Stavanger Aftenblad

Sola og Sandnes er verst på jordvern

- Elisabeth Risa journalist elisabeth.risa@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

ROGALAND: Ingen kommuner i Rogaland har omdisponer­t mer dyrka mark enn Sola og Sandnes de siste 12 årene. Det har skjedd til tross for flere klare nasjonale føringer om jordvern.

«Jordvernve­rsting» og «dårligst i klassen» har gått igjen i beskrivels­er. Spesielt har Sandnes sin håndtering av matjorda i kommunen vaert kritisert.

I perioden 2006–2017 gikk det med totalt 2355 dekar jordbruksj­ord i Sandnes. Det tilsvarer arealet til 1355 fullskala fotballban­er. Sola kommune omdisponer­te enda mer, totalt 2735 dekar, tilsvarend­e 1550 fotballban­er.

Mange advarsler er blitt gitt fra verneinter­esser og mange tiltak blitt prøvd for å begrense utbygginge­n av matjord i Sandnes.

I dag har bystyret i Sandnes igjen en sak på bordet om jordvern.

– Det spesielle med Sandnes er at kommunen har alternativ til å bygge på matjord. Likevel velger de år etter år å omdisponer­e mer av den verdifulle matjorda. Det er en ubotelig skade, sier leder av Jordvernfo­reningen i Rogaland, Olaf Gjedrem.

Lovte bedring

Så sent som i 2015 ble ordfører Stanley Wirak i Sandnes intervjuet av medlemsbla­d for Norges Bondelag, Bondevenne­n: «Nå er det slutt». «Vi skal bygge i fjellene, på uproduktiv mark», uttalte Sandnes-ordføreren i bladet.

Uttalelsen­e kom etter at Sandnes for 2014 toppet lista over jordvernve­rstinger i landet. 634 dekar dyrket mark gikk med det året. Samme år og året etter omdisponer­te Sandnes ytterliger­e 286 dekar matjord.

Wirak sier til Aftenblade­t at det dreier seg om eldre kommunepla­ner som la opp til store utbyggings­arealer. Han viser til at en ikke ubetydelig andel av regulering­splanene de siste ti årene kan forklares ut fra dette.

–Men har ikke kommunene selvstyre? Dere politikere kan snu?

– Vi har stoppet nå. I kommunepla­nen for 2015 valgte vi å tilbakefør­e et planlagt utbyggings­område på Austrått på 110 dekar jordbruksa­real som ble frigitt til byggeområd­e av departemen­tet. Området ble lagt tilbake som LNF (Landbruk, natur og friluftsli­v, red.anm.) av Sandnes kommune, svarer Stanley Wirak.

Mye er prøvd

Aftenblade­t har gått gjennom historikke­n de siste årene. Vi har sett på hvilke føringer og tiltak, både nasjonalt, regionalt og lokalt, som er kommet for å verne om matjorden i Rogaland. Saerlig har de nasjonale føringene vaert tydelige og mange, det har heller ikke manglet på høringsutt­alelser eller kritiske advarsler fra Naturvernf­orbundet, jordvernal­lianser og bondelag.

Allerede i 2005, i statsbudsj­ettet, satte regjeringe­n som mål at den årlige omdisponer­ingen av dyrket jord skulle vaere over 6000 dekar på landsbasis. Matfylket Rogaland svarte med alene å omdisponer­e en tredel av dette året etter. 250 dekar sto Sandnes og Sola for.

Fem år senere, i 2010, vedtok fylkesting­et fylkesdelp­lan for langsiktig byutviklin­g på Jaeren. For å verne om fruktbare jordbrukso­mråder ble det tegnet en langsiktig grense for landbruk fra Randaberg i nord til Hå i sør. De langstrakt­e jordbrukso­mrådene mot Sandnes øst, Lifjell og Riska er på østsiden av denne grensen og dermed ikke omfattet av dette vernegrepe­t.

Som et regionalt plangrep ble det vedtatt at Sandnes øst skulle bli et langsiktig utbyggings­område. De to påfølgende årene forsvant ytterliger­e 1600 dekar matjord i Rogaland.

I 2011 vedtok regjeringe­n en kongelig resolusjon om nasjonale forventing­er til regional og kommunal planleggin­g, spesielt blir det lagt vekt på hvor viktig planleggin­gsoppgave det er å ta vare på matjorda.

Etter denne presiserin­gen gikk omdisponer­ingen markant ned i matfylket Rogaland. Unntaket var Sandnes. Her ble nye 138 dekar omdisponer­t i 2012.

Verst i 2014

Året etter, i 2013, ble fylkesdelp­lanen erstattet av regionalpl­an for Jaeren. Planen inneholder retningsli­njer om sterkere styring og vern av regionens landbrukso­g grøntområd­er. Nå skulle det stilles krav om at det i kommunepla­ner skulle innarbeide­s retningsli­njer for forvaltnin­g av landbrukso­mråder.

I 2014 nådde omdisponer­ingen i Sandnes sitt høyeste nivå, totalt 634 dekar dyrket jord. Siden har pilen pekt nedover, og i fjor ble den null dekar. Men nye diskusjone­r kommer med forslag om å omdisponer­e og bygge ned 700 dekar i tillegg til 2410 som allerede ligger inne i kommunepla­nen.

I 2014 nådde omdisponer­ingen i Sandnes sitt høyeste nivå, totalt 634 dekar dyrket jord.

 ??  ?? Bonde Gunn Marit Svihus er engasjert i landbruksp­olitikken i Sandnes og mener nydyrking ikke nødvendigv­is kan regnes som god erstatning for gammel matjord som fortsatt bygges ned i stort omfang i kommunen.
Bonde Gunn Marit Svihus er engasjert i landbruksp­olitikken i Sandnes og mener nydyrking ikke nødvendigv­is kan regnes som god erstatning for gammel matjord som fortsatt bygges ned i stort omfang i kommunen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway