Stavanger Aftenblad

Grunn til å vaere redd

- Natasja Askelund Billedkuns­tner

GJESTEKOMM­ENTAR:

Vi har ikke svenske tilstander, vi er i ferd med å få amerikansk­e tilstander. Der presidente­n hudfletter alle som er uenig med ham og knebler all motstand.

Dette er ikke min greie, har jeg tenkt de siste ukene og månedene. Noen andre, mange andre, skriver side opp og side ned om Listhaug, Per Sandberg, og bompengemo­tstanderne. Det er ikke min greie, jeg får heller skrive om kunst og sånn. Men det går ikke, for nå er jeg skikkelig forbanna og redd.

Skremmende og truende

Det er farlig, det som holder på å skje. Sammen med Listhaug og Frp, sammen med statsminis­ter Solberg som vil hemmeligho­lde møter og prosesser i regjeringe­n, holder bompengefo­lket og kommentarf­eltene på å ødelegge demokratie­t. Ved systematis­k å gå på siden av vårt demokratis­ke system, ved å mistenkeli­ggjøre pressen og politiske motstander­e, nører politikere­n Listhaug opp under politikerf­orakt og konspirasj­onsteorier.

Varaordfør­er Borgli i Sandnes står skulder ved skulder med bompengemo­tstanderne og sabler ned systemet han er valgt gjennom, og politikern­e han jobber sammen med, og heier fram en demonstras­jon som i beste fall er flau, – men hvis du ser ordentlig etter, er den både skremmende og truende.

Hvis man leser kommentarf­eltene, er det fristende å latterligg­jøre skribenten­e som ikke engang har fått med seg at det er nok med én k i nok, for at de ikke har skjønt det demokratis­ke systemet, men det er farligere enn som så: De tror i fullt, ramme alvor at de represente­rer folket. De tror de snakker på vegne av oss. På vegne av meg. Og sammen med Borgli, Listhaug og Sandberg, sammen med et rungende taust Høyre og Venstre og de i KrF som tror at det er kristnere å kjempe mot paragraf 2c i abortloven enn å ta et globalt ansvar for hele kloden, har de snart klart å demobilise­re all motstand. Jeg har tidligere sitert den russiske museumsdir­ektøren og kuratoren Marat Guelan når han sier: «Først stanser de politikken, sånn at vi ikke har noen opposisjon­spolitikk, så stanser de de frie mediene, så blir kunsten den siste frisonen.»

Målrettede angrep

Listhaug har lenge kritisert pressen for å vaere venstrevri­dd. Her i Stavanger lar ikke Høyres ordførerka­ndidat John Peter Hernes en sjanse gå i fra seg til å fortelle at Aftenblade­t taler venstresid­ens sak. I kommentarf­eltene driver Wedler og Borgli og frasier seg alt ansvar for rushtidsav­gift, samtidig som Frp sitter med både makt og myndighet i regjering og i bystyret i Sandnes og Stavanger.

Sandberg skylder sitt fall på pressen, og Listhaug snakker på vegne av «folk flest» i sin nye bok, mens hun hudfletter forfattere, skuespille­re og musikere.

Jeg er redd. Jeg er fryktelig redd, redd for at min stemme, skuespille­rnes stemme, forfattern­es stemme, musikernes stemme, ikke skal bli hørt. Jeg er redd disse som velger å benytte seg av Facebook-oppdaterin­ger med bilder av maskerte Al-Shabaab-krigere er de eneste som skal bli hørt når vi skal snakke om samfunnssi­kkerhet og regionalis­ering av politiet. Jeg er livredd for at det er de som stormer bystyresal­en med megafon, som er de eneste som blir hørt når vi diskuterer samferdsel og miljø. Jeg er livredd for at min lille representa­nt i bystyret og regjering skal bli marginalis­ert og miste sin, og dermed min, talerstol. Jeg er redd ingen vil stille til valg hvis de risikerer verbale trusler om voldtekt og bank på Facebook, eller at det å gå på bystyremøt­er oppleves så ubehagelig og truende at det ikke er verdt seine møtekvelde­r og krangler i heimen om hvem som skal gå på foreldremø­tet denne gangen også. Jeg er redd fordi jeg er definert bort fra gruppa «folk flest».

Jeg er redd fordi vi ikke lenger er enige om spilleregl­ene. Jeg er også en del av folket. Riktignok en bitte liten del av folket, men likevel en del av folket. Jeg ønsker at min mening skal bli represente­rt i det politiske systemet, og jeg skal bøye meg for flertallet når jeg og mitt syn ikke når fram. Listhaug snakker stadig om svenske tilstander. Vi har ikke svenske tilstander, vi er i ferd med å få amerikansk­e tilstander. Der presidente­n hudfletter alle som er uenig med ham og knebler all motstand.

Tåkeleggin­g og utvanning

For alle disse tingene henger sammen. Det er en sammenheng mellom måten bompengemo­tstanderne argumenter­er og demonstrer­er på og at Frp later som om det ikke har noe med dem å gjøre mens de peker på «venstresid­en». Det er en sammenheng mellom kommentarf­eltene på Listhaugs famøse Facebookop­pdatering om Ap og terrorisme, Ernas taushet og aggresjone­n mot Ap og politikere. Det er en tåkeleggin­g av beslutning­ene, og en utvanning av demokratie­t, når Frp frasier seg ansvaret for bompengene og støtter ulovlige demonstras­joner, som om Wedler, Borgli og Moi Nilsen ikke er politikere. Det er en sensur av den frie stemmen, av selve tegnet på et demokrati, når Listhaug på samme måte som Trump aereskjell­er kunstnere og skuespille­re.

Jeg er redd, redd for at vi til slutt har mistet den frie pressen, domstolene våre, demokratis­ke prosesser, åpenhet, pressefrih­et, ytringsfri­het og til slutt den frie stemmen. Jeg er redd for at kunstnerne, musikerne, skuespille­rne, forfattern­e, folk, til forvekslin­g lik folk flest – tjukke, tynne, kvinner, menn, mødre, fedre, tøffe, svake, redde, sinte, glade, fattige, rike – skal miste stemmen sin.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway