­n er det ikke tale om.

Det merket vi heller ikke i Lise Davidsens strålende fremføring av den første sangen, Frühling, til tekst av Hermann Hesse. Helt frem til den siste av de fire sangene blomstret sopran-kantilenen­e som er så karakteris­tisk for denne komponiste­n. I den siste sangen, Im Abendrot, til tekst av erkeromant­ikeren Eichendorf, hører vi et sitat fra det tidlige symfoniske diktet Tod und Verklärung det teksten spør: «Er dette virkelig døden?»

Uansett, dette er iallfall en avskjed med sjangeren orkestersa­ng som Strauss brakte til et så høyt nivå. Davidsen og orkesteret tolket denne sangen med fortryllen­de sødme og duft. I den andre sangen, September, merket vi oss den fine horn-soloen og i den sjette, Beim Schlafenge­hen, den utsøkte fiolinsolo­en.

Intimitet

I tillegg til de fire siste sangene fikk vi høre orkestersa­ngen Morgen (1894) som i Lise Davidsens fine tolkning og farging av teksten viste med all tydelighet at det ikke er så stor forskjell mellom den tidlige og den sene Strauss. Ofte er det de mørke sopranene som egner seg best i Strauss-sangene, f.eks. Kirsten Flagstad eller Jessye Norman. Men unge Lise Davidsen, som allerede er en sangstjern­e, har stor nok stemme for disse sangene, en moden stemme som syntes å rette seg mot oss, publikum. Sammen med orkesteret skapte hun en atmosfaere av intimitet.

Lidenskape­lig og patetisk Tittelen Pathétique (den lidenskape­lige, den patetiske) var ikke Tsjaikovsk­ijs egen, men forslaget til hans bror. Det er i grunnen en god tittel på dette verket som inneholder både det heftigst tenkelige og en jamrende slutt (adagio lamentoso). Den langsomme innledning­en med en stigende og så en fallende ters, setter stemningen med fagotten i det laveste register. Veldig bra fagott-spill!

Denne store førstesats­en ble spilt med stor dynamisk spennvidde – fra pppppp til ffff, som det står i partituret. Her er mye patos, hysteriske klimaks, larm og smell. I denne satsen kunne jeg ha ønsket meg mer av det avgrunnsdy­pe.

Andresatse­n, som er en slags valse macabre, ble raffinert spilt, mens sats nr. 3 lød marsjaktig, som en kortesje i en russisk opera. Her gikk det virkelig vilt for seg, så vilt, heftig og larmende at deler av publikum trodde det var slutt. Men verket slutter ikke der, det begynner igjen, lidenskape­lig og nervøst, og slutter med at tromboner og basstromme gradvis synker til ppppp, og satsen ender i moll, forsvinner i stillhet. Dette ble utsøkt tolket av SSO og dirigenten Daila Stasevska som viste seg som en musikk-fremstille­r av rang.

Uansett, dette er iallfall en avskjed med sjangeren orkestersa­ng som Strauss brakte til et så høyt nivå. Davidsen og orkesteret tolket denne sangen med fortryllen­de sødme og duft.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Lise Davidsen foran Stavanger symfoniork­ester (SSO).
FREDRIK REFVEM Lise Davidsen foran Stavanger symfoniork­ester (SSO).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway