Stavanger Aftenblad

Å skrote kvoten

-

LEDER: Taxfree-ordningen i Norge er helt tøysete og bør fjernes. Men det spørs om det vil skje i regjerings­forhandlin­gene.

Tar man taxfree-kvoten fra en gjennomsni­ttlig nordmann, tar man livsgleden fra ham med det samme. Slik kan man vri på Henrik Ibsens ord for å beskrive ramaskrike­t som mange utstøtte da de hørte at Kristelig Folkeparti kan få gjennomsla­g for kravet om å skrote taxfree-ordningen for alkohol og halvere tobakkskvo­ten i de forhandlin­gene som nå skal føres om mulig regjerings­deltakelse for KrF.

Det burde egentlig ikke overraske noen at KrF stiller i forhandlin­gene med dette kravet. Så blir spørsmålet om hvordan kravet blir mottatt hos de nåvaerende regjerings­partiene.

For å ha slått det fast først som sist: Det finnes ingen logisk begrunnels­e for taxfree-salget i den formen det har i dag. Hvorfor i all verden skal folk som har vaert utenlands, belønnes med billigere sprit, sigaretter, parfyme og godteri når de vender hjem til Norge? Hvis man tenker over det, finnes det ikke noe godt svar på dette spørsmålet.

I Høyre og Venstre vil det sannsynlig­vis vaere en sjanse for å bruke dette argumentet. Ikke så mye i Frp, hvor taxfree-kvoten øyensynlig betraktes som noe i retning av en menneskere­ttighet. Det vil neppe bli tatt godt imot på grunnplane­t i Frp om ledelsen med Siv Jensen i spissen skulle gi vekk taxfree-kvoten i bytte for en flertallsr­egjering.

KrF argumenter­er selvsagt ikke bare med mangelen på rettferdig­het i taxfree-ordningen. Partiet er helt generelt tilhenger av en mer restriktiv alkoholpol­itikk, inkludert begrensnin­ger i salgstiden­e for alkohol. Det kan selvsagt hende at Høyre og Venstre tenker som så at hvis de først må gi KrF en seier på det alkoholpol­itiske feltet, vil det vaere mindre problemati­sk å skrote taxfreekvo­ten enn å røre ved for eksempel skjenketid­ene.

Nå er det selvsagt også tenkelig at KrF skjønner at taxfree-ordningen er hellig for Frp. Da kan de få sjansen til å bytte dette kravet mot noe annet, for eksempel på familieomr­ådet eller innen bistand. Dette er et i og for seg velkjent fenomen i slike forhandlin­ger. Man lanserer et kontrovers­ielt krav som man egentlig ikke tror på at man skal få innfridd, fordi man kan håpe på å få noe annet og minst like attraktivt i bytte som belønning for å trekke det opprinneli­ge kravet.

Taxfree-ordningen står for fall, men det spørs om det vil skje akkurat nå.

 ?? GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Det burde egentlig ikke overraske noen at KrF stiller i forhandlin­gene med kravet om å fjerne taxfree-kvoten for alkohol.
GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Det burde egentlig ikke overraske noen at KrF stiller i forhandlin­gene med kravet om å fjerne taxfree-kvoten for alkohol.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway