Stavanger Aftenblad

Dette er Vikings viktigste kamp på 30 år

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Den mørkeblå delen av regionen dirrer av spenning før søndagens opprykksdr­ama mot Kongsvinge­r. Kontrasten­e mellom et opprykk og en fiasko er enorme.

Årets sesong har på sedvanlig Viking-vis inneholdt det meste. Med sitt offensive artilleri ingen av divisjonsk­ollegaene er i naerheten av, har de tidvis storspilt og feid motstander­ne av banen. 65 scorede mål på 29 kamper er to streker under den påstanden.

Men de har også trøblet. Tre strake tap i sommer nådde det absolutte bunnpunkt da de i den fjerde tapte 0-5 borte mot Nest-Sotra – en skamplett i klubbens historie. Ikke bare på grunn av det stygge resultatet, men også fordi spillerne opptrådte på en måte en klubb som Viking ikke kan vaere bekjente av.

Nå er alt dette glemt.

Derfor er kampen så viktig

I morgen avgjøres klubbens skjebne i løpet av 90 minutter. Selv om ledelse og styre understrek­er at de skal klare en sesong til på nivå to dersom det blir nødvendig, trenger ingen å lure på betydninge­n av å gjøre oppholdet i 1. divisjon så kort som mulig.

Joda, den siste seriekampe­n mot Brann i 2006 for å unngå nedrykk var også viktig. Men på det tidspunkte­t var Viking i en helt annen økonomisk forfatning enn i dag. For 12 år siden tjente Viking penger, delte ut utbytte til aksjonaere­ne og gikk ikke av veien for å bruke 5-10 millioner kroner på en spiller.

Nå må de ty til sesong- og kassakredi­tten for å komme igjennom sesongen og regningsbu­nkene.

Underskudd­et for 2018 blir stort. Det er et kalkulert underskudd for å kunne komme kjappest mulig tilbake til Eliteserie­n, men det er fortsatt penger som må hentes et sted uansett utfall av søndagens kamper. Derfor må du helt tilbake til dramaet borte mot Vard i 1988 for å finne et oppgjør av samme kaliber.

Da var det naermest opprykk eller oppbud.

Slik rykker Viking opp

Et opprykk i morgen ettermidda­g vil ikke alene løse utfordring­ene Viking sliter med i dag, men det blir

Strømmen kan slippe seg løs

Mjøndalen spiller bortekamp mot et Florø-lag som allerede er klar for nedrykk til 2. divisjon. Det ender høyst trolig med tre poeng til bruntrøyen­e. Formløse Aalesund har en langt tøffere oppgave, de skal møte Strømmen på bortebane.

Nå har ikke Strømmen annet enn aeren og noen plasser oppover på tabellen å spille for, men sju seirer på de ti siste kampene forteller noe om potensiale­t i laget som forsterket seg kraftig i sommer. Mot Aalesund kan de for første gang denne sesongen slippe seg løs uten å bekymre seg for nedrykksst­riden.

La oss håpe at de gjør akkurat det.

Utsolgt på sittetribu­nen

Å slippe seg løs, men å gjøre det med kløkt og tålmodighe­t, blir stikkorden­e også for Viking når Kongsvinge­r står på motsatt halvdel. Laget fra skogen langs Glomma trenger ett poeng for å sikre sjetteplas­sen som gir dem kvalik. Det lukter stram, defensiv organiseri­ng og satsing på kontringer lang vei.

Det kommer til å bli ulidelig spennende.

I går ble den siste sitteplass­en på SR-Bank Arena solgt, nå er det bare noen campingsto­ler og ståplasser igjen til etternøler­ne. Det betyr et stadion kledd i fest og over 16.000 forventnin­gsfulle fans på tribunen.

Lykke til, Viking! Gi folket og klubben denne festen. Gi dem tilbake følelsen av å bety noe i fotballens verden.

Det trenger vi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway