Stavanger Aftenblad

– Jordbruksj­ord i Sandnes er angrepet fra alle kanter

-

SANDNES: Bonde Gunn Marit Svihus har i årevis sett hvordan utbygging i Sandnes spiser av god matjord.

På Svihus i Søredalen i Sandnes driver Gunn Marit Svihus familiegår­den på over 1000 dekar. Her har det vaert gårdsdrift i mange generasjon­er.

Gunn Marit Svihus er engasjert i landbruksp­olitikken i Sandnes. Hun var leder for Sandnes bondelag i perioden 2010–2011. I styret var jordvern en gjenganger.

Har advart

– Jeg husker vi mottok utallige skriv og store blokker fra kommunen. Hvor mange merknader og advarsler vi kom med for å verne dyrka mark, aner jeg ikke. Men det var et stadig tilbakeven­dende tema, sier Svihus.

Og hun har langt flere eksempler på at de ikke ble hørt enn at de fikk medhold.

– Gi dyrket mark vernestatu­s

– Fortsatt er god jordbruksj­ord i Sandnes under angrep fra alle kanter. Politikern­e er raske med å fremsnakke politikken og at de nå har ei «langsiktig grense for landbruk» i vest, men eksempler fra nyere tid har vist at heller ikke den er absolutt. Nå kommer Sandnesmar­kå opp igjen. Bønder langs denne aksen går en usikker fremtid i møte. Alt tyder på at det i LNF-områder er F-en (friluft, red.anm.) som vil vinne fram, sier Svihus.

– Politikern­e gjemmer seg gjerne bak at de i tilsvarend­e perioder har åpnet for nydyrking. Alle vi som driver med dette, vet at det er ikke bare å flytte gammel kulturjord til nye steder for så å så i. Det tar tid, sier Svihus.

Hennes forslag er å utfordre vernestatu­sen som knauser, busker og kratt har.

– Dyrka mark er den eneste biotopen (stedet der et spesielt samfunn av arter finnes, red. anm.) som ikke har vernestatu­s. Busker og kratt kan ha vernestatu­s. Det finnes eksempler på at en langs allerede etablerte veistrekk velger å legge sykkelstie­r på dyrka mark i stedet for å benytte strekk der en har vernede busker og kratt. Forstå det den som kan, sier Svihus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway